Przejdź do treści

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami. Smakują lepiej niż tradycyjne

Zdrowe gofry – są takie!
Gofry z mąki amarantusowej i kasztanowej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w kuchni
„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi
prostata - do czego służy
Czy kobiety mają prostatę i do czego służy ten narząd? Poziom niewiedzy szokuje
lekarka w maseczce
Wstydzisz się rozebrać u lekarza? „Nikt z personelu nie czyha z radością, aby obejrzeć nagiego pacjenta”
portret lekarza michała domaszewskiego
Od 1 września brak maseczki tylko z zaświadczeniem od lekarza. „To absurd” – komentuje dr Michał Domaszewski
Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Ach, gofry… Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki – wszystkie są wyciągnięcie ręki. Owoce jagodowe mają za zadanie stać na staży naszego zdrowia i urody. Bogate w antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, których nadmiar przyczynia się do zachorowań na miażdżycę i nowotwory, a także wspomagają utrzymanie w dobrej formie naszego… umysłu. Jeśli już o formie mowa, nie muszę chyba przypominać o tym, że nasi mali sprzymierzeńcy nie mają wiele wspólnego z gromadzeniem tkanki tłuszczowej?

Ale przejdźmy do sedna, czyli gofrów kryjących się pod grubą warstwą owoców. Biała mąka pszenna ustąpiła tu miejsca mieszance mąki amarantusowej i kasztanowej. Pierwsza z nich dostarczy wam więcej wapnia, żelaza i magnezu niż powszechnie kojarzone z tymi minerałami produkty. Jest też bogata w wartościowe białko i błonnik. Mąka kasztanowa jest lekkostrawna i – podobnie jak amarantusowa – wolna od glutenu. Mokre składniki to nic innego jak najlepsze, co mógł dać nam kokos – mleczko i olej, który (jeśli nierafinowany) uważany jest za najzdrowszy tłuszcz.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Jeśli zazwyczaj jedliście gofry z dżemem lub polewą i chcecie, by – mówiąc wprost – owoce „miały się na czym trzymać”, zmiksujcie dojrzałego banana z sokiem cytrynowym. Uzyskacie zaskakująco słodki dżem, który przed podaniem możecie zmieszać choćby ze sproszkowaną spiruliną bądź nasionami chia.

Przepis na zdrowe gofry

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Zdrowe gofry – składniki (8 gofrów):

– 110 g mąki amarantusowej
– 135 g mąki kasztanowej
– 1 łyżeczka rozdrobnionego ksylitolu
– szczypta soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3 żółtka
– 75 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
– 400 ml mleczka kokosowego
– 3 białka

Zdrowe gofry – dodatki:

– 2 banany
– 4 łyżki soku z cytryny
– truskawki
maliny
borówki
– porzeczki
– 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 

Zdrowe gofry – przygotowanie

Obie mąki mieszamy z przyprawami. Jeśli nie mamy mąki amarantusowej, ziarna amarantusa mielimy w młynku do kawy (można w ten sposób od razu rozdrobnić ksylitol). Dodajemy żółtka i olej kokosowy, miksujemy, stopniowo wlewając mleczko kokosowe.

Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy łopatką, tak by masa zbytnio nie opadła. Gofry pieczemy nieco dłużej niż te tradycyjne na mące pszennej, przetrzymujemy jeszcze chwilę po tym, jak się zarumienią.

Banana dzielimy na kawałki, miksujemy wraz z sokiem z cytryny do konsystencji dżemu, możemy dodać któryś z opcjonalnych dodatków. Używamy jako polewy do gofrów. Na całość nakładamy słodko-kwaśne, sezonowe owoce – im więcej, tym lepiej!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Mazurek być musi!

Wielkanocny mazurek w wersji light. Sprawdź przepis!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

insulinooporność

Dieta w insulinooporności