2 min.
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wegetariańskie leczo to potrawa, która nasyci i rozgrzeje. Seler naciowy w trakcie duszenia w pysznym sosie traci swój intensywny aromat, a dodaje daniu lekkiej chrupkości i delikatnego posmaku. Skorzystaj z przepisu.
O selerze naciowym mówi się, że jest dietetycznym cudotwórcą. Jest bardzo niskokaloryczny (7 kcal/100 g), zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu pobudza trawienie i metabolizm. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C od cytrusów oraz witaminy z grupy B, witaminę E i PP. Ma działanie oczyszczające, dzięki czemu usuwa z organizmu toksyny. Wśród warzyw korzeniowych jest niekwestionowanym królem pod względem zawartości fosforu. Poza tym zawiera dużo wapnia, cynku, potasu i magnezu.
Warzywne leczo z ciecierzycą i selerem naciowym
Składniki (na 2 porcje):
– 100 g suchej ciecierzycy
– 4-5 pomidorów
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 średnia cukinia
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
– sól morska
– świeżo mielony pieprz
– kolendra
Przygotowanie
- Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia ją płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według instrukcji na opakowaniu (można też użyć 1 puszki ciecierzycy w zalewie). 2.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego. Gdy się zeszkli i trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Po około 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. 4.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek. Mieszamy i po chwili dodajemy przygotowane pomidory. Często mieszamy, dusimy, aż pomidory się rozpadną . Dodajemy ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i posiekaną kolendrę.
- Odparowujemy wodę, aż powstanie sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie dodatkowo można podawać z ryżem lub makaronem. Po przełożeniu na talerze posypujemy kolendrą.
Marta Ziarno – miłośniczka zdrowej kuchni. Uwielbia karmić swoich przyjaciół. Na swoim blogu Feed Me Better udowadnia, że zdrowe, dietetyczne jedzenie nie musi być nudne. W swojej kuchni odchudza przepisy, eksperymentuje ze zdrowymi składnikami i szykuje ładne, kolorowe i apetyczne dania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020