Przejdź do treści

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Suszone jabłka to przekąska wręcz idealna na zimowe filmowe wieczory. Przypominają sklepowe chipsy, ale w przeciwieństwie do nich są zdrowe i niskokaloryczne. Nadadzą się świetnie także do dziecięcej śniadaniówki. I dodatkowo robi się je banalnie prosto!

Jabłka są niskokaloryczne, więc sprzyjają odchudzaniu. Poza tym są bogatym źródłem pektyn, dzięki którym szybko i na długo czujemy sytość. Są naturalnie słodkie, zatem nie trzeba ich dodatkowo dosładzać. Ułatwiają trawienie, bo pobudzają jelita do pracy. Dobra wiadomość dla cukrzyków – jabłka mają niski indeks glikemiczny. Warto wiedzieć, że regularne jedzenie jabłek obniża poziom cholesterolu. Owoce te odkwaszają, oczyszczają i wzmacniają organizm. Jabłka są bogate w witaminy A, E, K, C i kwas foliowy. Zawierają magnez, wapń, żelazo i fosfor.

 

Mandarynki całe i obrane na stole

Suszone jabłka przygotowuje się naprawdę łatwo – wystarczy suszarka do owoców i warzyw. Jedyne, co trzeba zrobić, to pokroić jabłka, wetrzeć w nie korzenne przyprawy, które wzbogacą smak, a potem rozłożyć owoce w suszarce. No i… zajadać ze smakiem. Susz na zdrowie!

Suszone jabłka

Zdjęcie: masz.talerz

Suszone jabłka – składniki:

– 2 duże jabłka
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki kardamonu
– szczypta suszonego imbiru
– szczypta gałki muszkatołowej
– łyżeczka startej skórki z pomarańczy
– suszarka do owoców i warzyw

Suszone jabłka – przygotowanie:

Jabłka umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 4 mm. Wrzuć do miski, posyp przyprawami i skórką. Przyprawy wetrzyj w owoce. Jabłka połóż na sitkach suszarki i susz, aż się pomarszczą, skurczą, wyschną i staną się chrupiące. Co jakiś czas przewracaj owoce na drugą stronę. Przechowuj w papierowej torebce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!