Przejdź do treści

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

Mazurek być musi!
Zamiast superkalorycznego kajmaku mazurek ozdobi mieszanka bakalii. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Mazurek to wdzięczny temat kulinarny, ale też potężna bomba kaloryczna. Skoro jednak na Wielkanoc mazurek być musi, to niech będzie, tylko w wersji light!

W moim domu rodzinnym na Wielkanoc mazurek pojawia się zawsze, z reguły taki na kruchym maślanym spodzie, najczęściej z warstwą kajmaku albo czekolady, w towarzystwie orzechów i migdałów. Mazurek to rarytas, co tu kryć. W tym roku tradycji też stanie się zadość, ale tym razem będzie to mazurek w lżejszej i zdrowszej wersji.

 

Dobrym sposobem na odchudzenie tego przysmaku jest zastąpienie kruchego spodu waflem. Taki zabieg to również doskonała metoda na zaoszczędzenie czasu, którego w przedświątecznej gorączce zawsze nam brakuje, bo zamiast zagniatać kruche ciasto, ograniczam się do kupna cieniutkich i lekkich wafli (doskonale sprawdzą się tu również andruty).

Zamiast superkalorycznego kajmaku mój mazurek ozdobi mieszanka ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika, suszonych śliwek i moreli. Mile widziana jest tu również suszona żurawina, ale także wiśnie, rodzynki, nasiona goji, nasiona dyni czy siemię lniane. Do minimum ograniczam również cukier, dodaję odrobinę tylko po to, by utworzył na orzechach chrupiącą skorupkę.

 

W efekcie tych zabiegów po godzinie podsuszania w piekarniku na stole ląduje chrupiący, mocno bakaliowy mazurek. A po świętach, jeśli oczywiście cokolwiek zostanie, możecie pokroić go w prostokąty i zamknąć w hermetycznym pudełku. Wtedy mazurek może z powodzeniem robić za domowe batoniki. Chrupcie je na zdrowie!

Mazurek bakaliowy

mazurek

 Chrupiący mazurek bakaliowy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Mazurek bakaliowy – składniki

– 400 g mieszanki orzechów włoskich (pokrojonych), migdałów, sezamu i ziaren słonecznika
– 100 g suszonych śliwek i moreli
– 1 białko
– szczypta soli
– 50 g cukru trzcinowego 

Mazurek bakaliowy – przygotowanie

Śliwki i morele kroimy w paseczki. W misce ubijamy białka, po czym dodajemy cukier i lekko mieszamy. Do piany dodajemy wszystkie bakalie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy wafle, następnie bakalie wymieszane z pianą. Rozsmarowujemy masę równomiernie i pieczemy – suszymy ok. 1,5 godziny w 110 st. C.

Po ostygnięciu kroimy mazurek na niewielkie kwadraty. I zajadamy bez wyrzutów sumienia!

Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”