Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Seler naciowy – patent na wege leczo

Seler naciowy – patent na wege leczo
Zdjęcie: Marta Ziarno | www.feed-me-better.blogspot.com

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Ja stanowczo zaliczam się do tej drugiej grupy. Dlatego postawiłam sobie ambitny cel: przygotować selera naciowego w postaci „zjadliwej” nawet dla mnie. 

Udało się. Pyszne wegetariańskie leczo rozłożyło mnie na łopatki! To potrawa, która nasyci i rozgrzeje nas w zimowe dni. Jeśli tak jak ja nie przepadacie za selerem naciowym – to jednak dajcie mu jeszcze szansę. W trakcie duszenia w pysznym sosie traci swój intensywny aromat, a dodaje daniu lekkiej chrupkości i świetnego, delikatnego posmaku.

A do selera naciowego przekonać się warto. To taki dietetyczny cudotwórca. Jest bardzo niskokaloryczny (7 kcal/100 g). Zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu pobudza trawienie i metabolizm. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C od cytrusów, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę E i PP. Ma działanie oczyszczające, dzięki czemu usuwa z organizmu toksyny. Wśród warzyw korzeniowych jest niekwestionowanym królem pod względem zawartości fosforu. Poza tym zawiera dużo wapnia, cynku, potasu i magnezu.

Warzywne leczo z ciecierzycą i selerem naciowym

Składniki (na 2 porcje):

- 100 g suchej ciecierzycy
- 4-5 pomidorów
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- kolendra

Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia ją płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według instrukcji na opakowaniu (można też użyć 1 puszki ciecierzycy w zalewie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego. Gdy się zeszkli i trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Po około 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Mieszamy i po chwili dodajemy przygotowane pomidory. Często mieszamy, dusimy, aż pomidory się rozpadną . Dodajemy ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i posiekaną kolendrę. Odparowujemy wodę, aż powstanie sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie dodatkowo można podawać z ryżem lub makaronem. Po przełożeniu na talerze posypujemy kolendrą.
 

Marta Ziarno – miłośniczka zdrowej kuchni. Uwielbia karmić swoich przyjaciół. Na swoim blogu Feed Me Better udowadnia, że zdrowe, dietetyczne jedzenie nie musi być nudne. W swojej kuchni odchudza przepisy, eksperymentuje ze zdrowymi składnikami i szykuje ładne, kolorowe i apetyczne dania.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem…...
Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem… Nadal uważacie, że obiad bez mięsa się nie liczy? Za sprawą tych 18 przepisów tradycyjnego kotleta poślecie do lamusa.

Lunch dla wegan

Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne...
Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!

Wegetariański tuning dnia

Jeśli wegetarianizm Cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w Twoim...
Jeśli wegetarianizm Cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w Twoim życiu, spróbuj poddać swój jadłospis wegetuningowi. Nie musisz żegnać się raz na zawsze z ukochanym schabowym. Urozmaicaj i próbuj – małymi krokami.

Cykorii się nie cykaj

Nigdy nie była królową popularności. Gorzki smak cykorii skutecznie od niej odstrasza. A jest naprawdę...
Nigdy nie była królową popularności. Gorzki smak cykorii skutecznie od niej odstrasza. A jest naprawdę zdrowa! Dlatego upieczcie ją z winogronami i się przekonajcie, że nie taki diabeł straszny.