Przejdź do treści

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
Koktajl z surowym kakao. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Surowe kakao śmiało można dołączyć do grupy produktów superfoods. Koktajl z jego dodatkiem z powodzeniem spełni rolę słodkiej przekąski w zdrowej wersji!

Kakao od razu kojarzy nam się z czekoladą, jednak aby zachowało swoje dobroczynne działanie, najlepiej spożywać je w wersji surowej. Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Między innymi magnezu, który nie tylko dobrze wpływa na pracę układu nerwowego, ale także krwionośnego. Ziarna kakaowca posiadają najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych. Zawierają największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Kakao podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i pozwala budować mocne kości. Zawiera również anandamid, endorfinę, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym, a także fenyloetyloaminę, którą produkuje organizm, kiedy jesteśmy zakochani. Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera także witaminę C oraz kwasy tłuszczowe omega-6. Wbrew pozorom nie tuczy! Wręcz przeciwnie zmniejsza apetyt i wzmaga uczucie sytości. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością szukajmy surowego kakao w postaci całych ziaren, rozdrobnionej albo sproszkowanej. Warto całkowicie zrezygnować ze słodzonego. Surowe kakao świetnie sprawdzi się w koktajlu z bananem i płatkami jęczmiennymi.

Koktajl z surowym kakao

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– 1 łyżka surowego kakao
– 1 dojrzały banan
– szczypta cynamonu
– 2 łyżki płatków jęczmiennych
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 150 ml mleka migdałowego 

Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto