Przejdź do treści

Salmonelloza (salmonella) – zagrożenia, objawy, leczenie

salmonelloza
salmonelloza
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Salmonelloza, wywoływana bakteryjnie przez pałeczki salmonelli, jest chorobą zakaźną. W większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego. Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Jak można zarazić się salmonellozą?

Jako że salmonelloza jest chorobą pochodzenia odzwierzęcego, zarażenie następuje zwykle podczas kontaktu z żywnością pochodzącą od zwierzęcia-nosiciela. Wniknięcie bakterii do organizmu następuje zazwyczaj po spożyciu potraw opartych na składnikach surowych, szczególnie jajkach i mięsie: lodach, kremach do ciast, majonezach, sosach, tatarach lub przy kontakcie z zarażonym mięsem lub jajkami.

Zarażać mogą także ludzie – bakterie salmonelli przeżywają w organizmie nawet kilka miesięcy po ustąpieniu objawów. Ich nośnikiem są w tym wypadku odchody, a każdy kontakt z nimi może skutkować salmonellozą. Zdarzają się przypadki zarażenia się w np. w restauracji, od pracownika niedbającego o higienę rąk, a będącego nosicielem.

Większe zagrożenie zarażenia salmonellozą stanowią odchody zwierzęce – nie tylko kurze, ale także trzody chlewnej, bydła, a nawet żółwi lub jaszczurek, będących częstymi zwierzątkami domowymi.

Jakie są objawy salmonellozy?

Zdrowy, silny organizm poradzi sobie z bakterią salmonelli sam, a przebieg salmonellozy będzie bardzo łagodny. W takich przypadkach zazwyczaj po kilkunastu godzinach pojawiają się krótkotrwałe nudności lub dyskomfort brzuszny, lekkie wymioty lub biegunka. Salmonelloza mylona jest więc ze zwykłym zatruciem pokarmowym, nie wymaga hospitalizacji, a choroba trwa średnio od 3 do 7 dni.

Poważniejszy przebieg i duże prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych powikłań występuje  u kobiet w ciąży, osób starszych, chorych, dzieci oraz osób z obniżoną odpornością lub nieprawidłową florą jelitową (np. po antybiotykoterapii). Najczęstszymi objawami salmonellozy są:

U niektórych osób może pojawić się także bolesne oddawanie moczu oraz ból stawów utrzymujący się przez kilka miesięcy.

Salmonelloza – leczenie i powikłania

Podstawą leczenia w przypadku standardowego przebiegu salmonellozy jest nawadnianie doustne lub dożylne, wzbogacone o elektrolity. Dieta chorego musi być pozbawiona cukru oraz ciężkostrawnych substancji, które mogą wzmagać biegunkę. W poważniejszych przypadkach stosowany jest antybiotyk (ampicylina, trimetoprim-sulfametoksazol lub cyprofloksacyna) i zalecana jest hospitalizacja.

Najczęstszym powikłaniem nieleczonej salmonellozy jest odwodnienie oraz utrata cennych minerałów, szczególne groźne u dzieci oraz osób starszych, u których może wystąpić niewydolność krążenia prowadząca do śmierci. Dodatkowo, u chorych szczególnie wrażliwych może rozwinąć się:

Kobiety w ciąży zagrożone są natomiast poronieniem, sepsą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych oraz wcześniejszym porodem.

Jak zapobiegać zarażeniu salmonellozą?

Uniknięcie salmonellozy, szczególnie jej poważniejszej formy, opiera się na dwóch filarach: higienie własnej oraz unikaniu kontaktu ze źródłem bakterii. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na:

  • prawidłowe przechowywanie drobiu, jajek, ryb i surowego mięsa – unikajmy przechowywania ich obok produktów gotowych (np. wędliny lub sera)
  • unikanie potraw z surowego mięsa i jajek, szczególnie latem
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
  • zaparzenie jajek wrzątkiem przed ich kontaktem z inną żywnością
  • unikanie rozmrażania i powtórnego zamrażania mięsa
  • dokładnym myciu dłoni przed i po kontakcie z żywnością i zwierzętami, a także po wizycie w toalecie

Pamiętajmy też, żeby w przypadku podejrzenia salmonellozy zawsze udać się do lekarza, w celu wykonania badań bakteriologicznych. Każdy przypadek zarażenia musi zostać zgłoszony do Sanepidu oraz przeanalizowany, by uniknąć dalszych zakażeń – jest to szczególnie ważne w przypadku lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych obsługujących imprezy masowe.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Iskial MAX + CZOSNEK, Suplement diety wspierający odporność i układ oddechowy, 120 kapsułek
42,90 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Przelewanie w brzuchu – czy jest normalne? Co może oznaczać uczucie przelewania wody w brzuchu?

Kapsułka endoskopowa zastąpi gastroskopię i kolonoskopię? „Naszym celem jest, by badanie można było przeprowadzić całkowicie zdalnie w warunkach domowych”

Wstydziły się puszczać gazy przy swoich partnerach, wylądowały w szpitalu

Wstydziły się puszczać gazy przy swoich partnerach, wylądowały w szpitalu. Teraz apelują: nie popełniajcie naszego błędu

Czym smarować rany przy odbycie? Skuteczne sposoby na hemoroidy

Kępki Peyera – grudki chłonne w jelitach. Jak jest ich rola w immunologii człowieka?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Nerwica przełyku – co to jest, objawy. Jak leczyć „gulę” w gardle?

Naukowcy odkryli sposób na szybsze wchłanianie leków. Wystarczy przyjąć odpowiednią pozycję

Naukowcy odkryli sposób na szybsze wchłanianie leków. Wystarczy przyjąć odpowiednią pozycję

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Niech ból brzucha nie popsuje ci wakacji. Sprawdź, na co musisz uważać!

Magdalena Rumińska: „Worek stomijny jest symbolem tego, że urodziłam się na nowo po 12 latach choroby”

Magdalena Rumińska: „Worek stomijny jest symbolem tego, że narodziłam się na nowo po 12 latach choroby”

Gumkowanie hemoroidów – co to jest, objawy. Profilaktyka i leczenie żylaków odbytu

Laparotomia – wskazania, przebieg i dieta po operacji jamy brzusznej

W Poznaniu wykryto dwa przypadki ostrego zapalenia wątroby u dzieci. Nie wiadomo, co wywołuje groźną chorobę

W Poznaniu wykryto przypadki ostrego zapalenia wątroby u dzieci. Nie wiadomo, co wywołuje groźną chorobę

Ileostomia – rodzaje, wskazania, pielęgnacja i dieta. Jak żyć ze stomią?

Co oznacza biały nalot na języku i jak go usunąć?

Mikrobiota jelitowa – badanie i wskazania, co ją niszczy?

Nadzwyczajny wzrost liczby przypadków ostrego zapalenia wątroby u dzieci. Część naukowców uważa, że może mieć to związek z COVID-19

Nadzwyczajny wzrost liczby przypadków ostrego zapalenia wątroby u dzieci. Część naukowców uważa, że może mieć to związek z COVID-19

Gorączka krwotoczna krymsko-kongijska znów stanowi zagrożenie. WHO ostrzega: to może być nowa pandemia

Gorączka krwotoczna krymsko-kongijska znów stanowi zagrożenie. WHO ostrzega: to może być nowa epidemia

Gastrostomia, czyli o żywieniu dojelitowym. Wskazania i przeciwwskazania, jak powinno przebiegać

badanie laboratoryjne

Zasadowica metaboliczna – przyczyny, objawy, rozpoznanie, leczenie

×