Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Jarmuż znany jest od lat. Na chwilę o nim zapomnieliśmy, ale na szczęcie już od paru lat ponownie gości w naszych kuchniach. Aktualnie trwa na niego sezon. Można go jeść pod różnymi postaciami. Na surowo w sałacie, z koktajlem, pieczony, duszony albo smażony. Jest prosty i szybki w obróbce, dlatego warto po niego sięgać. Jarmuż spokojnie można zaliczyć do grupy produktów superfood. To dzięki jego wartościom odżywczym. Jest bogaty w witaminy z grupy A, B6, C, K, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera beta-karoten oraz luteinę. Jedząc go, dostarczysz organizmowi fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Jakby tego było mało, jego regularne spożywanie zapobiega chorobom serca, wrzodom i ma dobry wpływ na wzrok.

Łapcie jarmuż i dodatki i chodźcie na makaronową ucztę!

Składniki (przepis dla 2 osób):

- dwie garści jarmużu
- 4 łyżki ziarenek granatu
- 80 g pistacji
- 2-3 garści drobnego makaronu gryczanego
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki listków mięty
- 3/4 łyżki skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- twardy ser kozi do posypania gotowego dania
- ok. 30-40 ml oleju lnianego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. Pistacje obierz z łupinek.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Wrzuć je do moździerza. Dodaj szczyptę soli i ucieraj, aż powstaną okruchy. Wrzuć czerwony pieprz, czosnek i miętę. Mocno utrzyj całość. 

przepis na makaron z jarmuzem_przygotowanie pesto

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dolej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, odstaw na bok. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj go, aż będzie miękki. W tym samym czasie zajmij się jarmużem. Liście umyj i osusz.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Oddziel je od twardej łodygi i podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Makaron odcedź, podawaj gorący z jarmużem, pesto pistacjowym, posypany serem, granatem i skórką z cytryny.

Makaron z jarmuzem_propozycja podania

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij