Przejdź do treści

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Rak. Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Kobieta w wodzie
Od kwietnia utonęły w Polsce 162 osoby. Pamiętaj, najczęściej tonie się w ciszy
„Pierdzenie pochwą” – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
„Pierdzenie” pochwą – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada Arkadiusz Matras z Dietetyki #NieNaŻarty
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada dietetyk Arkadiusz Matras

Nie są wymagające, bo mnożą się nawet w niskich temperaturach. Człowiek może się nimi zarazić poprzez jedzenie surowego lub półsurowego mięsa wieprzowego, podrobów wieprzowych lub innej skażonej żywności. Czają się również w niepasteryzowanym mleku lub zakażonej odchodami wodzie. Mowa o bakteriach o nazwie Yersinie, które wywołują chorobę zakaźną – jersiniozę.

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna wywołana przez dwa szczepy bakterii należących do rodzaju Yersinia. Chodzi o szczepy Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis. To bakterie mające postać pałeczek. Ich nazwa pochodzi od szwajcarskiego bakteriologa Aleksandra Yersina, który odkrył pałeczkę dżumy, nazwaną później Yersinia pestis.

Jak można się nabawić jersiniozy?

Rezerwuarem bakterii są świnie, dlatego do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu skażonego mięsa wieprzowego pod postacią surową lub półsurową. Zarazić można się również poprzez picie niepasteryzowanego mleka lub zakażonej odchodami wody. Bakterie mnożą się w niskich temperaturach, dlatego mogą znajdować się również w żywności, która była przechowywana w lodówce. Profilaktyka zakażenia nie polega więc jedynie na odpowiednim przechowywaniu żywności, ale również na jej odpowiedniej obróbce termicznej.

Diagnostyka jersiniozy

Na podstawie objawów trudno zdiagnozować jersiniozę, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza ma zazwyczaj ma łagodny przebieg, rozwija się od 1 do 11 dni, często przybiera postać biegunkową, której towarzyszą takie objawy jak wysoka temperatura, bóle brzucha i wymioty. Objawy mogą przybierać różne nasilenie, mogą się różnić w zależności od grupy wiekowej. Do głównych postaci zakażenia jersiniozą można zaliczyć: zatrucie pokarmowe, ostre zapalenie jelit, postać pseudowyrostkowa, posocznica, zakażenia miejscowe błony śluzowej gardła.

Leczenie i profilaktyka

Leczenie jersiniozy jest przede wszystkim objawowe. Jeżeli zakażenie ma ciężki przebieg, wymagana jest antybiotykoterapia. Przy łagodnym wymaga leczenia zachowawczego, które opiera się na dostatecznym nawadnianiu organizmu. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach właściwej diety i leczenia objawowego.

Celem zapobiegania zarażeniu jersiniozą należy poddawać mięso wieprzowe odpowiedniej obróbce termicznej. Nie spożywać go w formie surowej lub półsurowej. Należy myć ręce ciepłą wodą z mydłem po każdym kontakcie z surowym mięsem i warzywami. Używać osobnych desek i noży do surowego mięsa i produktów poddanych obróbce termicznej. Zwracać uwagę na to, by w lodówce warzywa i owoce nie stykały się z surowym mięsem. Dbać o zachowanie czystości w lodówce.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co się stanie, gdy użyjesz płynu do płukania ust po ćwiczeniach?

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Nie opuszczasz deski, gdy spuszczasz wodę? To naprawdę duży błąd

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Dżuma w Chinach. W Mongolii Wewnętrznej obowiązuje alert trzeciego stopnia

Dżuma w Chinach. W Mongolii Wewnętrznej obowiązuje alert trzeciego stopnia

Kobieta na plaży

Mięsożerne bakterie – przecinkowce w Bałtyku. Pływanie w morzu jest niebezpieczne

Boczek

GIS wycofuje z Biedronki boczek wędzony. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Te przedmioty musisz regularnie wymieniać. A niektórych używasz przez lata

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Miejsca w domu, które musisz regularnie dezynfekować. Pamiętasz o tym?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

dezynfekcja rany

„Masz w apteczce jakieś maści i spreje z antybiotykami na rany? Super! Wywalaj” – radzi Pan Pielęgniarka

Kobieta z kolorowym językiem

Jak czyścić język i jak często trzeba to robić? Podpowiada stomatolożka Anna Jaśkowska

Na szkiełku laboratoryjnym położone są próbki gronkowca złocistego. Szkiełko trzyma w ręku lekarz.

Gronkowiec złocisty – przyczyny i objawy zakażenia. Jak wygląda leczenie?

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit występuje podczas antybiotykoterapii lub po jej zakończeniu.

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit – objawy, leczenie i zapobieganie chorobie

Zajady - przyczyny

Zajady – przyczyny powstawania. Często to brak pewnej witaminy, sprawdź jakiej

Dziecko leży w szpitalu podłączone do kroplówki

Wstrząs septyczny – przyczyny i objawy. Leczenie powikłań sepsy

Dżuma / istock

Dżuma – przyczyny, objawy, leczenie

naukowiec - salmonella

Salmonella – objawy zakażenia bakterią i rozpoznanie. Na czym polega leczenie?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?