Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Owsianka rządzi!

Owsianka rządzi!
Poniedziałkowa owsianka ze śliwkami i jabłkiem. Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Kto nie lubi owsianki, ręka w górę. Ja nie podnoszę, bo co rano ratuje mi życie. Nie znam lepszego sposobu na rozbudzenie, rozgrzanie, poranne wzmocnienie i wyciszenie przed czekającym mnie dniem. Owsianka może być codziennie nieco inna, wystarczy zmienić dodatki lub formę podania. Od płynnej zupy po kruche racuszki. Sprawdźcie nasze przepisy!

To ciepłe śniadanie bogów, poza smakiem i niekwestionowanym działaniem rozgrzewającym, ma jeszcze kilka ukrytych, a superważnych walorów. Owies ma działanie kojące, uspokaja nerwy, leczy układ rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę. Wspiera serce, poprawia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy oraz naczynia krwionośne z cholesterolu również dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność krzemu wspomaga regenerację układu kostnego i tkanki łącznej.

Owsianka ma działanie bakteriobójcze – z powodzeniem możemy stosować owies profilaktycznie, przeciwdziałając infekcjom. Jest bogaty w białko, witaminy, np. B1 i B6, magnez, żelazo, rozpuszczalny błonnik sprzyjający utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Zawiera gluten, jest jednak dobrze tolerowany przez alergików. Jest na rynku dostępna opcja bezglutenowa. Osobiście znalazłam wersje całkowicie bezglutenowe, równie dobre.

Lubię owies, bo jest bardzo przydatny w kuchni. Można z niego wyczarować pudding, ciasteczka, kruche ciasto jabłkowe, placuszki czy pasztet. Możliwości jest wiele. Najmniej pracochłonna jest jednak poranna owsianka. Taka zdrowa, na wodzie, z dodatkiem suszonych owoców, pestek i na przykład szczypty cynamonu. Choć ostatnio robiłam wersję ze świeżym majerankiem.

Co kto ma, co kto lubi. Nie bójcie się czarować w kuchni – do dzieła, od dziś owsianka rządzi!

Poniedziałkowa owsianka

- 1 jabłko, najlepiej szara reneta
- 3 śliwki
- łyżka rozkruszonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki płatków owsianych, najlepiej ekologicznych
- 1/2 lub kubek wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 listki bazylii

Obrane i pokrojone jabłko podprażam razem ze śliwkami. Dodaję rozkruszone w moździerzu migdały, cynamon i płatki owsiane. Po chwili dodaję wodę i kilka kropli cytryny. Proporcję wody ustalcie sami. Mnie najbardziej smakuje gęsta owsianka, więc daję 1/2 kubka wody. Zagotowuję i przekładam do miski. Czekam, aż chwilę ostygnie. Cynamonowa owsianka gotowa do podania!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
quidamsiloe zapytał(a) 18 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
W jakim popularnym sklepie znajdę mleko owsiane? I czy te nasiona chia są drogie?
julnalepa odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
W Almie, Auchan i Carrefour. Pewnie w innych też, ale te znam. Na Twoim miejscu sprobowalabym mleko owsiane zrobić samodzielnie - w internecie są proste przepisy. Domowe mleko roślinne nie ma dziwnych dodatkow w skladzie i jest dużo tańsze. Nasiona chia nie należą do najtańszych. Ja w internecie znalazłam cenę 20,70zł za pół kilograma.
11lip85 zapytał(a) 5 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
A co jeśli chodzi o wapń? Słyszałam że trzeba ją wcześniej jakoś namoczyć bo usuwa wapń z organizmu?
bernadeta zapytał(a) 26 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
czy można przez cały dzień (pięć posiłków) jeść owsianke w różnych wariantach ?
malinka20mwo odpowiedział(a) 27 listopada 2013
Jeżeli chodzi tylko o jeden dzień to tak, ja jeszcze urozmaiciła bym to sokami samemu wyciskanymi bez żadnych dodatków. Ale jeśli chodzi o takie odżywianie na dłuższą metę nie, uważam aby to bym dobry pomysł bo nasz organizm potrzebuje urozmaiconych produktów do normalnego funkcjonowania.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Myślę że przez jeden dzień jest to dobre oczyszczenie dla naszego organizmu ;)
urszula.backun odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Przez 1 dzien nie zaszkodzi, ale dlugotrwale dostarczanie za duzych ilosci blonnika moze miec tez zle konsekwencje jak zaparcia czy inne dolegliwosci od strony przewodu pokarmowego
Krzysia zapytał(a) 24 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
To moje ulubione śniadanie. Dodaję do niej pokruszone orzechy, suszoną żurawinę, pestki dyni i 2 łyżki jogurtu. Ale zawsze trapi mnie myśl, czy owsiankę trzeba gotować? A może wystarczy zaparzyć wrzątkiem i pod przykryciem zostawić np. na 15 -20 minut? ?
quidamsiloe odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
A gotowanie to na ile minut? Też 15-20?
Lena odpowiedział(a) 15 stycznia 2014
ja lubię na zimno jak i na gorąco. owsianka to znakomite śniadanie,które daje energię i siłę na resztę dnia.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Ja zawsze gotuję i dodaję banana i cynamon ;)) mniam
dominika.formella odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Myślę że dobrze jest zjeść owsiankę ciepłą jednak trzeba pamiętać że zbyt długa obróbka cieplna podwyższy jej indeks glikemiczny.
minplay odpowiedział(a) 29 listopada 2013
zgadazam sie z THEBOLTON ale według mnie bardziej daiała gotowanie
thebolton odpowiedział(a) 26 listopada 2013
zarówno gotowanie jak i zalewanie wrzątkiem jest dozwolone i działa
quidamsiloe zapytał(a) 18 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
W jakim popularnym sklepie znajdę mleko owsiane? I czy te nasiona chia są drogie?
julnalepa odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
W Almie, Auchan i Carrefour. Pewnie w innych też, ale te znam. Na Twoim miejscu sprobowalabym mleko owsiane zrobić samodzielnie - w internecie są proste przepisy. Domowe mleko roślinne nie ma dziwnych dodatkow w skladzie i jest dużo tańsze. Nasiona chia nie należą do najtańszych. Ja w internecie znalazłam cenę 20,70zł za pół kilograma.
11lip85 zapytał(a) 5 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
A co jeśli chodzi o wapń? Słyszałam że trzeba ją wcześniej jakoś namoczyć bo usuwa wapń z organizmu?
bernadeta zapytał(a) 26 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
czy można przez cały dzień (pięć posiłków) jeść owsianke w różnych wariantach ?
malinka20mwo odpowiedział(a) 27 listopada 2013
Jeżeli chodzi tylko o jeden dzień to tak, ja jeszcze urozmaiciła bym to sokami samemu wyciskanymi bez żadnych dodatków. Ale jeśli chodzi o takie odżywianie na dłuższą metę nie, uważam aby to bym dobry pomysł bo nasz organizm potrzebuje urozmaiconych produktów do normalnego funkcjonowania.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Myślę że przez jeden dzień jest to dobre oczyszczenie dla naszego organizmu ;)
urszula.backun odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Przez 1 dzien nie zaszkodzi, ale dlugotrwale dostarczanie za duzych ilosci blonnika moze miec tez zle konsekwencje jak zaparcia czy inne dolegliwosci od strony przewodu pokarmowego
Krzysia zapytał(a) 24 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
To moje ulubione śniadanie. Dodaję do niej pokruszone orzechy, suszoną żurawinę, pestki dyni i 2 łyżki jogurtu. Ale zawsze trapi mnie myśl, czy owsiankę trzeba gotować? A może wystarczy zaparzyć wrzątkiem i pod przykryciem zostawić np. na 15 -20 minut? ?
quidamsiloe odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
A gotowanie to na ile minut? Też 15-20?
Lena odpowiedział(a) 15 stycznia 2014
ja lubię na zimno jak i na gorąco. owsianka to znakomite śniadanie,które daje energię i siłę na resztę dnia.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Ja zawsze gotuję i dodaję banana i cynamon ;)) mniam
dominika.formella odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Myślę że dobrze jest zjeść owsiankę ciepłą jednak trzeba pamiętać że zbyt długa obróbka cieplna podwyższy jej indeks glikemiczny.
minplay odpowiedział(a) 29 listopada 2013
zgadazam sie z THEBOLTON ale według mnie bardziej daiała gotowanie
thebolton odpowiedział(a) 26 listopada 2013
zarówno gotowanie jak i zalewanie wrzątkiem jest dozwolone i działa
quidamsiloe zapytał(a) 18 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
W jakim popularnym sklepie znajdę mleko owsiane? I czy te nasiona chia są drogie?
julnalepa odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
W Almie, Auchan i Carrefour. Pewnie w innych też, ale te znam. Na Twoim miejscu sprobowalabym mleko owsiane zrobić samodzielnie - w internecie są proste przepisy. Domowe mleko roślinne nie ma dziwnych dodatkow w skladzie i jest dużo tańsze. Nasiona chia nie należą do najtańszych. Ja w internecie znalazłam cenę 20,70zł za pół kilograma.
11lip85 zapytał(a) 5 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
A co jeśli chodzi o wapń? Słyszałam że trzeba ją wcześniej jakoś namoczyć bo usuwa wapń z organizmu?
bernadeta zapytał(a) 26 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
czy można przez cały dzień (pięć posiłków) jeść owsianke w różnych wariantach ?
malinka20mwo odpowiedział(a) 27 listopada 2013
Jeżeli chodzi tylko o jeden dzień to tak, ja jeszcze urozmaiciła bym to sokami samemu wyciskanymi bez żadnych dodatków. Ale jeśli chodzi o takie odżywianie na dłuższą metę nie, uważam aby to bym dobry pomysł bo nasz organizm potrzebuje urozmaiconych produktów do normalnego funkcjonowania.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Myślę że przez jeden dzień jest to dobre oczyszczenie dla naszego organizmu ;)
urszula.backun odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Przez 1 dzien nie zaszkodzi, ale dlugotrwale dostarczanie za duzych ilosci blonnika moze miec tez zle konsekwencje jak zaparcia czy inne dolegliwosci od strony przewodu pokarmowego
Krzysia zapytał(a) 24 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
To moje ulubione śniadanie. Dodaję do niej pokruszone orzechy, suszoną żurawinę, pestki dyni i 2 łyżki jogurtu. Ale zawsze trapi mnie myśl, czy owsiankę trzeba gotować? A może wystarczy zaparzyć wrzątkiem i pod przykryciem zostawić np. na 15 -20 minut? ?
quidamsiloe odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
A gotowanie to na ile minut? Też 15-20?
Lena odpowiedział(a) 15 stycznia 2014
ja lubię na zimno jak i na gorąco. owsianka to znakomite śniadanie,które daje energię i siłę na resztę dnia.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Ja zawsze gotuję i dodaję banana i cynamon ;)) mniam
dominika.formella odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Myślę że dobrze jest zjeść owsiankę ciepłą jednak trzeba pamiętać że zbyt długa obróbka cieplna podwyższy jej indeks glikemiczny.
minplay odpowiedział(a) 29 listopada 2013
zgadazam sie z THEBOLTON ale według mnie bardziej daiała gotowanie
thebolton odpowiedział(a) 26 listopada 2013
zarówno gotowanie jak i zalewanie wrzątkiem jest dozwolone i działa
quidamsiloe zapytał(a) 18 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
W jakim popularnym sklepie znajdę mleko owsiane? I czy te nasiona chia są drogie?
julnalepa odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
W Almie, Auchan i Carrefour. Pewnie w innych też, ale te znam. Na Twoim miejscu sprobowalabym mleko owsiane zrobić samodzielnie - w internecie są proste przepisy. Domowe mleko roślinne nie ma dziwnych dodatkow w skladzie i jest dużo tańsze. Nasiona chia nie należą do najtańszych. Ja w internecie znalazłam cenę 20,70zł za pół kilograma.
11lip85 zapytał(a) 5 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
A co jeśli chodzi o wapń? Słyszałam że trzeba ją wcześniej jakoś namoczyć bo usuwa wapń z organizmu?
bernadeta zapytał(a) 26 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
czy można przez cały dzień (pięć posiłków) jeść owsianke w różnych wariantach ?
malinka20mwo odpowiedział(a) 27 listopada 2013
Jeżeli chodzi tylko o jeden dzień to tak, ja jeszcze urozmaiciła bym to sokami samemu wyciskanymi bez żadnych dodatków. Ale jeśli chodzi o takie odżywianie na dłuższą metę nie, uważam aby to bym dobry pomysł bo nasz organizm potrzebuje urozmaiconych produktów do normalnego funkcjonowania.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Myślę że przez jeden dzień jest to dobre oczyszczenie dla naszego organizmu ;)
urszula.backun odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Przez 1 dzien nie zaszkodzi, ale dlugotrwale dostarczanie za duzych ilosci blonnika moze miec tez zle konsekwencje jak zaparcia czy inne dolegliwosci od strony przewodu pokarmowego
Krzysia zapytał(a) 24 listopada 2013
Pytanie dotyczy artykułu Owsianka rządzi!
To moje ulubione śniadanie. Dodaję do niej pokruszone orzechy, suszoną żurawinę, pestki dyni i 2 łyżki jogurtu. Ale zawsze trapi mnie myśl, czy owsiankę trzeba gotować? A może wystarczy zaparzyć wrzątkiem i pod przykryciem zostawić np. na 15 -20 minut? ?
quidamsiloe odpowiedział(a) 18 sierpnia 2014
A gotowanie to na ile minut? Też 15-20?
Lena odpowiedział(a) 15 stycznia 2014
ja lubię na zimno jak i na gorąco. owsianka to znakomite śniadanie,które daje energię i siłę na resztę dnia.
guzik odpowiedział(a) 6 stycznia 2014
Ja zawsze gotuję i dodaję banana i cynamon ;)) mniam
dominika.formella odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Myślę że dobrze jest zjeść owsiankę ciepłą jednak trzeba pamiętać że zbyt długa obróbka cieplna podwyższy jej indeks glikemiczny.
minplay odpowiedział(a) 29 listopada 2013
zgadazam sie z THEBOLTON ale według mnie bardziej daiała gotowanie
thebolton odpowiedział(a) 26 listopada 2013
zarówno gotowanie jak i zalewanie wrzątkiem jest dozwolone i działa