Przejdź do treści

Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska

Jajka ze skorupkami na talerzu
Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Skorupki jaj przez większość osób wyrzucane są do kosza. Istnieje jednak kilka ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. Można je nawet zjeść! Kilka propozycji na ich zastosowanie przedstawiła na swoim profilu na Instagramie ekoaktywistka i autorka bloga o ekologii Paulina Górska. 

W jaki sposób można wykorzystać jajeczne odpady? Jak pisze ekoaktywistka, zmielonymi skorupkami można chociażby karmić ptaki. Odpowiednio przygotowane przydadzą nam się też np. przy sprzątaniu mieszkania lub jako element maseczki na twarz. Sposobów na ich wykorzystanie jest wiele. Autorka bloga o ekologii przedstawiła dwa najważniejsze z nich.

Zwykle wyrzucamy je do kosza (bio oczywiście!), a spokojnie przynajmniej część z nich jesteśmy w stanie wykorzystać w domu! – pisze na swoim profilu Paulina Górska.

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

Skorupka jajka? Zjedz ją!

Skorupki jaj mają wiele zalet. Bogate w wapń, cynk czy selen mogą wzbogacić naszą dietę.

Skorupki jaj można jeść! W niemal 95 proc. składają się one z węglanu wapnia, a wapń jest ważny, bo ma m.in. funkcję budulcową. Co istotne – ten wapń jest dla nas również dobrze przyswajalny i jest go dużo – bo aż ok. 800 mg w jednej skorupce. Ale poza wapniem, to też źródło selenu czy cynku (w skorupce mamy aż 25 minerałów!).

Zmielone na bardzo drobny proszek (np. w moździerzu lub blenderze) możesz dodawać do koktajli, zup, sałatek. My kupujemy tylko jajka z chowu ekologicznego, ewentualnie od sprawdzonego rolnika. Najpierw wyparzam przez kilka minut skorupki (to ważny element procesu, ponieważ na skorupkach jajek mogą być bakterie Salmonelli), potem piekę w piekarniku w wysokiej temperaturze przez 10 minut, następnie mielę i dodaję do koktajlu. To naturalny suplement

– opisuje specjalistka.

Paulina Górska

Skorupki na kompost

Skorupki jaj sprawdzą się idealnie jako naturalne źródło minerałów w kompostowników lub jako nawóz dla roślin.

Możesz korzystać z nich jak z naturalnego kompostu – i to też z powodu wapnia i pozostałych minerałów, których potrzebują nasze rośliny. Większość z nas ma rośliny ogrodowe czy doniczkowe – nawóz ze skorupek jaj będzie dla roślin świetną pożywką.

Jak z nich skorzystać? Ugotowane skorupki mielimy i wsypujemy po prostu do ziemi i mieszamy, możemy po tym zabiegu troszkę częściej podlewać rośliny. Można z nich skorzystać również podczas przesadzania roślin i wysypać na dno doniczki

– wyjaśnia Górska.

To jednak nie jest jedyna zaleta kompostownika ze skorupek. Taki nawóz przyda nam się również w ogrodzie, aby odstraszyć szkodniki. Zapachu skorupek nie tolerują bowiem ślimaki, niektóre gąsienice a nawet ssaki.

Ewelina Jamróz

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 33 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia.

Więcej informacji na paulinagorska.com.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: