Przejdź do treści

Limonkowy mus z galaretką z kiwi

Limonkowy mus z galaretką z kiwi
Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Kiwi to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zwykle wyjadacie je łyżeczką lub dodajecie do owocowych sałatek? Spróbujcie dla odmiany wyczarować z niego galaretkę. Z limonkowym musem z nutą mięty smakuje doskonale!

Kiwi jest jednym z najczęściej kupowanych owoców. Pod jego owłosioną, jasnobrązową skórką kryje się soczysty zielony lub jasnożółty miąższ w smaku przypominający agrest. Jego atutem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która podnosi odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się skóry, oraz witaminy E i wit. Z grupy B. Kiwi jest owocem niskokalorycznym o właściwościach odchudzających. W 100 g tego owocu jest około 60 kcal i aż 2 g błonnika.

Kiwi ma piękny kolor, dlatego może z powodzeniem występować w roli zdrowej dekoracji dań. Na zimno może służyć jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli oraz drinków, można także zrobić z niego konfiturę, kompot czy chutney.

Moja propozycja na wykorzystanie kiwi jest na słodko, choć do wykonania tego deseru nie użyłam grama cukru. Delikatny mus na bazie orzechów nerkowca i jedwabistego tofu z orzeźwiającą nutą skórki z limonki i świeżej mięty, wykończony galaretką z kiwi. To deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia, nie martwiąc się, że pójdzie nam w boczki.

Limonkowo-miętowy wegański mus z galaretką z kiwi

Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie

Składniki na mus (porcja dla 3 osób):

– 100 g orzechów nerkowca zalanych gorącą wodą i pozostawionych przez 8 godzin do namoczenia
– 175 g jedwabistego tofu
– 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego
– 3/4 szklanki płynnego słodu
– 1/4 szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
– skórka otarta z 1 limonki
– sok z 1 limonki
– 1 płaska łyżeczka herbaty matcha
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka agaru

Wykonanie:

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy około 1/4 szklanki ciepłej wody, sok z limonki i szczyptę soli. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się jednolita i kremowa (o konsystencji gęstej śmietany). Dodajemy jedwabiste tofu, płynny słód i miksujemy do połączenia składników. Do masy serowo-orzechowej dodajemy skórkę otartą z limonki, świeżą miętę i 2 czubate łyżki ubitego mleka kokosowego. Delikatnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie w niewielkiej ilości mleka roślinnego rozpuszczamy agar i herbatę matcha. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia agaru lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy agar i delikatnie łączymy przy pomocy rózgi. Przelewamy do pucharków, słoiczków do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Składniki na galaretkę z kiwi:

– 4 dojrzałe kiwi (300 g) obrane ze skórki i zmiksowane na pulpę
– 100 ml soku jabłkowego bez cukru lub wody
– 2 łyżki soku z limonki
– 100 g ksylitolu
– 50 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej gałązka świeżej mięty)
– 2 łyżki agaru

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje, około 5 minut. W wersji bezalkoholowej dodajemy gałązkę mięty. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy z lodówki schłodzony mus i uzupełniamy pucharki galaretką. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia galaretki. Deser serwujemy z gwiazdką ubitego mleczka kokosowego. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

Dominika Ługin – autorka bloga food with passion. Na blogu dzielę się przepisami na lekką, zdrową i sezonową kuchnię i jak sama nazwa bloga wskazuje gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować, łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Zamykać je wraz ze wspomnieniami w obiektywie aparatu. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!