Przejdź do treści

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami. Smakują lepiej niż tradycyjne

Zdrowe gofry – są takie!
Gofry z mąki amarantusowej i kasztanowej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce
4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle
Wizyta u lekarza / istock
Prof. Ryszard Gellert: „Pacjenci chodzą po lekarzach, bo źle się czują, ale nikt nie wpadnie na pomysł zbadania nerek.” W Polsce co najmniej 4,2 mln osób ma chorobę nerek
dłonie
Odmrożenia – sprawdź, czy popełniasz te błędy
Kampania Pantene / materiały prasowe
Osoby LGBT+ boją się wrócić na święta do swoich rodzinnych domów. Nowa kampania Pantene wzrusza!
talerz z rosołem
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Ach, gofry… Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki – wszystkie są wyciągnięcie ręki. Owoce jagodowe mają za zadanie stać na staży naszego zdrowia i urody. Bogate w antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, których nadmiar przyczynia się do zachorowań na miażdżycę i nowotwory, a także wspomagają utrzymanie w dobrej formie naszego… umysłu. Jeśli już o formie mowa, nie muszę chyba przypominać o tym, że nasi mali sprzymierzeńcy nie mają wiele wspólnego z gromadzeniem tkanki tłuszczowej?

Ale przejdźmy do sedna, czyli gofrów kryjących się pod grubą warstwą owoców. Biała mąka pszenna ustąpiła tu miejsca mieszance mąki amarantusowej i kasztanowej. Pierwsza z nich dostarczy wam więcej wapnia, żelaza i magnezu niż powszechnie kojarzone z tymi minerałami produkty. Jest też bogata w wartościowe białko i błonnik. Mąka kasztanowa jest lekkostrawna i – podobnie jak amarantusowa – wolna od glutenu. Mokre składniki to nic innego jak najlepsze, co mógł dać nam kokos – mleczko i olej, który (jeśli nierafinowany) uważany jest za najzdrowszy tłuszcz.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Jeśli zazwyczaj jedliście gofry z dżemem lub polewą i chcecie, by – mówiąc wprost – owoce „miały się na czym trzymać”, zmiksujcie dojrzałego banana z sokiem cytrynowym. Uzyskacie zaskakująco słodki dżem, który przed podaniem możecie zmieszać choćby ze sproszkowaną spiruliną bądź nasionami chia.

Przepis na zdrowe gofry

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Zdrowe gofry – składniki (8 gofrów):

– 110 g mąki amarantusowej
– 135 g mąki kasztanowej
– 1 łyżeczka rozdrobnionego ksylitolu
– szczypta soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3 żółtka
– 75 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
– 400 ml mleczka kokosowego
– 3 białka

Zdrowe gofry – dodatki:

– 2 banany
– 4 łyżki soku z cytryny
– truskawki
maliny
borówki
– porzeczki
– 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 

Zdrowe gofry – przygotowanie

Obie mąki mieszamy z przyprawami. Jeśli nie mamy mąki amarantusowej, ziarna amarantusa mielimy w młynku do kawy (można w ten sposób od razu rozdrobnić ksylitol). Dodajemy żółtka i olej kokosowy, miksujemy, stopniowo wlewając mleczko kokosowe.

Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy łopatką, tak by masa zbytnio nie opadła. Gofry pieczemy nieco dłużej niż te tradycyjne na mące pszennej, przetrzymujemy jeszcze chwilę po tym, jak się zarumienią.

Banana dzielimy na kawałki, miksujemy wraz z sokiem z cytryny do konsystencji dżemu, możemy dodać któryś z opcjonalnych dodatków. Używamy jako polewy do gofrów. Na całość nakładamy słodko-kwaśne, sezonowe owoce – im więcej, tym lepiej!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pieczone zimowe owoce

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?