Przejdź do treści

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

Glutation – co to jest? Gdzie występuje? Skutki uboczne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Glutation to rodzaj białka, które jest potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. U ludzi występuje on w każdej komórce ciała. Pomaga pozbywać się szkodliwych toksyn, wspomaga naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Dowiedz się, jakie jeszcze pełni funkcje i jak można zwiększyć jego ilość. 

Glutation – co to jest?

Glutation, określany też jako l-glutation, to cząsteczka słynąca ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – dzięki temu jest w stanie skutecznie neutralizować działanie wolnych rodników. Zlokalizowana jest w komórkach ciała, dzięki czemu te nie utleniają się i nie niszczą. 

Glutation złożony jest z trzech aminokwasów, takich jak: 

  • cysteina, 
  • glicyna, 
  • kwas glutaminowy. 

Warto dodać, że jest on wytwarzany przez wszystkie żywe organizmy. 

 

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Glutation – funkcje i właściwości

Glutation utrzymuje w organizmie równowagę oksydacyjną, która decyduje o przeżyciu lub śmierci komórek. Jest to o tyle istotne, że szkodliwe oksydanty wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, nowotworów, schorzeń kardiologicznych oraz cukrzycy, przyspieszają też proces starzenia organizmu – glutation w dużym stopniu temu przeciwdziała. Pobudza on do pracy również inne antyoksydanty, takie jak witaminy C i E. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona. Dobrze sprawdza się również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, skutecznie łagodząc stany zapalne. 

Co więcej, glutation wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Zwiększa on produkcję leukocytów, co przekłada się z kolei na lepszą odporność. Glutation świetnie sprawdza się jako rodzaj detoksykantu i jest odpowiedzialny za prawidłową pracę wątroby. Dzięki niemu możliwe jest rozpuszczenie i rozkład toksyn, a co za tym idzie – oczyszczenie organizmu z metali ciężkich. 

 

Z glutationu chętnie korzystają osoby uprawiające sport, ponieważ zmniejsza on zmęczenie oraz sprawia, że organizm szybciej się regeneruje po intensywnym wysiłku. Co więcej, wspomaga on leczenie chorób układu krążenia – jego niski poziom związany jest z większym ryzykiem zawału serca oraz miażdżycy. Badania dowodzą, że wyższe stężenie glutationu u osób z zaburzeniami kompulsywno-obsesyjnymi może zmniejszać nasilenie objawów oraz zwiększać odporność na czynniki stresogenne. Ponadto pomaga on w chorobach autoimmunologicznych oraz wspomaga funkcję nerek. 

Glutation posiada zatem następujące właściwości: 

  • przeciwzapalne, 
  • hepaprotekcyjne, 
  • wzmacniające układ immunologiczny, 
  • przeciwnowotworowe, 
  • antyoksydacyjne, 
  • detoksykujące. 

 

Glutation – gdzie występuje? Jak zwiększyć jego ilość?

Glutation syntezowany jest w ludzkim ciele, przede wszystkim w wątrobie. Aby mógł on powstawać, należy dostarczać organizmowi odpowiednie produkty, w tym głównie te zawierające metioninę i cysteinę. Do syntezy glutationu potrzebne są takie składniki, jak: 

  • NAC, czyli N-acetylocysteina, 
  • selen, 
  • siarka, 
  • witaminy (C i E, B6, B9, B12). 

Warto zaznaczyć, że najważniejsza jest tutaj witamina C oraz selen. 

Na lepszą syntezę glutationu wpływają również takie czynniki, jak: 

  • aktywność fizyczna, 
  • odpowiednia ilość snu, 
  • odpowiednia ilość witaminy C i selenu. 

 

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

W czym jeszcze jest glutation? W niewielkich ilościach można go znaleźć w takich pokarmach, jak: 

  • ryby, 
  • drób, 
  • wołowina, 
  • brukselka, 
  • brokuły, 
  • jarmuż, 
  • kalafior, 
  • gorczyca, 
  • natka pietruszki, 
  • papryka, 
  • warzywa strączkowe, 
  • szparagi, 
  • awokado, 
  • czosnek, 
  • sok pomarańczowy, 
  • marchew, 
  • kurczak, 
  • masło orzechowe, 
  • ryż, 
  • wołowina, 
  • szynka, 
  • jabłka. 

U człowieka największe ilości glutationu występują w wątrobie, nerkach, jak również i w oczach. Dodajmy, że glutation występuje nie tylko u ludzi, ale również w komórkach roślinnych oraz zwierzęcych. 

 

Kobieta podnosi pęczek marchwi

W jakich formach występuje glutation? Czym jest glutation liposomalny?

Można wyróżnić: 

  • glutation zredukowany (aktywny, GSH) – stanowi 99% całego glutationu w organizmie, ma silne właściwości antyoksydacyjne, 
  • glutation utleniony (GSSG) – stanowi 1% całego glutationu w organizmie, nie zwalcza – tak jak ten zredukowany – wolnych rodników. 

Większa ilość glutationu utlenionego może świadczyć o istniejących chorobach, zwiększonym ryzyku wystąpienia niektórych chorób oraz o przemęczeniu. 

Czym jest natomiast glutation liposomalny? To forma glutationu przyjmowana w liposomach, np. w ramach suplementacji. Warto się na nią zdecydować, ponieważ: 

  • gwarantuje ona odpowiednią ilość fosfolipidów w stosunku do wody, 
  • zawiera fosfolipidy, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe, 
  • zawiera odpowiednie stężenie glutationu, który – jeśli znajdzie się w krwiobiegu lub limfie – z powodzeniem przedostanie się do komórek zaatakowanych przez wolne rodniki. 

Glutation w formie liposomu może stanowić budulec błon komórkowych, przenikać przez nie oraz trafiać wprost do wnętrza komórki. 

 

Glutation – dlaczego go tracimy?

Ilość glutationu w organizmie może się zmniejszać. Wpływają na to takie czynniki, jak: 

  • odparzenia, 
  • urazy i skaleczenia, 
  • zanieczyszczenia środowiska, 
  • choroby i infekcje, 
  • promieniowanie, 
  • starzenie się organizmu, 
  • niektóre lekarstwa, 
  • duży stres, 
  • nieodpowiednia dieta. 

Skutki utraty glutationu 

Niski poziom glutationu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Przede wszystkim trudniej jest w takiej sytuacji usuwać wolne rodniki z organizmu. Symptomy obniżenia jego poziomu są następujące: 

  • mniejsza odporność, 
  • problemy z trawieniem, 
  • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem organów wewnętrznych. 

 

Wlewy z witaminy C i glutationu

Niektórzy decydują się na kroplówki np. z glutationem oraz witaminą C. Zwykle jednak jeden taki wlew nie jest odczuwalny, kilka jednak – już tak. Osoby decydujące się na takie rozwiązanie mówią o poprawie nastroju oraz uczuciu wypoczęcia. Panie mogą zauważyć u siebie również większą sprężystość skóry. Warto jednak zaznaczyć, że taka kroplówka może doprowadzić także  do działań niepożądanych oraz rozstroju zdrowia. 

Glutation – skutki uboczne suplementacji

Jeśli chodzi o suplementację glutationu, należy pamiętać o jego ewentualnych skutkach ubocznych, takich jak: 

  • problemy z oddychaniem, 
  • bóle brzucha, 
  • gazy, 
  • reakcje alergiczne (np. wysypka). 

 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413479/ 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: