Przejdź do treści

„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?

Stół wielkanocny
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Weterynarz będzie wykonywał badanie krwi? Tak zakłada nowy projekt ustawy
26-latka chora na hirsutyzm po kilkunastu latach przestała się golić i zapuściła brodę. „Trudno to wytłumaczyć, ale czuję się wolna”
Dziesięć lat – tyle czekała pacjentka z Wielkiej Brytanii na diagnozę. Zaczęło się od nocnych potów
Jesienią nawet 30 tysięcy hospitalizacji z powodu COVID-19? Adam Niedzielski podkreśla, że powrót z wakacji może nie być łatwy
„Ludzie cały czas wywierali na mnie nacisk, ciągle pytali: 'a kiedy dziecko?'” – Lenka Klimentova szczerze o problemach z zajściem w ciążę i społecznej presji

Życie z nietolerancją pokarmową nie jest łatwe. W odwiedzinach nie możesz zjeść ciasta, które przyjaciółka upiekła specjalnie dla ciebie. Podczas wypadu z koleżankami na wstępie prosisz o tabelę alergenów. Wszystkim wyjaśniasz, czując się już tym zmęczona. A niedługo Wielkanoc. Jak ją przeżyć i nie zwariować? – Nie musimy mówić o swojej nietolerancji czy alergii pokarmowej przy świątecznym stole, w przeciwnym razie tę Wielkanoc spędzimy, tłumacząc samego siebie. To jest bez sensu – wyjaśnia Barbara Dąbrowska, dietetyk. 

Magdalena Bury: To moje pierwsze święta na diecie eliminacyjnej. Jak przeżyć Wielkanoc bez serniczka?

Dietetyk Barbara Dąbrowska: W momencie, gdy masz zdiagnozowaną alergię bądź nietolerancję pokarmową, jest to największa zmiana dla ciebie samej, dla osoby która ma ją zdiagnozowaną. Jak każda choroba, a może właśnie szczególnie ta, obejmuje jednak swoimi konsekwencjami nie tylko osobę, którą się z nią zmaga, ale także całą rodzinę.

I ta przysłowiowa „Wielkanoc bez serniczka” to kwestia nastawienia się na pewne ograniczenia żywieniowe, ale także smutek, który może towarzyszyć osobie chorej. To również przygotowanie się na to, jak rodzina zareaguje, bo nie każdy twoje objawy będzie w stanie zrozumieć i zaakceptować.

Wielokrotnie tłumaczyłam mamie, że nie mogę jeść białego chleba, rosołu z makaronem czy wieprzowiny. Ostatnio na stole w niedzielę pojawiły się schabowe. Dlaczego tłumaczenie najbliższym, że jakiś produkt nam szkodzi, jest takie trudne?

To kwestia tego, by rodzina zobaczyła różnicę w twoim samopoczuciu. To ten moment, w którym do bliskiej osoby dociera, że to, co robisz jest dobre. Musimy mieć świadomość, że część osób będzie totalnie niereformowalna. W takim przypadku o Wielkanoc trzeba zadbać samemu. Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas. Choć szalenie wzruszające jest, gdy jednak tak się dzieje.

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Niektórzy uważają, że nietolerancja pokarmowa to moda…

Rzeczywiście, jest coś takiego w nietolerancjach i alergiach pokarmowych, że ludzie odbierają je jak jakąś fanaberię. A przecież alergia pokarmowa może być śmiertelnie niebezpieczna. Są one też jednymi z najlepszych argumentów na ucięcie pewnych rozmów. Wystarczy powiedzieć: „tego mi nie wolno, mam alergię, to może skończyć się dla mnie poważnymi objawami oddechowymi czy skórnymi, dlatego nie mogę tego zjeść”.

Umówmy się, nie trzeba wtajemniczać we wszystko ciotek, wujków i wszystkich dookoła. Nie musimy mówić o tym wszystkim przy świątecznym stole, w przeciwnym razie święta spędzimy, tłumacząc samego siebie. To jest bez sensu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Nie musimy mówić o swojej nietolerancji czy alergii pokarmowej przy świątecznym stole, w przeciwnym razie święta spędzimy, tłumacząc samego siebie. To jest bez sensu

Może lepiej więc przyjechać w odwiedziny ze swoim jedzeniem?

Tak, do Wielkanocy trzeba się przygotować też od strony logistycznej – usiąść i w Internecie znaleźć przepisy, które później wykorzystamy. Dobrym wyjściem jest też przyjazd do najbliższych i gotowanie z nimi. Zamiast narzekać, możemy na to spojrzeć z innej strony. To jest okazja i możliwość do nauczenia się nowych przepisów, nowych smaków i pokazania tego innym. Pasztet przecież nie musi być z mięsa, możemy go zrobić z soczewicy czy z cieciorki. Tak samo ciasto. I nagle się okaże, że ciocia Krysia pokocha ten pasztet i jeszcze będzie cię prosić o przepis!

A gdy najdzie ochota na kawałek babki wielkanocnej? 

Niestety, przy alergiach i nietolerancjach pokarmowych nie ma tak łatwo. Nie da się zrobić tak, że zjem raz i nic mi się nie stanie. Nietolerancja pokarmowa to zjawisko związane z przewodem pokarmowym i ilością danego pokarmu. A jak sobie odpuścisz, bo masz nietolerancję na laktozę, ale chcesz zjeść paschę, która jest robiona na produktach mlecznych, będziesz się źle czuła przez kolejne 2-3 dni. Będziesz biegać do toalety, więc z tej Wielkanocy w ogóle nie skorzystasz. Jeśli ktoś ma alergię pokarmową, to absolutnie nie może sobie pozwolić na zjedzenie czegoś, na co jest uczulony. Może to skończyć się na SOR-ze.

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Ale niektórzy nie mogą jeść jajek. To co, Wielkanoc bez jajka?

Na szczęście Wielkanoc to nie tylko jajka. Ale dla tych, którzy nie mogą ich jeść (ponieważ mają nietolerancję bądź alergię), mam pewien sposób, który sama stosuję. Polecam spróbować soli himalajskiej czarnej, która ma dodatek siarki. Pachnie jak jajko. Wystarczy posypać potrawę odrobiną takiej soli, by przynajmniej zmysłami poczuć jajko. W przepisach bez problemu da się go zastąpić: kleikiem z chia, kleikiem z siemienia lnianego, musem bananowym.

Dużo mówimy o nietolerancji i alergii pokarmowej. Czym one się od siebie różnią?

Wydaje mi się, że lekarze i dietetycy mało klarownie tłumaczą różnice pomiędzy nietolerancją i alergią pokarmową, dlatego te dwa pojęcia bywają mylone. O alergii mówimy wtedy, kiedy mamy do czynienia z reakcją z układu immunologicznego: IgG zależną czy IgE zależną, czyli tą klasyczną reakcją, która może pokazać się nawet po wdychaniu powietrzem z orzeszkami ziemnymi u osoby uczulonej.

Nietolerancja pokarmowa natomiast to jest coś, co dzieje się tylko i wyłącznie w przewodzie pokarmowym. Nie ma tutaj ogólnoustrojowej reakcji całego organizmu. Możemy mieć nietolerancję np. na laktozę czy fruktozę. Ona jest zależna od ilości danego składnika w pożywieniu. Tutaj jest trochę bezpieczniej, ponieważ zwykle małą ilość dobrze się toleruje.

Barbara Dąbrowska, fot. Archiwum prywatne

Do kogo należy zatem się zgłosić w celu zdiagnozowania: do dietetyka czy alergologa?

Moim zdaniem diagnostyką alergii czy nietolerancji pokarmowych powinien zawsze zajmować się alergolog. Niestety diagnostyką zaczęli zajmować się dietetycy. Ja powiem szczerze, nie czuję się na tyle kompetentna, żeby diagnozować ludzi w kierunki nietolerancji czy alergii. Zawsze odsyłam moich pacjentów do alergologów. Niestety, testy na IgG zależne są na tyle popularne, że nie są zalecane jako metoda diagnostyki przez żadne duże towarzystwa alergologiczne.

Mam wielu pacjentów, którzy przychodzą do mnie z wynikami tego typu testów. Nie jestem im przeciwna, respektuję je. Szczególnie wtedy, gdy ktoś mówi mi, że lepiej się czuje po odstawieniu danych produktów. W tym momencie jednak ich popularność jest tak duża, że niektórzy robią je na wyrost, bez specyficznych objawów alergicznych.

Dlaczego więc tak wiele osób się na nie decyduje?

Testy na IgG promowane są przy pomocy opisu niespecyficznych objawów: bólów brzucha, bólów głowy, obniżoną energią. I tak naprawdę każda osoba, która przeczyta taką listę objawów przypisywanych do nietolerancji pokarmowej, może sobie pomyśleć: „faktycznie, ja powinienem zrobić te testy”. Są naukowcy, którzy podejrzewają, że ta odpowiedź IgG zależna jest częściowo normalną odpowiedzią na pożywienie. W związku z tym w wynikach  testów wychodzą produkty, po które najczęściej sięgaliśmy. W konsekwencji pacjent eliminuje wiele rzeczy ze swojego jadłospisu. Gdy nie będzie dobrze prowadzony przez lekarza i dietetyka, który z czasem będzie na nowo próbował wprowadzać te duże grupy produktów do jadłospisu, rezultatem mogą być niedobory pokarmowe. Po pół roku może się okazać, że pacjent będzie w gorszym stanie niż był. Z tego powodu uważam, że testy IgG zależne, które możemy kupić nawet w Internecie, są niepotrzebnym wydatkiem.

Na szczęście nie wszyscy mają nietolerancje i alergie. Czy swoim zdrowym pacjentom dajesz wolne w Wielkanoc? Niech się najedzą i wrócą?

Tak, daje im wolne, natomiast proszę o dwie rzeczy. Po pierwsze, o pilnowanie regularności posiłków. Polacy mają tendencję do robienia jednej, wielkiej biesiady. Czyli siadamy za stołem rano, jemy, jemy, jemy i tak do wieczora. Po drugie, o zachowanie tej samej ilości, jaką mają w jadłospisach. Jeżeli nie przesadzą z ilością, a jakościowo to będzie tłustsze, bardziej kaloryczne to nie są w stanie sobie zaszkodzić. Umówmy się, w ciągu dwóch dni nikt nie jest w stanie przytyć w tkance tłuszczowej. Życie to nie jest złota klatka, a ja nie jestem dietetykiem radykalnym, który nie pozwala na zjedzenie kawałka mazurka czy babki. Chcę aby moi pacjenci cieszyli się tym czasem. Daję im dyspensę pod warunkiem, że pilnują przerw pomiędzy posiłkami. A potem „grzecznie” wracamy do diety.


Barbara Dąbrowska – dietetyk. W praktyce przekonuje pacjentów, że zdrowa dieta może być: smaczna, szybka, prosta i niedroga! Twórczyni autorskiego podejścia Pozytywna Dietetyka, które przywraca kontakt z ciałem i szacunek dla zdrowia. Jest przeciwnikiem pseudonauki, rygorystycznych diet i obsesji piękna. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Tycie w menopauzie nie musi być twoim problemem. Jak temu zapobiec?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

„U chorych, każdy dzień niedostatecznego jedzenia to zaciąganie potężnego długu względem swojego organizmu”. O leczeniu żywieniowym mówi dr n. med. Paweł Kabata

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Choroby cywilizacyjne – przykłady, przyczyny. Jak im zapobiegać?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Endomorfik – kto to, dieta, trening. Jak schudnąć, będąc endomorfikiem?

Ektomorfik – kto to, dieta i trening. Jak może przytyć?

Mezomorfik – kto to jest, cechy, dieta i trening dla mezomorfika

Wielkanoc w czasie kwarantanny / istock

„To, że sami spędzamy święta, nie oznacza, że musimy spędzić je samotnie”. Psycholożka o Wielkanocy w lockdownie

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

MCV – morfologia, wyniki, norma. MCV podwyższone i za niskie

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

×