Marta Dragan Resort zdrowia jednak nie polepszy standardów szpitalnego jedzenia. Dietetyk komentuje: „Posiłki są dramatyczne i wymagają natychmiastowej zmiany” 3 kromki chleba, kosteczka masła albo margaryny, na liściu sałaty 2 plasterki wędliny - tak najczęściej wygląda talerz ze szpitalnym śniadaniem. Temat od lat budzi napięcie, a publikowane na facebookowych grupach zdjęcia… 16.05.2023 4 min.
Justyna Mazur Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy 29.10.2022 6 min.
Justyna Dudkiewicz Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią 29.09.2022 4 min.
Milena Marchewka Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? Betulina jest naturalną substancją pozyskiwana przede wszystkim z kory brzozy. Uznaje się ją za związek o dużym potencjale w kontekście profilaktyki i terapii chorób. Może wpływać pozytywnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy i… 25.08.2022 5 min.
Patrycja Nawojowska Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać? 08.08.2022 6 min.
Patrycja Nawojowska Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne 06.08.2022 6 min.
Anna Sierant „Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel 03.07.2022 9 min.
Ela Kowalska „U chorych, każdy dzień niedostatecznego jedzenia to zaciąganie potężnego długu względem swojego organizmu”. O leczeniu żywieniowym mówi dr n. med. Paweł Kabata – Co się dzieje w przypadku, kiedy pacjent jest niedożywiony. Odpowiedź jest prosta: wszystko, co może pójść źle, ma większą szansę pójść źle. Niedożywienie zwiększa m.in. ryzyko powikłań chirurgicznych po leczeniu… 22.05.2022 7 min.
Katarzyna Głuszak Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić? Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy. 13.03.2022 6 min.
Natalia Suchocka Niedożywienie – definicja, przyczyny, objawy, skutki Niedożywienie to stan chorobowy, który kojarzy się głównie z krajami Trzeciego Świata. Tymczasem problem ten występuje również i w Polsce, i może dotknąć także te osoby, które nie chorują przewlekle. Jest to o tyle istotne,… 28.08.2021 5 min.
Ewa Wojciechowska „Ciągle odczuwasz głód i nie możesz schudnąć? Sprawdź, czy to nie leptynooporność” – apelują autorki Ogarnij Hashimoto "Podwzgórze nie otrzymuje komunikatu o sytości, więc mózg cały czas myśli, że nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych. A my w efekcie cały czas odczuwamy głód i mamy problem ze schudnięciem" 29.07.2021 4 min.
Magdalena Bury Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu "Pomimo tego, że diety cud nie istnieją, w twojej diecie mogą dziać się małe cuda na co dzień" - pisze Zofia Pomes, dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil @holistyczniezdrowi. Co warto zmienić, by twoja dieta… 18.11.2020 3 min.
Magdalena Bury Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka "Chcesz oczyścić organizm, pozbyć się wzdęć i... (wstaw tutaj dowolną dolegliwość) - wypróbuj japońską dietę wodną!" - pisze ironicznie o japońskiej diecie wodnej dietetyczka Anna Reguła. 05.10.2020 4 min.
Magdalena Bury To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Zdaniem dietetyków - nie do końca. Według specjalistów ważniejszy jest obiad, który spożywamy najczęściej w środku naszego dnia pracy. By przyniósł maksymalne korzyści, powinniśmy… 20.08.2020 3 min.
Magdalena Bury Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi Tendencja do tycia to tak naprawdę siedzący tryb życia, dziedziczenie złych nawyków, spożywanie słonych, słodkich i tłustych przekąsek w nadmiarze oraz ignorowanie poczucia sytości. Monika Ciesielska, znana jako "dr Lifestyle",… 05.08.2020 4 min.
Magdalena Bury Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem Starasz się zdrowo jeść? Jesteś na bieżąco z nowinkami dietetycznymi? Na pewno słyszałaś więc wiele porad związanych z jedzeniem przed snem. Wraz z dietetyczką Moniką Kroenke z Centrum Medycznego Damiana podpowiemy, z których… 09.07.2020 3 min.
Magdalena Bury W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada W drugiej połowie cyklu miesiączkowego jesz więcej? To normalne. "Twoje zapotrzebowanie kaloryczne rośnie wtedy o 100-300 kcal na dzień" - tłumaczy dietetyk Jakub Chwiłkowski. Wynika to ze wzrostu temperatury ciała. 07.07.2020 4 min.
Magdalena Bury Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna Czy wiesz czym jest leptyna? To hormon sytości, który (jak sama nazwa wskazuje) odpowiada za sytość. A z sytością idzie w parze wiele innych procesów w naszym organizmie, np. płodność. "Wysoki poziom leptyny wskazuje najczęściej… 09.06.2020 4 min.
Zuzanna Kowalewska Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne Dieta białkowa to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. Pomimo tego, jest bardzo popularna wśród osób chcących szybko zrzucić kilogramy oraz wśród sportowców pracujących nad zwiększeniem masy. Czy każdy z nas może… 02.04.2020 5 min.
Katarzyna Głuszak Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo Lubisz święta Bożego Narodzenia? Piękne dekoracje, upominki pod choinką, pachnące przysmaki... a po nich ból brzucha i kilka centymetrów więcej w obwodzie talii. Co i jak jeść, żeby dobrze wspominać święta? 25.12.2019 5 min.
Monika Maciejewska Jak łączyć produkty na talerzu? Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent! 18.08.2019 5 min.