Przejdź do treści

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

Kiwi. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień
Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety
Ważna zmiana w obowiązku noszenia masek
Ważna zmiana w obowiązku noszenia masek w pracy. Nie tylko biuro, ale też kuchnia i kantyna
Dlaczego kobiety łagodniej przechodzą COVID-19? Istotną rolę odgrywają hormony
Dlaczego kobiety łagodniej przechodzą COVID-19? Istotną rolę odgrywają hormony
Olbrzymie kolejki i tłumy w sklepach - tak wyglądał dzień otwarcia galerii handlowych. Gdzie reżim sanitarny?
Olbrzymie kolejki i tłumy w sklepach – tak wyglądał dzień otwarcia galerii handlowych. Gdzie reżim sanitarny?
Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kiwi to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zwykle wyjadacie je łyżeczką lub dodajecie do owocowych sałatek? Spróbujcie dla odmiany wyczarować z niego galaretkę. Z limonkowym musem z nutą mięty smakuje doskonale!

Kiwi jest jednym z najczęściej kupowanych owoców. Pod jego owłosioną, jasnobrązową skórką kryje się soczysty zielony lub jasnożółty miąższ w smaku przypominający agrest. Jego atutem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która podnosi odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się skóry, oraz witaminy E i witaminy z grupy B. Kiwi jest owocem niskokalorycznym o właściwościach odchudzających. W 100 g tego owocu jest około 60 kcal i aż 2 g błonnika.

owoce i warzywa

Kiwi ma piękny kolor, dlatego może z powodzeniem występować w roli zdrowej dekoracji dań. Na zimno może służyć jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli oraz drinków, można także zrobić z niego konfiturę, kompot czy chutney.

Moja propozycja na wykorzystanie kiwi jest na słodko, choć do wykonania tego deseru nie użyłam grama cukru. Delikatny mus na bazie orzechów nerkowca i jedwabistego tofu z orzeźwiającą nutą skórki z limonki i świeżej mięty, wykończony galaretką z kiwi. To deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia, nie martwiąc się, że pójdzie nam w boczki.

Limonkowo-miętowy wegański mus z galaretką z kiwi

Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na mus (porcja dla 3 osób):

– 100 g orzechów nerkowca zalanych gorącą wodą i pozostawionych przez 8 godzin do namoczenia
– 175 g jedwabistego tofu
– 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego
– 3/4 szklanki płynnego słodu
– 1/4 szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
– skórka otarta z 1 limonki
– sok z 1 limonki
– 1 płaska łyżeczka herbaty matcha
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka agaru

Limonkowy mus – przygotowanie:

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy około 1/4 szklanki ciepłej wody, sok z limonki i szczyptę soli. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się jednolita i kremowa (o konsystencji gęstej śmietany). Dodajemy jedwabiste tofu, płynny słód i miksujemy do połączenia składników. Do masy serowo-orzechowej dodajemy skórkę otartą z limonki, świeżą miętę i 2 czubate łyżki ubitego mleka kokosowego. Delikatnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie w niewielkiej ilości mleka roślinnego rozpuszczamy agar i herbatę matcha. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia agaru lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy agar i delikatnie łączymy przy pomocy rózgi. Przelewamy do pucharków, słoiczków do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

 

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na galaretkę

– 4 dojrzałe kiwi (300 g) obrane ze skórki i zmiksowane na pulpę
– 100 ml soku jabłkowego bez cukru lub wody
– 2 łyżki soku z limonki
– 100 g ksylitolu
– 50 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej gałązka świeżej mięty)
– 2 łyżki agaru

Galaretka z kiwi – wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje, około 5 minut. W wersji bezalkoholowej dodajemy gałązkę mięty. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy z lodówki schłodzony mus i uzupełniamy pucharki galaretką. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia galaretki. Deser serwujemy z gwiazdką ubitego mleczka kokosowego. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

Dominika Ługin – autorka bloga food with passion. Na blogu dzielę się przepisami na lekką, zdrową i sezonową kuchnię i jak sama nazwa bloga wskazuje gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować, łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Zamykać je wraz ze wspomnieniami w obiektywie aparatu. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?