Przejdź do treści

Salmonelloza (salmonella) – zagrożenia, objawy, leczenie

salmonelloza
salmonelloza
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przyszłośc koronawirusa
Koronawirus w przyszłości będzie wywoływał irytujące, niegroźne przeziębienie – twierdzą naukowcy
W Wielkiej Brytanii szczepią 140 osób na minutę. Już połowa seniorów powyżej 80. roku życia została zaszczepiona
Polska Akademia Nauk potwierdza: pandemia negatywnie wpłynęła na zdrowie psychiczne
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
Blue Monday. Czy to naprawdę najbardziej dołujący dzień w roku?

Salmonelloza, wywoływana bakteryjnie przez pałeczki salmonelli, jest chorobą zakaźną. W większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego. Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Jak można zarazić się salmonellozą?

Jako że salmonelloza jest chorobą pochodzenia odzwierzęcego, zarażenie następuje zwykle podczas kontaktu z żywnością pochodzącą od zwierzęcia-nosiciela. Wniknięcie bakterii do organizmu następuje zazwyczaj po spożyciu potraw opartych na składnikach surowych, szczególnie jajkach i mięsie: lodach, kremach do ciast, majonezach, sosach, tatarach lub przy kontakcie z zarażonym mięsem lub jajkami.

Zarażać mogą także ludzie – bakterie salmonelli przeżywają w organizmie nawet kilka miesięcy po ustąpieniu objawów. Ich nośnikiem są w tym wypadku odchody, a każdy kontakt z nimi może skutkować salmonellozą. Zdarzają się przypadki zarażenia się w np. w restauracji, od pracownika niedbającego o higienę rąk, a będącego nosicielem.

Większe zagrożenie zarażenia salmonellozą stanowią odchody zwierzęce – nie tylko kurze, ale także trzody chlewnej, bydła, a nawet żółwi lub jaszczurek, będących częstymi zwierzątkami domowymi.

Jakie są objawy salmonellozy?

Zdrowy, silny organizm poradzi sobie z bakterią salmonelli sam, a przebieg salmonellozy będzie bardzo łagodny. W takich przypadkach zazwyczaj po kilkunastu godzinach pojawiają się krótkotrwałe nudności lub dyskomfort brzuszny, lekkie wymioty lub biegunka. Salmonelloza mylona jest więc ze zwykłym zatruciem pokarmowym, nie wymaga hospitalizacji, a choroba trwa średnio od 3 do 7 dni.

Poważniejszy przebieg i duże prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych powikłań występuje  u kobiet w ciąży, osób starszych, chorych, dzieci oraz osób z obniżoną odpornością lub nieprawidłową florą jelitową (np. po antybiotykoterapii). Najczęstszymi objawami salmonellozy są:

U niektórych osób może pojawić się także bolesne oddawanie moczu oraz ból stawów utrzymujący się przez kilka miesięcy.

Salmonelloza – leczenie i powikłania

Podstawą leczenia w przypadku standardowego przebiegu salmonellozy jest nawadnianie doustne lub dożylne, wzbogacone o elektrolity. Dieta chorego musi być pozbawiona cukru oraz ciężkostrawnych substancji, które mogą wzmagać biegunkę. W poważniejszych przypadkach stosowany jest antybiotyk (ampicylina, trimetoprim-sulfametoksazol lub cyprofloksacyna) i zalecana jest hospitalizacja.

Najczęstszym powikłaniem nieleczonej salmonellozy jest odwodnienie oraz utrata cennych minerałów, szczególne groźne u dzieci oraz osób starszych, u których może wystąpić niewydolność krążenia prowadząca do śmierci. Dodatkowo, u chorych szczególnie wrażliwych może rozwinąć się:

Kobiety w ciąży zagrożone są natomiast poronieniem, sepsą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych oraz wcześniejszym porodem.

Jak zapobiegać zarażeniu salmonellozą?

Uniknięcie salmonellozy, szczególnie jej poważniejszej formy, opiera się na dwóch filarach: higienie własnej oraz unikaniu kontaktu ze źródłem bakterii. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na:

  • prawidłowe przechowywanie drobiu, jajek, ryb i surowego mięsa – unikajmy przechowywania ich obok produktów gotowych (np. wędliny lub sera)
  • unikanie potraw z surowego mięsa i jajek, szczególnie latem
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
  • zaparzenie jajek wrzątkiem przed ich kontaktem z inną żywnością
  • unikanie rozmrażania i powtórnego zamrażania mięsa
  • dokładnym myciu dłoni przed i po kontakcie z żywnością i zwierzętami, a także po wizycie w toalecie

Pamiętajmy też, żeby w przypadku podejrzenia salmonellozy zawsze udać się do lekarza, w celu wykonania badań bakteriologicznych. Każdy przypadek zarażenia musi zostać zgłoszony do Sanepidu oraz przeanalizowany, by uniknąć dalszych zakażeń – jest to szczególnie ważne w przypadku lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych obsługujących imprezy masowe.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta robi ciasto w kuchni

Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik

Cholecystokinina – funkcje, badanie, norma i interpretacja

Bezoar – przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Przetoka odbytu – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Płukanie żołądka – na czym polega zabieg, wskazania, powikłania

Leptospiroza – objawy, diagnostyka, leczenie i powikłania

Jersinioza – objawy, leczenie i powikłania zakażenia yersinią

Odynofagia – objawy towarzyszące, przyczyny, badania, leczenie

Glistnica – drogi zakażenia, objawy, leczenie i powikłania

Zapalenie przełyku – przyczyny, rodzaje, objawy i leczenie

Sarkocystoza – objawy, diagnostyka, leczenie i profilaktyka

Blastocystoza – objawy, przyczyny, leczenie i profilaktyka

Fascjoloza – przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka

Badanie kału – na pasożyty, ogólne, posiew. Jak pobrać kał?

Aminotransferaza asparaginianowa (AST, GOT) – co to jest? Norma

Diastaza w moczu i we krwi – norma, podwyższona, obniżona

Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm

ECPW – badanie. Przebieg, powikłania i koszt zabiegu ECPW

Hiperkalcemia – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Kobieta zakażona glistą ludzką leży skulona i trzyma się za brzuch.

Glista ludzka – objawy, leczenie, drogi zakażenia glistnicą

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

chirurdzy na sali operacyjnej

„Piątego razu nie było”. Chirurg Paweł Kabata opisuje przejmującą historię pacjentki, która wybrała leczenie „dietą i ziołami”

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Najpopularniejsze

Basia Kędzior

Hello My Hero. „Wygląd nie mówi o tym, kim się jest, czy jest się lepszym, czy gorszym. Każdy ma tak samo ważny powód i prawo do życia” – mówi Basia Kędzior, dziewczyna z rybią łuską

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

para w łóżku

Pozycje seksualne, czyli jak urozmaicić seks. Najlepsze pozycje

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Morsowanie – wady i zalety. Czy naprawdę warto wbiec do lodowatej wody?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

całująca się para

7 rzeczy, które się staną, gdy przestaniesz uprawiać seks