Przejdź do treści

Groszek cukrowy i jego 5 właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto mieć go w kuchni?

groszek cukrowy w brązowej misce
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Groszek cukrowy to warzywo lubiane szczególnie przez dzieci, ze względu na swój słodki smak. Przy tym jest niskokaloryczny i bogaty we właściwości odżywcze. Latem jest dostępny świeży, w zimniejsze pory roku – mrożony, świetnie spisuje się też po obróbce termicznej. Poznajcie jakie zdrowotne zalety w sobie skrywa.

Idealny podczas odchudzania

Jedna szklanka groszku cukrowego to jedynie 67 kalorii, zatem jest idealny dla osób na diecie lub osób, które pilnują kaloryczności swoich dań. Sprawdzi się idealnie jako przekąska pomiędzy posiłkami, a jego duża zawartość błonnika sprawdzi się przy diecie redukcyjnej, to on reguluje pracę układu pokarmowego i niweluje zaparcia.

Jest pomocny przy infekcji

Groszek jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest silnym, naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi rozwinąć odporność i eliminuje rakotwórcze wolne rodniki w ciele. Natomiast antyoksydanty zawarte w groszku hamują proces starzenia się organizmu.

Wzmacnia mięśnie i kości

Groszek cukrowy to także witamina K, która wzmacnia kości, poprawia wchłanianie wapnia oraz  zapobiega osteoporozie. Natomiast duża zawartość białka pomaga w budowie i regeneracji mięśni. Zalecany jest osobom aktywnie uprawiającym sporty.

 

kobieta myje warzywa w zlewie

Ma pozytywny wpływ na skórę i paznokcie

Duży zastrzyk witaminy C dla organizmu nie tylko poprawia układ odpornościowy, ale może również tworzyć i utrzymywać kolagen, czyli niezbędny budulec występujący we włosach i skórze. Groszek jest też  źródłem witaminy A, która jest odpowiedzialna za utrzymywanie odpowiedniego nawilżania włosów.

Wzmacnia wzrok

Małe, niepozorne ziarenka groszku kryją też w sobie luteinę, która wzmacnia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, która może doprowadzić do ślepoty.

Czy wiesz, że...

Przytrzymaj
i odkryj

Smak zielonych groszku cukrowego odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się ponoć damy dworu Ludwika XIV, Króla Słońce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

Kobieta gotuje w kuchni

Jesteś szczupła a mimo to wciąż się odchudzasz? Poznaj 8 zagrożeń głodówki

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?