Przejdź do treści

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Nie są wymagające, bo mnożą się nawet w niskich temperaturach. Człowiek może się nimi zarazić poprzez jedzenie surowego lub półsurowego mięsa wieprzowego, podrobów wieprzowych lub innej skażonej żywności. Czają się również w niepasteryzowanym mleku lub zakażonej odchodami wodzie. Mowa o bakteriach o nazwie Yersinie, które wywołują chorobę zakaźną – jersiniozę.

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna wywołana przez dwa szczepy bakterii należących do rodzaju Yersinia. Chodzi o szczepy Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis. To bakterie mające postać pałeczek. Ich nazwa pochodzi od szwajcarskiego bakteriologa Aleksandra Yersina, który odkrył pałeczkę dżumy, nazwaną później Yersinia pestis.

Jak można się nabawić jersiniozy?

Rezerwuarem bakterii są świnie, dlatego do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu skażonego mięsa wieprzowego pod postacią surową lub półsurową. Zarazić można się również poprzez picie niepasteryzowanego mleka lub zakażonej odchodami wody. Bakterie mnożą się w niskich temperaturach, dlatego mogą znajdować się również w żywności, która była przechowywana w lodówce. Profilaktyka zakażenia nie polega więc jedynie na odpowiednim przechowywaniu żywności, ale również na jej odpowiedniej obróbce termicznej.

Diagnostyka jersiniozy

Na podstawie objawów trudno zdiagnozować jersiniozę, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza ma zazwyczaj ma łagodny przebieg, rozwija się od 1 do 11 dni, często przybiera postać biegunkową, której towarzyszą takie objawy jak wysoka temperatura, bóle brzucha i wymioty. Objawy mogą przybierać różne nasilenie, mogą się różnić w zależności od grupy wiekowej. Do głównych postaci zakażenia jersiniozą można zaliczyć: zatrucie pokarmowe, ostre zapalenie jelit, postać pseudowyrostkowa, posocznica, zakażenia miejscowe błony śluzowej gardła.

Leczenie i profilaktyka

Leczenie jersiniozy jest przede wszystkim objawowe. Jeżeli zakażenie ma ciężki przebieg, wymagana jest antybiotykoterapia. Przy łagodnym wymaga leczenia zachowawczego, które opiera się na dostatecznym nawadnianiu organizmu. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach właściwej diety i leczenia objawowego.

Celem zapobiegania zarażeniu jersiniozą należy poddawać mięso wieprzowe odpowiedniej obróbce termicznej. Nie spożywać go w formie surowej lub półsurowej. Należy myć ręce ciepłą wodą z mydłem po każdym kontakcie z surowym mięsem i warzywami. Używać osobnych desek i noży do surowego mięsa i produktów poddanych obróbce termicznej. Zwracać uwagę na to, by w lodówce warzywa i owoce nie stykały się z surowym mięsem. Dbać o zachowanie czystości w lodówce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

bakteria rickettsia

Czym jest dur brzuszny? Objawy i leczenie choroby – kiedy warto rozważyć szczepienie?

Jakie choroby mogą wywołać chlamydie? Poznaj ich objawy oraz sposoby leczenia

Kobieta gładzi się po twarzy, ma zamknięte oczy.

Objawy gronkowca na twarzy – choroby skórne wywołane przez bakterie gronkowca

Na szkiełku laboratoryjnym położone są próbki gronkowca złocistego. Szkiełko trzyma w ręku lekarz.

Gronkowiec złocisty – czym jest i jak dochodzi do zakażenia? Jak należy go leczyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

lamblioza - dziecko w piaskownicy

Lamblioza – przyczyny, objawy i leczenie. Jak się diagnozuje to zakażenie?

zgorzel gazowa - duża ilość bakterii

Zgorzel gazowa – objawy oraz leczenie. Jak może dojść do zakażenia?

listerioza - skupisko bakterii

Listerioza – objawy zakażenia. Czym grozi listerioza w ciąży?

kobieta z kubkiem

Bakterie w moczu w ciąży a dziecko – czy konieczne jest leczenie?

chory pęcherz

Bakterie w moczu – jakie są objawy i kiedy konieczne jest leczenie?

bakterie gronkowca w 3D

Gronkowiec złocisty w nosie – czy jest zaraźliwy? Kiedy wymaga leczenia?

bakterie gronkowca, wywołujące problemy skórne

Gronkowiec skórny – jakie choroby wywołuje i czy jest niebezpieczny?