Przejdź do treści

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Frittata ze szparagami
Szparagi są idealne dla osób dbających o linię. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
mycie twarzy żelem do higieny intymnej
Mycie twarzy płynem do higieny intymnej? Kosmetolożka ocenia, czy to dobry pomysł
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?

Szparagi jak nic innego zwiastują zbliżające się lato. Są idealnym składnikiem lekkich i zdrowych dań. W towarzystwie zielonego groszku i wędzonego łososia znakomicie sprawdzą się w pełnej smaku frittacie.

Szparagi występują w trzech odmianach. Szparagi zielone charakteryzują się mocnym, wyrazistym smakiem. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosnąc nad ziemią, mają kontakt ze światłem słonecznym. Są tak miękkie, że nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Białe szparagi rosną pod ziemią. Są delikatne w smaku, ale dość twarde, dlatego przed przygotowaniem należy je obrać. Ostatnią odmianą są szparagi fioletowe, posiadacze najgrubszej łodygi. Zawierają mniej błonnika i więcej cukrów.

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego – bardzo ważnego dla kobiet w ciąży. Dużo w nich też beta-karotenu, witaminy C i E, które odpowiedzialne są za kondycję włosów, skóry i paznokci. Szparagi zawierają też wzmacniający odporność glutation oraz inulinę, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi są idealne dla osób dbających o linię. Mają niski indeks glikemiczny (IG = 15), a 100 g tych warzyw zawiera jedynie 18 kcal. Są także bogate w błonnik, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale też zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Można przygotować je na wiele smakowitych sposobów. Jednym z moich ulubionych jest lekka i pożywna frittata, idealny zdrowy lunch.

Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

– ok. 200 g szparagów (ok. 1/2 pęczka)
– 80 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 50 g wędzonego łososia
– 3 jajka
– kilka kropel octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do smażenia

Mazurek być musi!

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy patelnię do zapiekania (lub inne naczynie) o średnicy ok. 20 cm. Jeśli używamy mrożonego groszku, to wyjmujemy go do rozmrożenia kilka minut wcześniej. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm każdy). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy szparagi i groszek. Smażymy ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy octem balsamicznym oraz solą i pieprzem.

W międzyczasie roztrzepujemy widelcem jajka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jajek. Delikatnie doprawiamy (pamiętajmy, że wędzony łosoś jest słony). Wlewamy jajka na patelnię ze szparagami i groszkiem. Smażymy ok. 2 minuty, odsuwając ścięte jajka od brzegów patelni. Gdy frittata będzie już prawie ścięta wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno.

 

Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Kawa z mlekiem sojowym – zdrowa alternatywa dla białej kawy

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę