Przejdź do treści

Mazurek być musi!

Mazurek być musi!
Zamiast superkalorycznego kajmaku mazurek ozdobi mieszanka bakalii. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Mazurek to wdzięczny temat kulinarny, ale też potężna bomba kaloryczna. Skoro jednak na Wielkanoc mazurek być musi, to niech będzie, tylko w wersji light!

W moim domu rodzinnym na Wielkanoc mazurek pojawia się zawsze, z reguły taki na kruchym maślanym spodzie, najczęściej z warstwą kajmaku albo czekolady, w towarzystwie orzechów i migdałów. Mazurek to rarytas, co tu kryć. W tym roku tradycji też stanie się zadość, ale tym razem będzie to mazurek w lżejszej i zdrowszej wersji.

Dobrym sposobem na odchudzenie tego przysmaku jest zastąpienie kruchego spodu waflem. Taki zabieg to również doskonała metoda na zaoszczędzenie czasu, którego w przedświątecznej gorączce zawsze nam brakuje, bo zamiast zagniatać kruche ciasto, ograniczam się do kupna cieniutkich i lekkich wafli (doskonale sprawdzą się tu również andruty).

Zamiast superkalorycznego kajmaku mój mazurek ozdobi mieszanka ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika, suszonych śliwek i moreli. Mile widziana jest tu również suszona żurawina, ale także wiśnie, rodzynki, nasiona goji, nasiona dyni czy siemię lniane. Do minimum ograniczam również cukier, dodaję odrobinę tylko po to, by utworzył na orzechach chrupiącą skorupkę.

W efekcie tych zabiegów po godzinie podsuszania w piekarniku na stole ląduje chrupiący, mocno bakaliowy mazurek. A po świętach, jeśli oczywiście cokolwiek zostanie, możecie pokroić go w prostokąty i zamknąć w hermetycznym pudełku. Wtedy mazurek może z powodzeniem robić za domowe batoniki. Chrupcie je na zdrowie!

Mazurek bakaliowy

mazurek

 Chrupiący mazurek bakaliowy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 400 g mieszanki orzechów włoskich (pokrojonych), migdałów, sezamu i ziaren słonecznika
– 100 g suszonych śliwek i moreli
– 1 białko
– szczypta soli
– 50 g cukru trzcinowego 

Śliwki i morele kroimy w paseczki. W misce ubijamy białka, po czym dodajemy cukier i lekko mieszamy. Do piany dodajemy wszystkie bakalie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy wafle, następnie bakalie wymieszane z pianą. Rozsmarowujemy masę równomiernie i pieczemy – suszymy ok. 1,5 godziny w 110 st. C.

Po ostygnięciu kroimy mazurek na niewielkie kwadraty. I zajadamy bez wyrzutów sumienia!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Wegańskie foie gras

Wielkanocne ciastka-jajeczka

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Buraczkowy detoks

Przepis na wegański żurek z chrupiącą cieciorką

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Czekoladowe pisanki

Wielkanocne ciasto marchewkowe

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru