Przejdź do treści

Salmonelloza (salmonella) – zagrożenia, objawy, leczenie

salmonelloza
salmonelloza
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym
Jakie błędy popełniamy, oddając mocz? Rozmowa z Agnieszką Cytowicz, fizjoterapeutką uroginekologiczną
Zespół złego wchłaniania/Getty Images
Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia
woda butelkowana
Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Salmonelloza, wywoływana bakteryjnie przez pałeczki salmonelli, jest chorobą zakaźną. W większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego. Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Jak można zarazić się salmonellozą?

Jako że salmonelloza jest chorobą pochodzenia odzwierzęcego, zarażenie następuje zwykle podczas kontaktu z żywnością pochodzącą od zwierzęcia-nosiciela. Wniknięcie bakterii do organizmu następuje zazwyczaj po spożyciu potraw opartych na składnikach surowych, szczególnie jajkach i mięsie: lodach, kremach do ciast, majonezach, sosach, tatarach lub przy kontakcie z zarażonym mięsem lub jajkami.

Zarażać mogą także ludzie – bakterie salmonelli przeżywają w organizmie nawet kilka miesięcy po ustąpieniu objawów. Ich nośnikiem są w tym wypadku odchody, a każdy kontakt z nimi może skutkować salmonellozą. Zdarzają się przypadki zarażenia się w np. w restauracji, od pracownika niedbającego o higienę rąk, a będącego nosicielem.

Większe zagrożenie zarażenia salmonellozą stanowią odchody zwierzęce – nie tylko kurze, ale także trzody chlewnej, bydła, a nawet żółwi lub jaszczurek, będących częstymi zwierzątkami domowymi.

Jakie są objawy salmonellozy?

Zdrowy, silny organizm poradzi sobie z bakterią salmonelli sam, a przebieg salmonellozy będzie bardzo łagodny. W takich przypadkach zazwyczaj po kilkunastu godzinach pojawiają się krótkotrwałe nudności lub dyskomfort brzuszny, lekkie wymioty lub biegunka. Salmonelloza mylona jest więc ze zwykłym zatruciem pokarmowym, nie wymaga hospitalizacji, a choroba trwa średnio od 3 do 7 dni.

Poważniejszy przebieg i duże prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych powikłań występuje  u kobiet w ciąży, osób starszych, chorych, dzieci oraz osób z obniżoną odpornością lub nieprawidłową florą jelitową (np. po antybiotykoterapii). Najczęstszymi objawami salmonellozy są:

U niektórych osób może pojawić się także bolesne oddawanie moczu oraz ból stawów utrzymujący się przez kilka miesięcy.

Salmonelloza – leczenie i powikłania

Podstawą leczenia w przypadku standardowego przebiegu salmonellozy jest nawadnianie doustne lub dożylne, wzbogacone o elektrolity. Dieta chorego musi być pozbawiona cukru oraz ciężkostrawnych substancji, które mogą wzmagać biegunkę. W poważniejszych przypadkach stosowany jest antybiotyk (ampicylina, trimetoprim-sulfametoksazol lub cyprofloksacyna) i zalecana jest hospitalizacja.

Najczęstszym powikłaniem nieleczonej salmonellozy jest odwodnienie oraz utrata cennych minerałów, szczególne groźne u dzieci oraz osób starszych, u których może wystąpić niewydolność krążenia prowadząca do śmierci. Dodatkowo, u chorych szczególnie wrażliwych może rozwinąć się:

Kobiety w ciąży zagrożone są natomiast poronieniem, sepsą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych oraz wcześniejszym porodem.

Jak zapobiegać zarażeniu salmonellozą?

Uniknięcie salmonellozy, szczególnie jej poważniejszej formy, opiera się na dwóch filarach: higienie własnej oraz unikaniu kontaktu ze źródłem bakterii. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na:

  • prawidłowe przechowywanie drobiu, jajek, ryb i surowego mięsa – unikajmy przechowywania ich obok produktów gotowych (np. wędliny lub sera)
  • unikanie potraw z surowego mięsa i jajek, szczególnie latem
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
  • zaparzenie jajek wrzątkiem przed ich kontaktem z inną żywnością
  • unikanie rozmrażania i powtórnego zamrażania mięsa
  • dokładnym myciu dłoni przed i po kontakcie z żywnością i zwierzętami, a także po wizycie w toalecie

Pamiętajmy też, żeby w przypadku podejrzenia salmonellozy zawsze udać się do lekarza, w celu wykonania badań bakteriologicznych. Każdy przypadek zarażenia musi zostać zgłoszony do Sanepidu oraz przeanalizowany, by uniknąć dalszych zakażeń – jest to szczególnie ważne w przypadku lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych obsługujących imprezy masowe.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Problem z zaparciami? Zobacz, co twój organizm chce ci powiedzieć

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kobieta, która trzyma się za bolący brzuch

WZW typu A, B i C – szczepienie, przyczyny, objawy i leczenie

Kąpiel w fontannie / unsplash

Podczas upałów pozwalasz dziecku beztrosko pluskać się w miejskiej fontannie? „Chłodzisz” je gronkowcem, salmonellą i bakteriami kałowymi

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Dieta lekkostrawna / unsplash

Dieta lekkostrawna – efekty, zasady, przeciwwskazania

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych

Alergia pokarmowa – przyczyny, objawy, badania i leczenie

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

kobieta, którą boli brzuch, przepuklina pępkowa

Przepuklina pępkowa u dzieci i dorosłych – objawy i leczenie

Robaczyca - objawy, zapobieganie.

Robaczyca – objawy u dzieci, dorosłych i zwierząt

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit występuje podczas antybiotykoterapii lub po jej zakończeniu.

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit – objawy, leczenie i zapobieganie chorobie

Jakie objawy daje wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie i dieta

kolonoskopia - lekarka przy urządzeniu do kolonoskopii

Kolonoskopia – jakie są wskazania, jak przygotować się do badania?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami