Przejdź do treści

Sezon na szparagi

Sezon na szparagi
Warto objadać się szparagami, bo są prawdziwą skarbnicą cennych składników mineralnych i witamin. Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Szparag to światowiec o ekstrawaganckiej osobowości. Smukły i elegancki, nie potrzebuje szczególnej oprawy, żeby zabłysnąć na talerzu. Ma opinię trudnego w przygotowaniu warzywa, ale to nieprawda. Przeczytaj, jak wyczarować z niego pyszne wiosenne dania.

W maju szparagi są wszędzie! Białe, zielone, a nawet najrzadsze – fioletowe – rozpychają się na straganach i sklepowych półkach. Białe są zwykle grubsze, ale smakują delikatniej od zielonych, które są ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku. Przygotowywanie szparagów, wbrew pozorom, do skomplikowanych nie należy. Z białymi jest odrobinę więcej zachodu, gdyż przed przygotowaniem należy je obrać obieraczką do warzyw na całej długości, pomijając delikatne główki. Jeśli tego nie zrobimy, będą po ugotowaniu twarde i łykowate – nie do zjedzenia. Zielonym wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w wodzie lub na parze ustawione pionowo, związane nitką, z główkami wystającymi ponad powierzchnię wody. Zielone około 8 minut, białe – kwadrans. Po ugotowaniu powinny zachować intensywny kolor i jędrność. Amatorzy szparagów pokuszą się zapewne o zakup specjalnego garnka do gotowania tego warzywa.

Warto objadać się szparagami, bo są prawdziwą skarbnicą cennych składników mineralnych i witamin. Zawierają witaminy A i C oraz witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas i błonnik. Witaminy doskonale wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. W dodatku 100 gramów szparagów to zaledwie 18 kcal! Ponadto szparagi działają moczopędnie, co jest pomocne przy problemach z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz wszelkiego rodzaju obrzękach. Wysoka zawartość glutationu pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia system immunologiczny i ma działanie przeciwnowotworowe. Szparagi są również bogatym źródłem kwasu foliowego tak wskazanego dla kobiet w ciąży.

Szparagi lubią prostotę. Najlepiej się czują w towarzystwie dobrze schłodzonych białych win, skropione świeżo stopionym masełkiem lub polane klasycznym sosem holenderskim albo tartą bułką zrumienioną na maśle. Można z nich przygotować wyśmienite zupy kremy, połączyć je nieoczekiwanie z majową truskawką lub skropić sokiem z pomarańczy. Jakikolwiek eksperyment kulinarny przyjdzie wam do głowy, życzymy udanych rendez-vous ze szparagami, które poza wszelkimi innymi zaletami są także uznanym… afrodyzjakiem!

UWAGA!
Szparagi zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Szczególny umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnością do dny moczanowej i kamieni nerkowych.

Zakochane szparagi

Szparag i truskawka to zaskakująco dobrana para – idealna na romantyczną kolację. Maj to w końcu miesiąc zakochanych!

Składniki (dla 2 osób):
– pęczek zielonych szparagów,
– kilka truskawek,
– oliwa z oliwek,
– gęsty ocet balsamiczny,
– sól,
– pieprz,
– płatki migdałowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Grilluj je przez mniej więcej 20 minut. Truskawki pokrój na plasterki. Ułóż truskawki na szparagach. Skrop octem balsamicznym. Posyp płatkami migdałowymi. Możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Tarta szparagowa z ricottą

Sezon na szparagi

Zdjęcie: Agnieszka Celej

Pyszna i delikatna zadziwi niejedno podniebienie. Serwuj z sałatą.

Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
– pół kostki masła,
– 1½ kubka mąki pszennej,
– szczypta soli

nadzienie:
– pęczek zielonych szparagów,
– 2 jajka,
– 1 opakowanie serka ricotta,
– 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu,
– 6 łyżek startego parmezanu,
– sól i pieprz

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Mąkę posiekaj z masłem i solą i połącz składniki aż do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie będą chciały się kleić. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie wyklej ciastem formę do tarty (średnica 24 cm). Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Odetnij szparagom twarde końcówki. Utnij szparagi 6 cm od czubka, a pozostałe części pokrój na kawałki długości 3 cm. Gotuj szparagi przez 5 minut. Zamieszaj razem jajka, ricottę, jogurt i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj mniejsze kawałki szparagów. Wylej mieszankę na podpieczone ciasto. Na górze ułóż dłuższe kawałki szparagów z czubkami. Piecz około 40 minut, aż nadzienie się przyrumieni. Podawaj na ciepło lub zimno.

Szparagi z nutą pomarańczy

Orzeźwiająca wiosenna sałatka pełna witamin i składników odżywczych. Świetna na ciepły dzień z bagietką lub tostem z ciemnego pieczywa.

Składniki (dla 2 osób):
– ½ pęczka zielonych szparagów,
– 1 pomarańcza,
– 1 awokado,
– kilka liści kruchej sałaty

winegret:
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– ½ łyżeczki soku z cytryny,
– łyżka soku z pomarańczy,
– łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
– sól,
– pieprz,
– ziarenka sezamu (opcjonalnie)

Szparagom obetnij twarde końce i pokrój je na kawałki o długości ok. 6 cm. We wrzącej, osolonej wodzie gotuj szparagi przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Obierz pomarańcze, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Z dwóch cząstek wyciśnij sok do winegretu. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój na plastry. W misce ułóż porwane na mniejsze części liście sałaty, szparagi, pomarańcze i awokado. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, startą skórką pomarańczową, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj.

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki "Happy Detoks". Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!