Przejdź do treści

Dieta eliminacyjna – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta eliminacyjna
Dieta eliminacyjna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta eliminacyjna wyklucza składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęściej występujące alergeny.

Inne nazwy: dieta lecznicza

Dieta eliminacyjna – zasady

Zasady: dieta wykluczająca składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęstsze alergeny (mleko i przetwory, białko jaja, zboża glutenowe, orzechy, cytrusy, ryby i owoce morza, soja, pomidory), które są stopniowo wprowadzane do menu w ramach tzw. diety prowokacyjnej; trwa zwykle od kilku tygodni do miesięcy. Lecznicza dieta eliminacyjna wyklucza (lub ogranicza) niekorzystne produkty na stałe. Do diet eliminacyjnych stosowanych z wyboru należą też diety wegetariańskie oraz różnego rodzaju odchudzające.

Dieta eliminacyjna – wskazania

Dla kogo: dieta stosowana jest z polecenia i pod kontrolą lekarza, a przeznaczona dla osób z nadwrażliwością pokarmową, czyli w przypadkach alergii pokarmowych, nietolerancji ze strony układu trawienia, a także sytuacji, gdy metabolity czy inne związki pochodzące z produktów spożywczych zaburzają równowagę biochemiczną organizmu. Odpowiednio skomponowane diety eliminacyjne są stosowane również w ciąży i karmieniu piersią, przy celiakii, cukrzycy, zaburzeniach pracy jelit, kamicy nerkowej czy żółciowej, dnie szczawianowej, fenyloketonurii itp. Należy pamiętać, że jadłospisy wyłączające ważne produkty spożywcze, a zwłaszcza całe ich grupy, nie są przeznaczone do stosowania bez przyczyn medycznych. W przypadku specjalnych potrzeb żywieniowych mogą wymagać suplementacji przepisanej przez lekarza.

Dieta eliminacyjna – zalety, efekty

Plusy: prawidłowa lecznicza dieta eliminacyjna powoduje ustąpienie objawów alergii czy nietolerancji pokarmowej, a nawet samej alergii, zwłaszcza u dzieci. Pozwala zlikwidować lub ograniczyć bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zmiany skórne, migrenowe bóle głowy, trudności w koncentracji, bóle mięśni, nieżyt nosa. Poprawia funkcjonowanie układu trawienia, w tym wchłanianie składników odżywczych i odporność na patogeny. Pomaga uniknąć szkodliwego wpływu na metabolizm niezalecanych produktów. Skuteczność diet eliminacyjnych w likwidowaniu objawów nadwrażliwości równoważy trudy stosowania jej w praktyce.

Dieta eliminacyjna – przeciwwskazania

Minusy: skuteczność diety wymaga rygorystycznego przestrzegana. Dieta eliminacyjna jest często trudna do zbilansowania i stosowania w praktyce, zwłaszcza przy większej liczbie „zakazanych” produktów.

Unikanie niepożądanych związków jest możliwe tylko dzięki dokładnemu czytaniu etykiet produktów i ścisłej kontroli jadłospisu. Gdy dieta jest stosowana w celach diagnostycznych, wiąże się to również ze skrupulatnym rejestrowaniem składu posiłków i obserwowanych objawów. Wykrycie problematycznych produktów może być trudne przy alergiach krzyżowych, opóźnionym czasie reakcji, nadwrażliwości na wiele różnych czynników naraz, a zwłaszcza na dodatki żywności, które występują w niezmiernie szerokiej grupie produktów przetworzonych. Diagnoza alergii wymaga też odpowiednich badań medycznych, a wprowadzanie diety prowokacyjnej powinno odbywać się pod kontrolą lekarza z uwagi na możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Przy eliminacyjnej diecie leczniczej wykluczenie danego produktu, a zwłaszcza całej ich grupy, stwarza konieczność uwzględnienia w menu innych źródeł zawartych w nich składników. W przypadku niedożywienia i specjalnych potrzeb żywieniowych wymaga też zwykle suplementacji według zaleceń lekarza.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

„Jedząc duże ilości mięsa, sami ‚okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?