Przejdź do treści

Masz Hashimoto albo problemy jelitowe? Ogranicz w swojej diecie pomidory

Czy można jeść pomidory w Hashimoto?
Czy można jeść pomidory w Hashimoto? / Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Niektóre warzywa mogą w Hashimoto szkodzić, szczególnie jeśli masz problemy jelitowe, np. SIBO albo dysbiozę lub problemy z trawieniem czy żołądkiem. I tak jest w przypadku pomidorów – piszą ekspertki z profilu Ogarnij Hashimoto. Dlaczego te popularne warzywa nie są zalecane osobom z Hashimoto?

Pomidory – zdrowe, ale nie dla każdego

Pomidory zawierają witaminy C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, przez co nawadniają i oczyszczają z toksyn. Do listy dobroczynnych substancji zawartych w pomidorach autorki bloga Ogarnij Hashimoto dopisują jeszcze likopen, który jest silnym antyoksydantem i ma działanie przeciwnowotworowe. „Najwięcej przyswoimy go z koncentratu, przecieru czy sosu pomidorowego” – podkreślają.

Ekspertki zwracają jednak uwagę, że na te warzywa szczególnie powinny uważać osoby z Hashimoto czy problemami jelitowymi. Dlaczego? Otóż pomidory, podobnie jak papryka, ziemniaki czy bakłażan, należą do rodziny roślin psiankowatych.

„Cechą wspólną psiankowatych jest to, że zawierają alkaloidy, czyli tzw. naturalne pestycydy, które mają za zadanie 'odstraszać’ insekty. Wykazują one silne działanie również na organizm człowieka. Rośliny psiankowate zawierają też groźne lektyny oraz saponiny – substancje, które przyczyniają się do rozwoju cieknącego jelita” – tłumaczą autorki Ogarnij Hashimoto.

Dodatkowo, jak zaznaczają w swoim wpisie, „według medycyny ajurwedyjskiej pomidory są uważane za rajasic – czyli są bardzo stymulujące, przez co, gdy jemy ich zbyt dużo, mogą wywoływać stres, niepokój, lęki”.

Pomidory a Hashimoto

Lidia Wójcik i Kamila Bogucka radzą, by obserwować swoje ciało i jego reakcje. „Zauważ, jak Twój organizm reaguje na pomidory, szczególnie jeśli masz problemy z jelitami (problem drażliwego jelita, wzdęcia, przelewanie w brzuchu)” – podkreślają.

Na pytanie, czy osoby z Hashimoto mogą jeść pomidory, odpowiadają: „Tak, pod warunkiem, że nie są podstawą diety i nie jemy ich codziennie”. Zaznaczają, że te warzywa choć nie są zakazane w Hashimoto, to warto do nich „podchodzić z pewną dozą rezerwy (i samoobserwacji!)”.

„Jeśli lubisz jeść pomidory, najlepiej je ugotuj i dodaj przyprawy, które zminimalizują ich niechciane działanie” – podpowiadają.

Ogarnij Hashimoto

Grupę wsparcia i program „Ogarnij Hashimoto” prowadzą Lidia Wójcik i Kamila Bogucka – jak same o sobie mówią – life coachki i trenerki zmiany. Obie mają Hashimoto – zdiagnozowane kilkanaście lat temu. Jak zapewniają, dzisiaj żyją z Hashimoto w przyjaźni, ale bywało różnie. Ponieważ doskonale rozumieją, z czym wiąże się ta choroba, chcą zwiększać świadomość kobiet na temat tego, co dzieje się z emocjami, ciałem i sposobem myślenia w obliczu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy

„Samoświadomość jest pierwszym krokiem do tego, aby w mądry i bezpieczny sposób stać się bardziej uważną na sygnały, które wysyła nam nasze ciało w związku z chorobą” – piszą na swojej stronie internetowej.

Dziewczyny prowadzą warsztaty, webinary, wydają e-booki na temat radzenia sobie z chorą tarczycą, są aktywne w mediach społecznościowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.