Przejdź do treści

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność? / Fot. Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli
Noworodek w szpitalu
Pobranie krwi u noworodka. Jak wygląda? Skąd się pobiera? Wyjaśnia położna
Spermidyna w jabłkach / istock
Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?
Magdalena Mikołajczyk
Ból karku to coraz częstszy problem. Fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk mówi, jak wykonać automasaż
Co musisz wiedzieć o koronawirusie? Ministerstwo Zdrowia opublikowało wytyczne

Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że roczne spożycie cukru rośnie w zastraszającym tempie, co przekłada się na poważne konsekwencje zdrowotne. Od wyliczania chorób, które są pokłosiem przesłodzonej diety, można dostać zadyszki, ale sygnały, że nasz organizm zaczyna szwankować, dostajemy nieco wcześniej. I właśnie im się dziś przyjrzymy razem z naszym ekspertem – dietetyczką Celiną Kinicką z Centrum Medycznego Damiana.

Według danych GUS w 2017 roku roczne spożycie cukru w Polsce wynosiło 44,5 kg na 1 mieszkańca i była to najwyższa wartość zaobserwowana w ciągu ostatnich 10 lat. Z raportu dowiadujemy się również, że w tym czasie spożycie cukru nieprzetworzonego spadło o 5,7 kg, ale znacząco wzrosło (o 11,8 kg!) spożycie cukru przetworzonego. A to dlatego, że biała słodycz jest dosłownie wszędzie, nawet tam, gdzie wielu w ogóle się jej nie spodziewa. W sokach owocowych, hamburgerach, musli, beztłuszczowych sosach do potraw, kawie, płatkach śniadaniowych. Lista ta wydaje się nie mieć końca.

Od kiedy cukier stał się składnikiem nieprawdopodobnej liczby produktów spożywczych, zaczęliśmy masowo chorować na otyłość, cukrzycę, choroby serca i nowotwory. Na świecie jest już ponad 400 mln diabetyków, a ich liczba ciągle rośnie. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. Nadwaga w naszym kraju dotyczy prawie połowy kobiet i dwóch na trzech mężczyzn. Blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.

Dane statystyczne biją na alarm, ale równie niepokojąca jest stopniowa degradacja organizmu, której albo nie wiążemy z nadmiernym spożyciem cukru, albo nie chcemy wiązać. Jak cukier wpływa na kondycję naszych włosów, stan naszej cery, pracę mózgu i odporność? Sprawdź, co mówi dietetyk.

Cukier a mózg

Cukier jest głównym paliwem energetycznym dla mózgu. Od glukozy uzależniona jest jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci. I w zależności od tego, w jakiej postaci dostarczamy cukier do organizmu, zależy praca mózgu.

„Jeśli spożywamy go z węglowodanów złożonych, to potrzebujemy czasu, żeby z niego pozyskać glukozę i korzystać z niej przez dłuższy czas. Natomiast, jeśli spożywamy cukry proste, łatwoprzyswajalne – głównie sacharozę, glukozę w czystej postaci czy fruktozę, mamy wtedy bardzo szybki „dowóz” glukozy do organizmu, w tym do mózgu” – wyjaśnia dietetyczka, Celina Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.

Czym to skutkuje? Jak wyjaśnia ekspertka, mózg nie jest w stanie spożytkować więcej energii niż potrzebuje, dlatego nadmiar glukozy, która krąży we krwi uszkadza ścianę komórkową komórek nerwowych.

„Dochodzi wtedy do delikatnej zmiany struktury błony komórkowej (usztywnienie jej), a także wiąże się to z szybszym procesem starzenia się organizmu” – dodaje.

Nadmierne wahania stężenia glukozy we krwi wynikające z przesłodzonej diety są główną przyczyną zaburzeń nastroju. Zbyt duża dawka glukozy w jadłospisie negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Nadpobudliwość, brak apetytu, rozdrażnienie – to kolejne skutki nadmiernego spożycia cukru.

Dorosła córka z matką

Cukier a włosy

O tym, że to, co jemy, ma wpływ na kondycję włosów i cery, wiadomo od dawna. Logicznym więc wydaje się, że dieta uboga w składniki odżywcze negatywnie odbija się na naszym wyglądzie.

„Włosy, by były zdrowe i piękne, potrzebują minerałów – biotyny, chromu, miedzi. Dzięki temu zachowują odpowiednią strukturę. Zbyt wysoki poziom glukozy sprawia, że część z tych minerałów jest zabierana z tkanek do krwi – po to, by zbuforować różne odczyny chemiczne” – tłumaczy dietetyczka. „Jeśli przechodzą one z tkanek do krwi, wtedy struktura włosów staje się uboższa w te minerały, włosy są gorszej jakości.  Jednak takie skutki występują jedynie przy bardzo długotrwałych nadmiarach glukozy” – dodaje.

Jednym z częstych objawów podwyższonego poziomu cukru we krwi są problemy związane ze strukturą włosów. Mieszki włosowe ulegają osłabieniu, a to może prowadzić do: przetłuszczonych, łamliwych i skłonnych do wypadania włosów.

 

dzieci siegające poo cukier

Cukier a cera

Negatywne konsekwencje wynikające z wysokiego spożycia nafaszerowanych cukrem produktów obejmują także stan skóry! Jak wyjaśnia dietetyczka, spożywanie zwiększonej ilości cukrów może wpływać na ilość wyprysków, trądzik czy trudniejsze gojenie się ran.

„Gdy mamy nadmiar glukozy, to krew jest słodka i jeśli dojdzie do przerwania ciągłości skóry, do rany dopływa słodsza krew, która staje się łatwą pożywką dla mikroorganizmów patogennych, a co za tym idzie rana może się jątrzyć, ropieć, trudniej zabliźniać” – tłumaczy.

Dietetyczka podkreśla, że przy różnego rodzaju wypryskach, we wgłębieniach także dochodzi do łatwego namnażania się patogennej mikroflory, która rozwija się w idealnym dla niej słodkim środowisku.

Kobieta je czekoladę

Cukier a odporność

Nasza odporność uzależniona jest w głównej mierze od diety, a ta powinna obfitować w warzywa, owoce i mikroelementy. „Jeśli spożywamy dużo cukrów i przetworów z jego wysoką zawartością, to odpowiednio mniej jemy tych pełnowartościowych posiłków. W takim przypadku organizm ma mniejsze możliwości wytworzenia naturalnej odporności organizmu” – wyjaśnia dietetyczka.

Ponadto, jak tłumaczy ekspertka, zwiększa się zawartość cukru w resztkach pokarmowych, które przedostają się do dalszych części przewodu pokarmowego – jelita grubego, gdzie są pożywką dla niekorzystnej flory jelitowej. „Następuje przerost drożdży i grzybów w jelitach, a prawidłowa mikroflora jelitowa jest jednym z głównych czynników odporności na infekcje” – dodaje.

Czy to wystarczające powody, by zamiast kolejnego batonika sięgnąć po zdrowszą przekąskę np. orzechy?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wypadanie włosów po ciąży / ArthurHidden/Freepik

Wypadanie włosów po ciąży. Kiedy to poważny problem, którego nie możemy bagatelizować?

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Kobieta stoi na ulicy przy murze

Kwas hialuronowy – jakie funkcje pełni w skórze? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny

Kobieta z tuatuażami i kolczykami

Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Płyn do higieny intymnej dla faceta? „Czemu nie” – odpowiada Małgorzata Marcinkiewicz, założycielka kliniki Projekt Skóra

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

„Skóra jest nie tylko wizytówką. Widzę w niej, jaki problem ma dany człowiek” – mówi dr Małgorzata Marcinkiewicz, założycielka kliniki Projekt Skóra

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Kobieta patrzy na swoje włosy

Jak wygładzić włosy botoksem w warunkach domowych? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan

Hair Love / screen YouTube.com

Animacja krótkometrażowa „Hair Love”, czyli historia z chorobą nowotworową w tle, zdobyła Oskara. Opowieść wzrusza do łez

Kobieta czesząca włosy

Wypadanie, łupież, osłabienie, przetłuszczanie się. Oto 4 rozwiązania na 4 problemy z włosami

Nastolatki z trądzikiem i kartkami z napisem #trądziknietabu

„Omijałam szerokim łukiem swoje odbicie w lustrze i czułam, że nie jestem w stanie już nic zrobić, że trądzik mnie powoli niszczy”. Akcja #Trądziknietabu mówi „stop” stygmatyzacji osób z trądzikiem

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Dlaczego włosy siwieją? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny

kobieta po umyciu głowy

Jak często powinno się myć głowę? Odpowiada trycholog, Magdalena Kania

Marchewki / rawpixel

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Włosy - jak o nie dbać? / ArthurHidden/Freepik

Po co nam włosy? Ekspert Kosmetyczny: żaden inny twór nie jest tak wrażliwym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia, odżywiania, zatrucia jak włosy

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

czesanie włosów

Wszy – jak przeciwdziałać, jak zwalczyć

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?