Przejdź do treści

Przepis na wege leczo z selerem naciowym

Seler naciowy – patent na wege leczo
Zdjęcie: Marta Ziarno | www.feed-me-better.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na pośladki – od A do Z
Ćwiczenia na jędrne pośladki. Zestaw ćwiczeń od A do Z od Kasi Bigos
dziewczyna je kanapkę
Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat
Kleszcze – rozprawiamy się z mitami. Co jest prawdą, a co bzdurą?
Kryzys wieku średniego dotyka wiele osób. Blogerka Agata Komorowska dzieli życie na 10-tki, by pokazać, na co tracimy czas
Monika Prześlakowska
„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Wegetariańskie leczo to potrawa, która nasyci i rozgrzeje. Seler naciowy w trakcie duszenia w pysznym sosie traci swój intensywny aromat, a dodaje daniu lekkiej chrupkości i delikatnego posmaku. Skorzystaj z przepisu.

O selerze naciowym mówi się, że jest dietetycznym cudotwórcą. Jest bardzo niskokaloryczny (7 kcal/100 g), zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu pobudza trawienie i metabolizm. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C od cytrusów oraz witaminy z grupy B, witaminę E i PP. Ma działanie oczyszczające, dzięki czemu usuwa z organizmu toksyny. Wśród warzyw korzeniowych jest niekwestionowanym królem pod względem zawartości fosforu. Poza tym zawiera dużo wapnia, cynku, potasu i magnezu.

Warzywne leczo z ciecierzycą i selerem naciowym

Składniki (na 2 porcje):

– 100 g suchej ciecierzycy
– 4-5 pomidorów
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 średnia cukinia
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
– sól morska
– świeżo mielony pieprz
– kolendra

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia ją płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według instrukcji na opakowaniu (można też użyć 1 puszki ciecierzycy w zalewie). 2.
  2. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki.
  3. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego. Gdy się zeszkli i trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Po około 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. 4.
  4. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Mieszamy i po chwili dodajemy przygotowane pomidory. Często mieszamy, dusimy, aż pomidory się rozpadną . Dodajemy ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i posiekaną kolendrę.
  5. Odparowujemy wodę, aż powstanie sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie dodatkowo można podawać z ryżem lub makaronem. Po przełożeniu na talerze posypujemy kolendrą.

Marta Ziarno – miłośniczka zdrowej kuchni. Uwielbia karmić swoich przyjaciół. Na swoim blogu Feed Me Better udowadnia, że zdrowe, dietetyczne jedzenie nie musi być nudne. W swojej kuchni odchudza przepisy, eksperymentuje ze zdrowymi składnikami i szykuje ładne, kolorowe i apetyczne dania.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Przepis na serowe placuszki z figą

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C