Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański sernik na zimno z owocami

Wegański sernik na zimno z owocami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Lato w pełni, więc czas na desery w zimnej odsłonie! Rozgrzany organizm najlepiej schładzać od środka. A nic go lepiej nie schłodzi niż pyszny sernik z owocami. Nasza propozycja jest superzdrowa, bo nie zawiera szkodliwego cukru ani innych zbędnych składników.

Wegański sernik nie istniałby bez orzechów nerkowca. Dzięki temu, że moczymy je długo w wodzie, stają się miękkie, a po zmiksowaniu konsystencją przypominają twaróg. Orzechy te warto jeść, ponieważ chronią przed chorobami serca, nadciśnieniem oraz cukrzycą typu 2. Są doskonałe jako przekąska o łagodnym działaniu uspokajającym. Wyciszają i relaksują, a jednocześnie dodają energii i wzmacniają organizm. Warto je jeść, kiedy nasz mózg poddajemy intensywnej pracy. Orzechy wspomagają koncentrację. Nerkowce mają dobry wpływ na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się - nerkowce mają najmniej kalorii ze wszystkich orzechów. Zawierają kwas foliowy, niacynę, witaminę B6, K, żelazo, potas, fosfor oraz wapń.

Składniki:

- 130 g ulubionych orzechów
- 100 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
- szczypta kardamonu
- 2 i 1/2 szklanki nerkowców
- ok. 2 szklanek średniej wielkości truskawek
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- łyżka soku z cytryny
- owoce lata do ozdoby sernika
- suszone płatki róży do ozdoby
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą. Do miksera wrzuć orzechy i sól. Zmiksuj na grube okruchy. Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Połącz orzechy z płatkami, olejem i miodem.

sernik-weganski-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na spód foremki połóż uzyskaną masę i równomiernie ją rozłóż.

przepis-na-sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażalki. Nerkowce przecedź, ale nie wylewaj wody - może się przydać, jeśli krem okaże się za gęsty. Orzechy zmiksuj na gładką masę. Dodaj umyte truskawki, syrop klonowy i sok z cytryny.

sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość zmiksuj, tak aby składniki się połączyły. Wyłóż krem na zmrożony spód.

sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażalki na 20-30 minut. Po tym czasie udekoruj owocami, różą i miętą. Sernik wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przechowuj w lodówce.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Bananowy nie-sernik na zimno

Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne,...
Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne, zdrowie i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!

Serniczki na zimno z awokado

Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie...
Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie nasze serniczki, takiego deseru jeszcze nie jedliście!

Wegańska beza istnieje!

Chyba każdy kocha bezę z kremem i sezonowymi owocami. Klasyczna beza to białka i cukier, składnikiem...
Chyba każdy kocha bezę z kremem i sezonowymi owocami. Klasyczna beza to białka i cukier, składnikiem kremu zwykle jest śmietana. To jednak deser nie dla każdego. A my mamy dobrą wiadomość dla wszystkich na diecie i dla wegan ‒ beza wegańska to nie mit!