Przejdź do treści

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

Mazurek być musi!
Zamiast superkalorycznego kajmaku mazurek ozdobi mieszanka bakalii. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Mazurek to wdzięczny temat kulinarny, ale też potężna bomba kaloryczna. Skoro jednak na Wielkanoc mazurek być musi, to niech będzie, tylko w wersji light!

W moim domu rodzinnym na Wielkanoc mazurek pojawia się zawsze, z reguły taki na kruchym maślanym spodzie, najczęściej z warstwą kajmaku albo czekolady, w towarzystwie orzechów i migdałów. Mazurek to rarytas, co tu kryć. W tym roku tradycji też stanie się zadość, ale tym razem będzie to mazurek w lżejszej i zdrowszej wersji.

 

Dobrym sposobem na odchudzenie tego przysmaku jest zastąpienie kruchego spodu waflem. Taki zabieg to również doskonała metoda na zaoszczędzenie czasu, którego w przedświątecznej gorączce zawsze nam brakuje, bo zamiast zagniatać kruche ciasto, ograniczam się do kupna cieniutkich i lekkich wafli (doskonale sprawdzą się tu również andruty).

Zamiast superkalorycznego kajmaku mój mazurek ozdobi mieszanka ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika, suszonych śliwek i moreli. Mile widziana jest tu również suszona żurawina, ale także wiśnie, rodzynki, nasiona goji, nasiona dyni czy siemię lniane. Do minimum ograniczam również cukier, dodaję odrobinę tylko po to, by utworzył na orzechach chrupiącą skorupkę.

 

W efekcie tych zabiegów po godzinie podsuszania w piekarniku na stole ląduje chrupiący, mocno bakaliowy mazurek. A po świętach, jeśli oczywiście cokolwiek zostanie, możecie pokroić go w prostokąty i zamknąć w hermetycznym pudełku. Wtedy mazurek może z powodzeniem robić za domowe batoniki. Chrupcie je na zdrowie!

Mazurek bakaliowy

mazurek

 Chrupiący mazurek bakaliowy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Mazurek bakaliowy – składniki

– 400 g mieszanki orzechów włoskich (pokrojonych), migdałów, sezamu i ziaren słonecznika
– 100 g suszonych śliwek i moreli
– 1 białko
– szczypta soli
– 50 g cukru trzcinowego 

Mazurek bakaliowy – przygotowanie

Śliwki i morele kroimy w paseczki. W misce ubijamy białka, po czym dodajemy cukier i lekko mieszamy. Do piany dodajemy wszystkie bakalie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy wafle, następnie bakalie wymieszane z pianą. Rozsmarowujemy masę równomiernie i pieczemy – suszymy ok. 1,5 godziny w 110 st. C.

Po ostygnięciu kroimy mazurek na niewielkie kwadraty. I zajadamy bez wyrzutów sumienia!

Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Stół wielkanocny

„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?

jajko wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Kolorowe jajka – naturalnie! Sięgnij po barwniki, które masz w kuchni

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!