3 min.
Lipidogram a insulinooporność. Dietetyczka kliniczna tłumaczy, dlaczego związek między nimi jest tak istotny

Lipidogram a insulinooporność. Dietetyczka kliniczna tłumaczy związek między nimi /Unsplash, fot. Parker Johnson
17.08.2022
Mężczyzna wypił dwie butelki zimnej wody w upał, przez co był o włos od śmierci. „Nie popełniajcie tego błędu” – przestrzega lekarka
17.08.2022
Małpia ospa w Polsce. Ministerstwo Zdrowia podało liczbę zakażonych osób
17.08.2022
Siostra Bożenna o mobbingu w pielęgniarstwie: „Pielęgniarki pielęgniarkom urządziły piekło w miejscach pracy”
17.08.2022
12 proc. z nas używa smartfona pod prysznicem, 9 proc. w czasie seksu. Lek. Michał Domaszewski ostrzega przed uzależnieniem od telefonu
17.08.2022
Darmowe środki higieniczne dla wszystkich osób menstruujących! Pierwszy kraj zagwarantował to ustawą
Zaburzone parametry lipidogramu większość kojarzy z chorobami układu krwionośnego, miażdżycą i hipercholesterolemią. A co z insulinoopornością? Czy to ma ze sobą jakikolwiek związek? Jak się okazuje, ma i to ogromny. Dietetyczka kliniczna Iwona Pasieczna wyjaśnia, dlaczego tak jest i jakie parametry powinny wzbudzić nasz niepokój.
Spis treści
Lipidogram zepchnięty na drugi plan
„Utarło się przekonanie, że chcąc diagnozować insulinooporność, najważniejsza jest glukoza i insulina na czczo czy też krzywa glukozowo-insulinowa, czyli popularny test OGTT (doustny test obciążenia glukozą). Oczywiście, te elementy diagnostyki są bardzo istotne i pomocne w ocenie naszej gospodarki cukrowej. Jednak to, co zostało zepchnięte na drugi plan, to lipidogram” – podkreśla Iwona Pasieczna.
Podkreśla, że nieprawidłowe wartości poszczególnych parametrów lipidogramu mogą wskazywać na zaburzenia gospodarki cukrowej. Dlaczego tak się dzieje?
„Zacznijmy od funkcji insuliny, czyli hormonu, który jak każdy wie 'obniża poziom cukru we krwi’. Jednak to nie jest jej najważniejsza funkcja. Najistotniejszą rolą insuliny jest udział w procesach metabolicznych zarówno glukozy, jak i tłuszczów oraz białek. Dopiero to umożliwia wykorzystywanie składników odżywczych przez komórki” – tłumaczy ekspertka.
Dietetyczka podkreśla, że aby dobrze zrozumieć „insulinooporny” organizm, należy najpierw wiedzieć, że insulinooporność insulinooporności nie równa. W praktyce oznacza to, że możemy mieć do czynienia z zaburzeniami w genetyce (kiedy to jest uszkodzona budowa komórki insuliny – insulinooporność przedreceptorowa), a także z insulinoopornością wynikającą ze złego stylu życia, kiedy to komórki stają się oporne na działanie insuliny. Czasem więc to parametry lipidogramu mogą okazać się istotniejsze od testu OGTT.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co ma lipidogram do insulinooporności?
Jak tłumaczy Iwona Pasieczna, po spożyciu posiłku insulina upakowuje glukozę i transportuje ją do wątroby i komórek obwodowych, czyli do mięśni. Jeśli jednak wątroba i inne komórki „nie przyjmują” glukozy, ponieważ są insulinooporne, cała glukoza trafia do tkanki tłuszczowej. Dlatego wyniki lipidogramu są bardzo istotne i mogą wskazywać na zaburzenia gospodarki cukrowej.
Jakie wartości lipidogramu powinny nas martwić? Przede wszystkim:
- trójglicerydy powyżej 200 mg/dL,
- mocno zaburzony stosunek HDL do TG (jeśli HDL mocno przeważa nad TG).
Jakie więc badania najlepiej wykonać w kierunku insulinooporności i innych zaburzeń gospodarki cukrowej? Dietetyczka kliniczna radzi, że powinny to być:
- insulina + glukoza na czczo (oznaczenie wskaźnika HOMA-IR);
- krzywa glukozowo-insulinowa (najlepiej sprawdzać w czterech punktach – na czczo, po 30 min, po jednej i dwóch godzinach);
- poziom hemoglobiny glikowanej – wskaźnik pozwala określić, jak wygląda średnie stężenie glukozy przez ostatnie trzy miesiące;
- lipidogram.
Iwona Pasieczna – kim jest?
Iwona Pasieczna jest dietetyczką kliniczną i trenerką personalną. Prowadzi w mediach społecznościowych profil @i_pasieczna, który obserwuje coraz więcej osób. W przystępny sposób wyjaśnia tam zawiłości związane z dietą, szczególnie przy różnych chorobach. Warto śledzić jej profil!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Spodobał ci się artykuł? Poleć go przyjaciółce
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.08.2022
„Niektórzy pacjenci życzą sobie, żeby w trakcie psychoterapii terapeuta coś z nimi skutecznie 'zrobił’. Terapia nie jest leczeniem zęba” – mówi dr Krzysztof Ciepliński

16.08.2022
„Osoby, które są w stanie poświęcić wszystko, żeby osiągnąć cel, a przy tym są perfekcjonistyczne, mogą doświadczać depresji maskowanej”. O „korpoosobowości” mówi psycholożka Katarzyna Kawka

15.08.2022
Opadające powieki to nie tylko problem estetyczny, ale i zdrowotny. Kiedy objawy powinny nas zaniepokoić i co możemy zrobić z nadmiarem skóry, mówi dr Jakub Bargiel

12.08.2022