Przejdź do treści

Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska

Jajka ze skorupkami na talerzu
Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z próchnicą?
Jak dbać o zęby z próchnicą? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Kobieta trzyma niemowlaka
Dlaczego dziecko chce być przy piersi mamy? Nie zawsze chodzi o głód
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
kobiety w łóżku
„Szantażowanie seksem wciąż cieszy się popularnością” – twierdzi psycholożka
Dziecko w szkole
Koronawirus w Polsce a nauka zdalna. MEN: dzieci nie wrócą do szkół do końca roku szkolnego

Skorupki jaj przez większość osób wyrzucane są do kosza. Istnieje jednak kilka ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. Można je nawet zjeść! Kilka propozycji na ich zastosowanie przedstawiła na swoim profilu na Instagramie ekoaktywistka i autorka bloga o ekologii Paulina Górska. 

W jaki sposób można wykorzystać jajeczne odpady? Jak pisze ekoaktywistka, zmielonymi skorupkami można chociażby karmić ptaki. Odpowiednio przygotowane przydadzą nam się też np. przy sprzątaniu mieszkania lub jako element maseczki na twarz. Sposobów na ich wykorzystanie jest wiele. Autorka bloga o ekologii przedstawiła dwa najważniejsze z nich.

Zwykle wyrzucamy je do kosza (bio oczywiście!), a spokojnie przynajmniej część z nich jesteśmy w stanie wykorzystać w domu! – pisze na swoim profilu Paulina Górska.

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

Skorupka jajka? Zjedz ją!

Skorupki jaj mają wiele zalet. Bogate w wapń, cynk czy selen mogą wzbogacić naszą dietę.

Skorupki jaj można jeść! W niemal 95 proc. składają się one z węglanu wapnia, a wapń jest ważny, bo ma m.in. funkcję budulcową. Co istotne – ten wapń jest dla nas również dobrze przyswajalny i jest go dużo – bo aż ok. 800 mg w jednej skorupce. Ale poza wapniem, to też źródło selenu czy cynku (w skorupce mamy aż 25 minerałów!).

Zmielone na bardzo drobny proszek (np. w moździerzu lub blenderze) możesz dodawać do koktajli, zup, sałatek. My kupujemy tylko jajka z chowu ekologicznego, ewentualnie od sprawdzonego rolnika. Najpierw wyparzam przez kilka minut skorupki (to ważny element procesu, ponieważ na skorupkach jajek mogą być bakterie Salmonelli), potem piekę w piekarniku w wysokiej temperaturze przez 10 minut, następnie mielę i dodaję do koktajlu. To naturalny suplement

– opisuje specjalistka.

Paulina Górska

Skorupki na kompost

Skorupki jaj sprawdzą się idealnie jako naturalne źródło minerałów w kompostowników lub jako nawóz dla roślin.

Możesz korzystać z nich jak z naturalnego kompostu – i to też z powodu wapnia i pozostałych minerałów, których potrzebują nasze rośliny. Większość z nas ma rośliny ogrodowe czy doniczkowe – nawóz ze skorupek jaj będzie dla roślin świetną pożywką.

Jak z nich skorzystać? Ugotowane skorupki mielimy i wsypujemy po prostu do ziemi i mieszamy, możemy po tym zabiegu troszkę częściej podlewać rośliny. Można z nich skorzystać również podczas przesadzania roślin i wysypać na dno doniczki

– wyjaśnia Górska.

To jednak nie jest jedyna zaleta kompostownika ze skorupek. Taki nawóz przyda nam się również w ogrodzie, aby odstraszyć szkodniki. Zapachu skorupek nie tolerują bowiem ślimaki, niektóre gąsienice a nawet ssaki.

Ewelina Jamróz

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 33 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?

Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze?

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Farbowanie jajek – naturalne sposoby na barwienie! Sięgnij po produkty, które masz w kuchni

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Jajka w kartoniku

Uwaga! Jajka z pałeczkami salmonelli. GIS ostrzega i wycofuje kilka partii ze sprzedaży

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

starszy mężczyzna w maseczce

„Osoby zbliżające się do setki są niezniszczalne”. 90-latkowie lepiej radzą sobie z koronawirusem niż młodsi seniorzy?

Choleryk i jego cechy - jak sobie z nim radzić?

Choleryk i jego cechy – jak sobie z nim radzić?

trening

Trening funkcjonalny – na czym polega i jakie efekty przynosi?

Bolą mięśnie? To nie "zakwasy"!

Bolą mięśnie? To nie „zakwasy”! Poznaj prawdziwą przyczynę bólu mięśni po treningu

Ćwiczenia na kręgosłup. Wzmocnią odcinek lędźwiowy i uśmierzą ból

Ćwiczenia na kręgosłup. Wzmocnią odcinek lędźwiowy i uśmierzą ból

Globus a pod nim ręka

Lekarz Dawid Ciemięga pozywa osoby, które atakują prof. Krzysztofa Simona w internecie

Małże na talerzu. Przy stole para na radnce

„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?

Urszyla Chowaniec, "Galanta Lala"

„Jak pani tyle waży, to ja nie wiem, czym panią znieczulić”. Galanta Lala opowiada, jak została potraktowana przez anestezjologa w szpitalu

Pandemia koronawirusa a restauracje / gettyimages

„Jestem anestezjologiem wszystkich, ładnych i brzydkich. Ale nie będę anestezjologiem kretynów”. Włoski lekarz nie wytrzymał

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?