Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowe lody na patyku

Zdrowe lody na patyku
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Uff, jak gorąco! O czym marzycie, kiedy lato jest w pełni, żar się leje z nieba i najchętniej wskoczylibyście od razu do basenu? Odpowiedź jest prosta - o lodach! Cudownie zmrożonych, orzeźwiających i najlepiej zjedzonych bez wyrzutów sumienia. Czyli zdrowych, bo domowych.

Prawda jest taka, że lody, które dostaniemy w sklepach, są po prostu niezdrowe. Zawierają mnóstwo cukru, konserwantów i barwników. Czyli wszystko to, co jest zupełnie zbędne. My mamy na to sposób. Nie ma nic lepszego od domowych lodów. Przygotujesz je szybciej, niż Ci się wydaje. Możesz dodać ulubione zioła i owoce. My postawiliśmy na sezonowe truskawki, słodkie banany, sycące orzechy, domową granolę i pyłek pszczeli. 

Dobra wiadomość jest taka, że sezon na truskawki jest w pełni! Stragany aż uginają się od tych słodkich i pachnących owoców. Warto po nie sięgać właśnie teraz, bo są lokalne i najzdrowsze. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej - truskawki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawierają sporo wody, co oznacza, że nawadniają organizm, są moczopędne, sycące i oczyszczają z toksyn. To bogactwo witamin z grupy A, D, E, C i K. Warto je jeść ze względu na zawartość cynku, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Oprócz tego truskawki wykazują działanie bakteriobójcze i regulują poziom cholesterolu. 

Składniki (dla 2 osób):

- jeden banan 
- łyżka domowego masła orzechowego 
- kilka truskawek
- 2 łyżki domowej granoli
- 2 łyżki borówek 
- szczypta gałki muszkatołowej 
- pół łyżeczki pyłku pszczelego
- foremki do lodów

Przygotowanie:

Banana pokrój na plastry, rozłóż na talerzu i wstaw do zamrażalki na minimum godzinę. Resztę owoców umyj.

lody-na-patykuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Truskawki rozgnieć widelcem. Do miksera wrzuć zamrożone banany, gałkę i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką konsystencję. 

zdrowe-lody-na-patyku-truskawkiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do foremek przełóż część zmiksowanych bananów, 

zdrowe-lody-na-patykuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

dodaj truskawki, posyp borówkami, granolą i pyłkiem. Wstaw do zamrażarki, aż całość stężeje.

lody-na-patyku-posypZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz dla ochłody. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak....
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Na zielono - lody szpinakowe

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz...
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!