Przejdź do treści

Groszek cukrowy i jego 5 właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto mieć go w kuchni?

groszek cukrowy w brązowej misce
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Janusz Kozioł nie żyje. Jego głos zna każdy Polak
Wstążka symbolizująca hiv na dłoniach
Oto lista największych zagrożeń dla naszego zdrowia i życia. Myślisz, że ciebie nie dotyczy?
kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem
Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety
Na pewno znasz jego głos. Lektor Janusz Kozioł potrzebuje pomocy. „Trwa walka o każdy oddech”

Groszek cukrowy to warzywo lubiane szczególnie przez dzieci, ze względu na swój słodki smak. Przy tym jest niskokaloryczny i bogaty we właściwości odżywcze. Latem jest dostępny świeży, w zimniejsze pory roku – mrożony, świetnie spisuje się też po obróbce termicznej. Poznajcie jakie zdrowotne zalety w sobie skrywa.

Idealny podczas odchudzania

Jedna szklanka groszku cukrowego to jedynie 67 kalorii, zatem jest idealny dla osób na diecie lub osób, które pilnują kaloryczności swoich dań. Sprawdzi się idealnie jako przekąska pomiędzy posiłkami, a jego duża zawartość błonnika sprawdzi się przy diecie redukcyjnej, to on reguluje pracę układu pokarmowego i niweluje zaparcia.

Jest pomocny przy infekcji

Groszek jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest silnym, naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi rozwinąć odporność i eliminuje rakotwórcze wolne rodniki w ciele. Natomiast antyoksydanty zawarte w groszku hamują proces starzenia się organizmu.

Wzmacnia mięśnie i kości

Groszek cukrowy to także witamina K, która wzmacnia kości, poprawia wchłanianie wapnia oraz  zapobiega osteoporozie. Natomiast duża zawartość białka pomaga w budowie i regeneracji mięśni. Zalecany jest osobom aktywnie uprawiającym sporty.

 

kobieta myje warzywa w zlewie

Ma pozytywny wpływ na skórę i paznokcie

Duży zastrzyk witaminy C dla organizmu nie tylko poprawia układ odpornościowy, ale może również tworzyć i utrzymywać kolagen, czyli niezbędny budulec występujący we włosach i skórze. Groszek jest też  źródłem witaminy A, która jest odpowiedzialna za utrzymywanie odpowiedniego nawilżania włosów.

Wzmacnia wzrok

Małe, niepozorne ziarenka groszku kryją też w sobie luteinę, która wzmacnia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, która może doprowadzić do ślepoty.

Czy wiesz, że...

Przytrzymaj
i odkryj

Smak zielonych groszku cukrowego odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się ponoć damy dworu Ludwika XIV, Króla Słońce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zainteresują cię również:

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na zimowe zawirowania

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

7 sposobów, by się nie przeziębiać. Zobacz, jak możesz wzmocnić układ odpornościowy

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz