Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Wiosna szkodzi zdrowiu?

Wiosna szkodzi zdrowiu?
Zdjęcie: shutterstock
Pierwsze powiewy ciepła, dłuższe dni, przyroda budząca się do życia, obietnica lata… Brzmi świetnie? Przestaje jednak być fajnie, gdy towarzyszą temu: ćmienie w skroniach, bóle stawów, katar, łzawienie, drapanie w gardle. Oto, co może czekać nas wiosną. Plus dobre rady na ten czas!

Alergie

Dla wielu z nas to wiosenny „must have”. Przyroda budząca się do życia oznacza m.in. pylącą roślinność. Niskie stężenia alergenów w powietrzu obecne są nawet w styczniu (w tym przypadku: leszczynowych) – a w kolejnych miesiącach tylko rosną. Osoby uczulone na pyłki olchy zaczynają kichać już w lutym. W marcu leszczyna i olcha atakują z jeszcze większym impetem, a do natarcia szykuje się topola, która nie daje alergikom wytchnienia – do spółki z brzozą – przez cały kwiecień. Z kolei w maju zaczyna się „sezon trawowy”, we znaki dają się także pokrzywy i parę innych roślin. Alergię nasila nadmiar cukru i produktów mlecznych w diecie. W okresie pylenia warto więc pomyśleć o wprowadzeniu kilku korekt do jadłospisu.

Astma

Często idzie w parze z alergiami (astma atopowa), bywa też efektem ich nieleczenia. Wiosna, jako okres pylenia, może przyczynić się do jej zaostrzenia. Objawy astmy to przede wszystkim duszności, suchy kaszel (szczególnie nocą i nad ranem), świszczący oddech, ucisk w klatce piersiowej. Często mają one charakter napadowy – przez większość dnia nie doskwierają choremu, gdy jednak wystąpią, mogą być bardzo nieprzyjemne. Nasileniu symptomów sprzyja suche powietrze, zmniejszeniu – zdrowa dieta i odpowiednio dozowany wysiłek fizyczny. Jednym ze sportów szczególnie zalecanych astmatykom jest pływanie.

Przeziębienie

Koniec zimy nie oznacza końca infekcji. Szczególnie tych wywołanych przez rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy. Te patogeny z pogranicza żywej natury i materii nieożywionej prześladują nas od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Atakują śluzówkę nosa i zatok, co prowadzi do wzmożonego wytwarzania śluzu, czyli kataru. W rzadszych przypadkach mogą wywołać zapalenie dolnych dróg oddechowych. Na szczęście nie są szczególnie groźne, ale też nie warto im się narażać. Układ odpornościowy zdrowych osób dorosłych powinien dać im skuteczny odpór, większe ryzyko infekcji i ewentualnych powikłań występuje w przypadku dzieci i osób starszych.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Spożywcze wampiry energetyczne

Jeszcze nie minęło południe, a ty już padasz z nóg? Wiosną często bywamy bardziej zmęczeni, jednak nie...
Jeszcze nie minęło południe, a ty już padasz z nóg? Wiosną często bywamy bardziej zmęczeni, jednak nie warto całej winy zrzucać na porę roku. Największy wpływ na nasze samopoczucie ma to, co ląduje na naszych talerzach. Oto lista największych spożywczych wampirów energetycznych!

10 patentów dla alergika

Wraz z wiosną nadeszły przykre czasy dla alergików. Zaczyna się: kichanie, prychanie, bóle głowy, katar,...
Wraz z wiosną nadeszły przykre czasy dla alergików. Zaczyna się: kichanie, prychanie, bóle głowy, katar, opuchnięte, łzawiące oczy, zmęczenie. Co robić, żeby choć trochę nacieszyć się wiosną?

Przesilenie – kiedy wiosną nie chce się nic…

Wiosna. Robi się coraz cieplej, przyroda aż buzuje energią, a my wręcz...
Wiosna. Robi się coraz cieplej, przyroda aż buzuje energią, a my wręcz przeciwnie – wielu z nas odczuwa ciągłe zmęczenie, senność i brak chęci do życia. Dlaczego tak się dzieje? Skąd się bierze tzw. przesilenie wiosenne i czy można mu jakoś zaradzić?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Wiosna – czas nowalijek. Kuszą kolorami ze straganów. Przyciągają zapachem. Są w menu każdego, kto po...
Wiosna – czas nowalijek. Kuszą kolorami ze straganów. Przyciągają zapachem. Są w menu każdego, kto po zimie stęsknił się za świeżymi warzywami. Ale czy nowalijki na pewno są warzywami, po które powinniśmy często sięgać?