Przejdź do treści

Czym jest błonnik witalny i kiedy powinno się go stosować?

Błonnik witalny
Błonnik witalny
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czym jest błonnik witalny? To suplementy diety, który można znaleźć chociażby w babce płesznik, babce jajowatej czy w lny. Ma wiele właściwości zdrowotnych – reguluje poziom cukru we krwi oraz wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Kiedy powinno się go stosować i gdzie go szukać?

Błonnik witalny – czym jest?

Na samym początku wyjaśnijmy, czym jest błonnik – to włókno pokarmowe, które nie ulega trawieniu. Nie posiada substancji odżywczych, jednak jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z jego głównych zadań jest ograniczanie wchłaniania tłuszczów oraz cukrów. Usprawnia pracę jelit, wyzbywając się z nich toksyn oraz nieczystości. Błonnik występuje w kilku rodzajach, a jednym z nich jest oczywiście błonnik witalny, o którym jest ten artykuł – pozyskuje się go z lnu, babki płesznik oraz babki jajowatej. Ziarna tych roślin (w szczególności babki płesznik) pęcznieją w jelitach, wchłaniając szkodliwe związki, przy jednoczesnym wydzielaniu śluzu przyśpieszającego trawienie. I dlatego, błonnik witalny powinny stosować między innymi osoby cierpiące na zaparcia oraz biegunki.

Błonnik witalny podczas odchudzania

Żyjemy w czasach, w których każdy suplement mogący przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów jest na wagę złota. Chcąc spalić zbędną tkankę tłuszczową powinniśmy zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej, ociekającej niezdrowym tłuszczem. Najlepsze efekty osiągnie się łącząc zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę z aktywnością fizyczną. Choć błonnik nie pozbawi nas tkanki tłuszczowej, pozbędzie się z naszych jelit treści pokarmowej oraz usunie z organizmu toksyny, co gwarantuje uczucie lekkości.  

Błonnik witalny – jakie jeszcze posiada zalety?

Błonnik witalny nie tylko reguluje pracę jelit i zapewnia uczucie sytości – obniża również stężenie cukru we krwi, co ma przełożenie na niższe ciśnienie. Przyjmować go powinny również osoby cierpiące na choroby układu krążenia (w tym na miażdżycę, czy chorobę wieńcową).

Błonnik witalny – kiedy z niego zrezygnować?

Nie jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę typu drugiego. Jego stosowanie powinno zostać skonsultowane z lekarzem przez osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, w tym z niedrożnością jelit.

UWAGA: Stosując błonnik nie powinno się zapomnieć o częstym uzupełnianiu płynów – wypróżniając się, organizm traci wodę.

Błonnik witalny – jaka jest jego cena?

Błonnik witalny zazwyczaj sprzedawany jest w opakowaniach o wadze od 0,5 kg do 1 kg. Cena oscyluje w granicy dwudziestu złotych za 1 kg mieszanki (może się różnić zależnie od jej producenta i miejsca zakupu).

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

kobieta na toalecie

Zaparcia – przyczyny, objawy, skutki, leczenie

Czym są hemoroidy i jak je leczyć?

Hemoroidy (żylaki odbytu) – przyczyny, objawy, leczenie

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Hiperkaliemia – kiedy poziom potasu we krwi stanowi zagrożenie?

Dożylne podanie żelaza w anemii. Nie dla wszystkich

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy

Fosfolipidy skuteczne w leczeniu chorób wątroby i nie tylko. To lek czy suplement?

Witamina B2 – ważna nie tylko dla zdrowej skóry! Gdzie jej szukać?

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

GABA – jakie ma znaczenie dla organizmu i co warto wiedzieć o tym kwasie?

Czym są nukleotydy, jakie mają właściwości i kiedy warto je suplementować?

Kourtney Kardashian zachęca: „Daj swojej pochwie słodki poczęstunek, na który zasługuje”. Ginekolodzy nie kryją zdumienia

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Budzisz się zlana potem? Oto 8 możliwych przyczyn

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?