Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?
Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Ilustracja: Julia Szostak

Pszczoły wymierają, jednak na półkach sklepowych bez trudu odnajdziemy słoiki z miodem. Czy aby na pewno jest to czysty miód wyprodukowany przez pracowite pszczoły? Tylko taki bowiem charakteryzuje się wszystkimi leczniczymi właściwościami.

W grobowcu Tutanchamona znaleziono opieczętowane kadzie z miodem (miód ten ponoć nie zepsuł się przez te – bagatela – trzy tysiące lat). Egipcjanie znali przeciwbakteryjne właściwości miodu i używali go m.in. do mumifikowania zwłok. Biedny faraon przewróciłby się w grobowcu, gdyby poznał współczesny wynalazek pod nazwą „miód sztuczny”. Robiąc zakupy, nie wkładajcie go do koszyka, chyba że chcecie kupić wodę z cukrem, barwnikami i aromatami, poddaną obróbce termicznej z dodatkiem kwasów. Gdy już dotrzemy do miodów naturalnych, sprawdźmy, skąd przyjechały. „Made in China” odnosi się nie tylko do naszych ubrań, telefonów czy torebek. Jeżeli na słoiku z miodem znajdziemy napis: „Mieszanka miodów pochodzących spoza Unii Europejskiej”, to możemy być prawie pewni, że mamy do czynienia z chińskim miodem, czyli mieszanką różnych miodów i syropu z rozgrzanego cukru.

Najpewniejsze są oczywiście miody polskie, choć i tu warto być czujnym i zwracać uwagę np. na konsystencję. Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Jest to naturalny proces, który nie wpływa negatywnie na jakość. Błędem jest myślenie, że dobry miód to taki, który się leje. Bazują na tym nieuczciwi producenci, którzy podgrzewają skrystalizowany miód, aby znów miał lejącą konsystencję. W tym procesie traci on wszystkie swoje cudowne właściwości. Warto o tym pamiętać, dodając go do herbaty. Poczekajmy, aż napar trochę przestygnie – miód dodany do gorącej herbaty nie będzie już naturalnym antybiotykiem, lecz jedynie słodkim dodatkiem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
NomNomNom zapytał(a) 16 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Miód – jak wybrać prawdziwy?
Jak wpływa pasteryzacja na miód? Jak rozpoznać miód pasteryzowany?
Chretienne odpowiedział(a) 26 maja 2014
Miód spasteryzowany jest płynny, miód naturalny zawsze jest skrystalizowany. Nawet kremowanie miodu pozbawia go wartości.

Powiązane artykuły

Kawa – pij najzdrowszą

Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy....
Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy. Ale kawa kawie nierówna. Sprawdź, która najlepiej pobudzi, a która nie tylko nie dodaje energii, ale wręcz po prostu szkodzi zdrowiu.

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność,...
Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność, łagodzi skutki antybiotykoterapii. Ale same plusy ma tylko taki, w którym nie czai się cała masa chemii. Podpowiadamy, na co koniecznie zwracać uwagę, kupując jogurt.

Masło orzechowe – paliwo przed treningiem

Nie masz siły ćwiczyć? Zjedz kanapkę z masłem orzechowym. Da ci energię...
Nie masz siły ćwiczyć? Zjedz kanapkę z masłem orzechowym. Da ci energię i dobre samopoczucie, a w trakcie treningu spalisz więcej tkanki tłuszczowej. Tylko wybierz prawdziwe masło orzechowe, a najlepiej zrób je samodzielnie.

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?

Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich...
Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich drzew. A jednak syrop klonowy zdecydowanie powinien gościć częściej na naszych talerzach - nie tylko dla smaku. Nawet się nie spodziewacie, jakie ma właściwości!