Przejdź do treści

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Piekę… kaszę ze śliwkami!
Śliwki w wersji z zapiekaną. Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo możliwości. Połączymy je z kaszą jaglaną i zapieczemy pod kołderką z migdałów. Zdrowiej być nie może!

Śliwki to niezwykle zdrowy przysmak. Zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Mają polifenole, dużo witaminy C i K, a także E, które uszczelniają naczynia krwionośne i regulują proces krzepnięcia krwi, co wpływa korzystnie na wygląd skóry. Działają antymiażdżycowo, obniżając cholesterol, a także świetnie wpływają na przemianę materii, wspomagając odchudzanie i wspierając utrzymanie szczupłej sylwetki. Zapobiegają także nowotworowi jelita grubego – to także zasługa dużej ilości pektyn, które są składnikiem błonnika. Wszystko wieńczą składniki mineralne takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. A na deser witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.

Zamiast standardowo wrzucać śliwkę w kompot, spróbujmy z niej wyczarować coś nieco bardziej wyrafinowanego. Moja propozycja to bezglutenowe danie, słodzone naturalnymi słodzikami, które świetnie nada się na śniadanie lub zdrowy deser. Słodkie śliwki połączyłam z wyrazistymi orzechami włoskimi i delikatną kaszą jaglaną ugotowaną w soku jabłkowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszystko zapiekłam pod chrupiącą migdałową kołderką.

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i orzechami

sliwki kasza jaglana

Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Składniki (na 4 porcje):

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki imbiru
– ¼ łyżeczki kurkumy
– 2 szklanki soku jabłkowego, możliwie niesłodzonego i niepasteryzowanego
– 1/2 szklanki orzechów włoskich (objętość bez łupinek)
– 250-300 g dowolnych śliwek
– 2 łyżki stewii lub ksylitolu
– 8 łyżek płatków migdałowych
– 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
– 4 łyżki płynnego miodu dobrej jakości

Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby straciła ewentualną goryczkę. Śliwki myjemy, drylujemy kroimy na ćwiartki.

Kaszę zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy przyprawy i stewię lub ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy do miękkości pod przykryciem – około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli jest potrzeba, uzupełniamy płyn lub po ugotowaniu odcedzamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4 naczynia do zapiekania o średnicy 10 cm lub jedno duże natłuszczamy masłem lub olejem.

W misce łączymy ugotowaną kaszę z orzechami, nakładamy do foremek, wyrównujemy wierzch. Układamy na niej ćwiartki śliwek, które posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki na porcję). Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż śliwki się upieką, a płatki ładnie zrumienią. Podajemy lekko przestudzone, polane miodem, jeżeli mamy ochotę na dodatkową słodycz.

Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!