Przejdź do treści

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy
Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony

W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Nadziewamy cytryny – skorzystaj z przepisu!

Największym producentem cytryn w Europie są Włosi i Hiszpanie i właśnie stamtąd  importujemy najwięcej tych owoców. Przyjęło się w potocznym myśleniu, że sezon na cytrusy  przypada w środku naszej zimy. I jest to prawdą jeśli chodzi o pomarańcze i mandarynki. Inaczej dzieje się jednak z drzewami cytrynowymi. Te w przeciwieństwie do pomarańczowych kwitną i owocują kilka razy do roku. Są wiecznie zielone i zdarza się nawet, że na jednej gałęzi znajdziemy równocześnie owoce oraz nieziemsko pachnące kwiaty. Choć świeże cytryny możemy mieć przez cały rok, to jednak w zimne dni cenimy je najbardziej.  Może dlatego, że są nieocenionym źródłem klasycznego zestawu antyinfekcyjnego:  witaminy C, witaminy P (rutyny) oraz naturalnych bioflawonoidów.

 

Kiszone cytryny

W cytrynach występują też witamina A i te z grupy B, dużo potasu i śladowe ilości sodu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wiedzieć, że większość tych substancji znajduje się w skórce owocu. Niestety znajdziemy tam również mnóstwo środków chemicznych, którymi cytryny są pryskane, aby przechowywały i transportowały się lepiej. Dlatego (choć są nieco droższe) warto zakupić cytryny ekologiczne, by móc wykorzystać cały owoc. Ekologiczne cytrusy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub poszukać kooperatyw rolniczych, np. na Sycylii czy południu Hiszpanii, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią (wysyłają również do Polski). Dostaniemy wtedy do domu paczkę z cytrynami nie tylko świeżo zerwanymi z drzewa, ale i takimi, które na tym drzewie do końca dojrzały.

Kisiel? Tak, ale domowy!

Cytryny uprawiane na skalę przemysłową nie tylko opryskiwane są dużą ilością pestycydów, ale  zrywane są jako zupełnie zielone, niedojrzałe, a dopiero w magazynach poddawane są działaniu etylenu – gazu, który w sztuczny sposób przyspiesza ich dojrzewanie i wybarwianie. Większość z nich jest też nabłyszczana i woskowana środkami chemicznymi, które zapobiegają pleśnieniu. Takich cytryn – pomimo wyparzania i szorowania – nie powinno używać się do dań, które wymagają użycia całego owocu ze skórką.

A jest takich dań całkiem sporo. Cytryna to wbrew pozorom nie tylko składnik lemoniady czy dodatek do herbaty. W kuchniach świata znajdziemy np. słynne kiszone marokańskie cytryny lub arabskie słodkie kandyzowane plastry cytryn, indyjskie pikle cytrynowe, angielską galaretkę cytrynowo-pomarańczową czy bardziej znany amerykański krem lemon curd.

Do dzisiejszego przepisu też warto postarać się o ekologiczne owoce. Cytryna Zwyczajna będzie bardzo dobra, ale jeszcze lepsza będzie słynna odmiana Piritto – ma bardzo pomarszczoną skórkę (jakby miała ogromny cellulit) i duże, słodkie (sięgające 50% objętości owocu) albedo. Albedo to biała część oddzielającą  miąższ od skórki, jest jadalna i zawiera dużo więcej wartości odżywczych niż sam sok.

Jeśli zdobędziesz Piritto, obetrzyj je z zewnętrznej żółtej skórki (dodając ją do musu), a resztę owocu pokrój w cieniutkie plasterki. Nakładaj wtedy mus bezpośrednio na plasterki i zjadaj w całości jako orzeźwiającą przekąskę. I bombę witaminową!

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym

Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka | www.greenmorning.pl

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – składniki:

– 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
– 3 łyżki serka mascarpone (70-80 g)
– skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta część)
– 2 łyżki miodu (lub mniej lub więcej do smaku)
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1/2 cytryny
– dodatkowo 5-6 „miseczek” z połówek cytryn 

Cytryny nadziewane musem jogurtowo-miodowym – przygotowanie

Poprzedniego dnia wyłóż duże sitko podwójnie złożoną gazą i wylej na nią jogurt. Wstaw do lodówki na noc, aby  odsączyć serwatkę. Następnego dnia otrzymasz pyszny jogurtowy serek (powinno go być około 150 g). Zmiksuj serek z mascarpone, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i miodem – wystarczy krótka chwila ręcznym mikserem. Otrzymasz gładki, puszysty krem. Wstaw go do lodówki. Cytryny na „miseczki” przekrój na połówki, delikatnie wykrój nożem środki, a potem wybierz je dużą metalową łyżką (możesz użyć miąższu do innej potrawy). Utnij czubki miseczek tak, aby stały stabilnie.

1/2 cytryny pokrój w cienkie plasterki, a potem w małe trójkąciki. Wymieszaj 3/4 trójkącików z kremem jogurtowym, resztę pozostaw do dekoracji. Napełniaj „miseczki cytrynowe” kremem jogurtowym (możesz użyć worka cukierniczego), udekoruj pozostałymi cząstkami cytryny. Możesz dodatkowo polać miodem.

Podawaj od razu jako orzeźwiający deser.

Uwaga: w wersji light możesz zastąpić mascarpone dodatkową porcją serka jogurtowego, trzeba będzie wtedy dodać nieco więcej miodu, a mniej soku z cytryny (ser jogurtowy jest dużo kwaśniejszy niż mascarpone).


Kinga Błaszczyk-Wójcicka – Fotografka i stylistka kulinarna, pracuje na zlecenie polskich i zagranicznych agencji reklamowych, wykonuje sesje zdjęciowe dla producentów żywności i restauracji, opracowuje wegetariańskie przepisy dla magazynów. Swoją wiedzą nt. fotografii kulinarnej dzieli się na licznych kursach i warsztatach, a swoją wiedzą kulinarną na blogu GreenMorning.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe