Przejdź do treści

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

Glutation – co to jest? Gdzie występuje? Skutki uboczne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Infekcja bakteryjna za tobą? Sprawdź 5 rzeczy, które powinnaś zrobić po antybiotykoterapii
Ciągłe zmęczenie – objawy, przyczyny, choroby. Jak je pokonać?
Przeziębienie czy jednak grypa? Jak rozpoznać, co ci dolega?
Jad pszczeli w godzinę zabija 100 proc. komórek raka piersi? Wstępne wyniki badań są bardzo obiecujące
Grała pielęgniarkę chorującą na raka. Teraz sama zmaga się z nowotworem. „To było szokiem dla mojej kobiecości”

Glutation to rodzaj białka, które jest potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. U ludzi występuje on w każdej komórce ciała. Pomaga pozbywać się szkodliwych toksyn, wspomaga naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Dowiedz się, jakie jeszcze pełni funkcje i jak można zwiększyć jego ilość. 

Glutation – co to jest?

Glutation, określany też jako l-glutation, to cząsteczka słynąca ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – dzięki temu jest w stanie skutecznie neutralizować działanie wolnych rodników. Zlokalizowana jest w komórkach ciała, dzięki czemu te nie utleniają się i nie niszczą. 

Glutation złożony jest z trzech aminokwasów, takich jak: 

  • cysteina, 
  • glicyna, 
  • kwas glutaminowy. 

Warto dodać, że jest on wytwarzany przez wszystkie żywe organizmy. 

 

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Glutation – funkcje i właściwości

Glutation utrzymuje w organizmie równowagę oksydacyjną, która decyduje o przeżyciu lub śmierci komórek. Jest to o tyle istotne, że szkodliwe oksydanty wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, nowotworów, schorzeń kardiologicznych oraz cukrzycy, przyspieszają też proces starzenia organizmu – glutation w dużym stopniu temu przeciwdziała. Pobudza on do pracy również inne antyoksydanty, takie jak witaminy C i E. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona. Dobrze sprawdza się również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, skutecznie łagodząc stany zapalne. 

Co więcej, glutation wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Zwiększa on produkcję leukocytów, co przekłada się z kolei na lepszą odporność. Glutation świetnie sprawdza się jako rodzaj detoksykantu i jest odpowiedzialny za prawidłową pracę wątroby. Dzięki niemu możliwe jest rozpuszczenie i rozkład toksyn, a co za tym idzie – oczyszczenie organizmu z metali ciężkich. 

 

Z glutationu chętnie korzystają osoby uprawiające sport, ponieważ zmniejsza on zmęczenie oraz sprawia, że organizm szybciej się regeneruje po intensywnym wysiłku. Co więcej, wspomaga on leczenie chorób układu krążenia – jego niski poziom związany jest z większym ryzykiem zawału serca oraz miażdżycy. Badania dowodzą, że wyższe stężenie glutationu u osób z zaburzeniami kompulsywno-obsesyjnymi może zmniejszać nasilenie objawów oraz zwiększać odporność na czynniki stresogenne. Ponadto pomaga on w chorobach autoimmunologicznych oraz wspomaga funkcję nerek. 

Glutation posiada zatem następujące właściwości: 

  • przeciwzapalne, 
  • hepaprotekcyjne, 
  • wzmacniające układ immunologiczny, 
  • przeciwnowotworowe, 
  • antyoksydacyjne, 
  • detoksykujące. 

 

Glutation – gdzie występuje? Jak zwiększyć jego ilość?

Glutation syntezowany jest w ludzkim ciele, przede wszystkim w wątrobie. Aby mógł on powstawać, należy dostarczać organizmowi odpowiednie produkty, w tym głównie te zawierające metioninę i cysteinę. Do syntezy glutationu potrzebne są takie składniki, jak: 

  • NAC, czyli N-acetylocysteina, 
  • selen, 
  • siarka, 
  • witaminy (C i E, B6, B9, B12). 

Warto zaznaczyć, że najważniejsza jest tutaj witamina C oraz selen. 

Na lepszą syntezę glutationu wpływają również takie czynniki, jak: 

  • aktywność fizyczna, 
  • odpowiednia ilość snu, 
  • odpowiednia ilość witaminy C i selenu. 

 

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

W czym jeszcze jest glutation? W niewielkich ilościach można go znaleźć w takich pokarmach, jak: 

  • ryby, 
  • drób, 
  • wołowina, 
  • brukselka, 
  • brokuły, 
  • jarmuż, 
  • kalafior, 
  • gorczyca, 
  • natka pietruszki, 
  • papryka, 
  • warzywa strączkowe, 
  • szparagi, 
  • awokado, 
  • czosnek, 
  • sok pomarańczowy, 
  • marchew, 
  • kurczak, 
  • masło orzechowe, 
  • ryż, 
  • wołowina, 
  • szynka, 
  • jabłka. 

U człowieka największe ilości glutationu występują w wątrobie, nerkach, jak również i w oczach. Dodajmy, że glutation występuje nie tylko u ludzi, ale również w komórkach roślinnych oraz zwierzęcych. 

 

Kobieta podnosi pęczek marchwi

W jakich formach występuje glutation? Czym jest glutation liposomalny?

Można wyróżnić: 

  • glutation zredukowany (aktywny, GSH) – stanowi 99% całego glutationu w organizmie, ma silne właściwości antyoksydacyjne, 
  • glutation utleniony (GSSG) – stanowi 1% całego glutationu w organizmie, nie zwalcza – tak jak ten zredukowany – wolnych rodników. 

Większa ilość glutationu utlenionego może świadczyć o istniejących chorobach, zwiększonym ryzyku wystąpienia niektórych chorób oraz o przemęczeniu. 

Czym jest natomiast glutation liposomalny? To forma glutationu przyjmowana w liposomach, np. w ramach suplementacji. Warto się na nią zdecydować, ponieważ: 

  • gwarantuje ona odpowiednią ilość fosfolipidów w stosunku do wody, 
  • zawiera fosfolipidy, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe, 
  • zawiera odpowiednie stężenie glutationu, który – jeśli znajdzie się w krwiobiegu lub limfie – z powodzeniem przedostanie się do komórek zaatakowanych przez wolne rodniki. 

Glutation w formie liposomu może stanowić budulec błon komórkowych, przenikać przez nie oraz trafiać wprost do wnętrza komórki. 

 

Glutation – dlaczego go tracimy?

Ilość glutationu w organizmie może się zmniejszać. Wpływają na to takie czynniki, jak: 

  • odparzenia, 
  • urazy i skaleczenia, 
  • zanieczyszczenia środowiska, 
  • choroby i infekcje, 
  • promieniowanie, 
  • starzenie się organizmu, 
  • niektóre lekarstwa, 
  • duży stres, 
  • nieodpowiednia dieta. 

Skutki utraty glutationu 

Niski poziom glutationu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Przede wszystkim trudniej jest w takiej sytuacji usuwać wolne rodniki z organizmu. Symptomy obniżenia jego poziomu są następujące: 

  • mniejsza odporność, 
  • problemy z trawieniem, 
  • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem organów wewnętrznych. 

 

Wlewy z witaminy C i glutationu

Niektórzy decydują się na kroplówki np. z glutationem oraz witaminą C. Zwykle jednak jeden taki wlew nie jest odczuwalny, kilka jednak – już tak. Osoby decydujące się na takie rozwiązanie mówią o poprawie nastroju oraz uczuciu wypoczęcia. Panie mogą zauważyć u siebie również większą sprężystość skóry. Warto jednak zaznaczyć, że taka kroplówka może doprowadzić także  do działań niepożądanych oraz rozstroju zdrowia. 

Glutation – skutki uboczne suplementacji

Jeśli chodzi o suplementację glutationu, należy pamiętać o jego ewentualnych skutkach ubocznych, takich jak: 

  • problemy z oddychaniem, 
  • bóle brzucha, 
  • gazy, 
  • reakcje alergiczne (np. wysypka). 

 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413479/ 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować

Wirus Marburg – czy angolski scenariusz z 2005 r. może się powtórzyć w Europie?

7 skutecznych sposobów na przetrwanie kryzysu

zdrowy mózg

7 rzeczy, za które twój mózg będzie ci wdzięczny

Co suplementować przy endometriozie? Radzi dietetyczka Iwona Pasieczna

Co suplementować przy endometriozie? Radzi dietetyczka Iwona Pasieczna

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

8 zdrowotnych mitów, w które nie warto wierzyć

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Układ dopełniacza – funkcje, aktywacja, badanie

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? "Promowanie ich jest szkodliwe społecznie" - podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? „Promowanie ich jest szkodliwe społecznie” – podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

86-latek przedawkował witaminę B6 / istock

Mężczyzna przyjmował 70-krotnie wyższą dawkę witaminy B6 niż zakładają zalecenia. 86-latek utracił zdolność chodzenia

Witamina B6 pomoże w walce z depresją? Zaskakujące odkrycie naukowców

Zimny prysznic na odchudzanie i gorączkę? Wyjaśniamy, czy to służy, czy szkodzi naszemu zdrowiu

Kilka schorzeń i 36 tabletek dziennie. „Problem polega na tym, że powyżej pięciu leków tracimy kontrolę nad ich działaniem ubocznym” – mówi dr Michał Chudzik

Probówki z krwią pobraną do badań

Potwierdzono nowe przypadki wąglika w Europie. Wśród zakażonych są dzieci

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Kobieta łykała preparat dla koni / istock

Kobieta przyjmowała witaminę D w formie preparatu dla koni. „Jesteś koniem – bierzesz dawki dla konia. Nie jesteś koniem – nie bierzesz końskich dawek” – apeluje ekspert

Ile ważna jest recepta? Czym różni się recepta papierowa od e-recepty?

Od 1 lipca na te badania skieruje cię lekarz rodzinny. Będzie można wykonać je bezpłatnie

Od 1 lipca na te badania skieruje cię lekarz rodzinny. Będzie można wykonać je bezpłatnie

Co robić wieczorem, by budzić się rano rześką i wyspaną? 5 nawyków, które zmieniają wszystko

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Ponad 90 proc. Polaków jest odpornych na koronawirusa? Niedzielski: Wynik daje nam pewien komfort bezpieczeństwa

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

para zakochanych, romantyczny wieczór

Nie masz ochoty na seks? Poznaj 8 sposobów na podniesienie libido

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta leżąca w łóżku

9 możliwych przyczyn krwawienia po seksie

Kobieta siedzi

Krwawienie po okresie – przyczyny, objawy, kolory wydzielin

Kobieta stoi przy oknie

Nerwobóle (neuralgia) w klatce piersiowej – przyczyny, objawy i leczenie