Przejdź do treści

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pizza z dynią
Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!
Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!
8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach
8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach
kobieta trenuje jogę
Po treningu odczuwasz ból? Fizjoterapeutka wyjaśnia, co w takiej sytuacji powinnaś zrobić
Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa?

Namawiam do jedzenia warzyw. To one powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Róbmy z nich surówki i sałatki. Mieszajmy warzywa z innymi dodatkami. Lecz nie wszystkimi. Przy wyborze niektórych dodatków powinna zapalić się czerwona lampka. Sprawdź, których lepiej unikać i na co je wymienić, by sałatka była smaczna i zdrowa.

Sos „gotowiec” odtłuszczony vs. sos winegret

Jeśli w sklepie kusi cię zakup beztłuszczowego sosu, koniecznie przeczytaj etykietę. Takie sosy zazwyczaj mają dodatek mnóstwa sztucznych dodatków i znaczną ilość cukru (np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego). Beztłuszczowe sosy do sałatek powodują też to, że organizm nie wchłania karotenoidów z warzyw. Dzieje się tak, bo prowitamina A, likopen, zeaksantyna czy inny karotenoid potrzebuje tłuszczu, by organizm mógł go przyswoić. Dlatego zamiast dodać do sałatki beztłuszczowy sos, skrop warzywa olejem. Dobrą opcją jest sos winegret na bazie oliwy lub innego dobrego oleju i ulubionych ziół. Spróbuj poeksperymentować i wymyślaj nowe sosy do sałatek. Nie musisz korzystać z tradycyjnej, wypróbowanej oliwy z oliwek. Istnieje wiele smacznych, zdrowych olejów, np. sezamowy, sojowy czy z orzecha włoskiego.

Majonez i śmietana vs. jogurt naturalny

Ciężki sos to taki, którego bazą jest majonez lub śmietana. Jeśli w restauracyjnym menu widnieje sałatka z kremowym sosem ziołowym, to jest to prawdopodobnie doprawiona ziołami śmietana lub majonez. A to znaczy, że po dodaniu takiego sosu kaloryczność sałatki skacze kilkukrotnie! Co najmniej! Więc nie jest to dobry wybór – szczególnie jeśli dbasz o linię. Poza tym kaloryczność tego sosu pochodzi głównie z tłuszczu. Dlatego sos do sałatki zrób na bazie jogurtu naturalnego. Dla porównania: łyżka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu to 15 kcal, a łyżka śmietany 18% to 46 kcal.

Chrupiący boczek vs. chrupiące orzechy i pestki

Badania pokazują, że ze względów prozdrowotnych (m.in. profilaktyka nowotworów) powinnyśmy ograniczać jedzenie mięsa, zwłaszcza przetworzonego. Boczek to źródło tłuszczów nasyconych, które zwiększają ryzyko chorób serca. Dlatego zrezygnuj z tego tłustego i kalorycznego dodatku na rzecz chrupiących i o wiele zdrowszych orzechów. Wybierz te bez panierki i niesmażone. Niech będą to naturalne orzechy, np. włoskie. Te zawierają najwięcej tłuszczów z rodziny omega-3 , które wspierają pracę układu nerwowego i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Alternatywą dla orzechów włoskich mogą być inne orzechy, np. laskowe, pekan, pinii. W roli chrupiącego dodatku do sałatki świetnie sprawdzą się także bogate w cynk pestki dyni lub ziarna słonecznika. Możesz je wcześniej wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu ‒ będą jeszcze bardziej chrupiące.

Białe grzanki vs. razowe grzanki

Białe grzanki (podobnie jak inne pieczywo z białej mąki) zawierają znaczniej mniej błonnika pokarmowego niż razowe. A błonnik powoduje szybsze uczucie sytości, ułatwia rozwój pozytywnych bakterii jelitowych, wspomaga odporność. Dzięki błonnikowi razowe pieczywo nie podnosi znacznie cukru we krwi, więc nie powoduje też jego nagłego spadku. Dlatego warto wybrać razowe grzanki, bogate w błonnik, dzięki czemu będziesz syty dłużej, zadbasz o pracę układu pokarmowego i zapewnisz sobie energię na długo.

Groszek ptysiowy vs. cieciorka

Częstym dodatkiem do sałatek czy zup jest groszek ptysiowy. My zamiast niego proponujemy cieciorkę. Mimo wielu podobieństw w wyglądzie różnica w wartości odżywczej jest ogromna. Na plus dla cieciorki. Groszek ptysiowy to nic więcej jak biała mąka z dodatkiem jaj i mnóstwo niezdrowego tłuszczu oraz sól. Mała garstka groszku ptysiowego odpowiadająca średniej porcji dodawanej do sałatki (10 g) to ok. 50 kcal. Wcale nie tak mało, biorąc pod uwagę jego skromną wartość odżywczą. Pod tym względem groszek ptysiowy jest daleko w tyle za cieciorką, która jest bogata w dające uczucie sytości białko i błonnik pokarmowy. Poza tym zawiera dużo kwasu foliowego i innych witamin z grupy B oraz mangan, miedź, fosfor, żelazo, wapń, cynk, potas i selen.

Smażone mięso vs. grillowana ryba

Smażone mięso zawiera dużo tłuszczu. Nawet jeśli wybierzesz chude mięso, a potem usmażysz je w głębokim tłuszczu, stanie się ono ciężkostrawne i znacznie bardziej kaloryczne. Tym bardziej, jeśli mięso będzie w panierce, która w kontakcie z dodanym tłuszczem działa jak superchłonna gąbka. Dlatego zamień je na mięso z grilla. Jeszcze lepszym wyborem jest ryba! Badania pokazują, że ryb jemy wciąż zdecydowanie za mało. A są one równie dobrym jak mięso źródłem białka, a w odróżnieniu od mięsa dostarczają witaminy D3 oraz zdrowych tłuszczów omega-3. Co ty na to, by dodać do sałatki porcję ryby zamiast mięsa? Oczywiście nie smażoną w panierce, lecz gotowaną, pieczoną lub grillowaną.

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Szczotkując ciało na sucho, przyspieszamy samooczyszczanie się organizmu. W czasie szczotkowania wykonywany jest peeling, a z organizmu szybko zostają usunięte toksyny”

Ruby Rose: tylko ty wiesz, jaką osobą się urodziłaś i musisz być wolna, by być sobą

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Moje porody były na tyle piękne, że gdy zaczynałam o nich opowiadać, otoczenie brało mnie za dziwoląga” – mówi Beata Meinguer, hipnodula

Zainteresują cię również:

Chciałbyś przybrać na wadze, ale nie wiesz, co jeść? Dietetyczka podpowiada, jak przytyć skutecznie i zdrowo

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Ciężkostrawna dziesiątka

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: tartaletki plus jogurt z ananasem

4 zasady bezpiecznego smażenia

Nabiał – jaki wybrać?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.