Przejdź do treści

Co oznacza „E”? Czytanie etykiet produktów

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Efektywne kardio – czyli co?
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Czytanie etykiet jest ważne, jeśli chcemy znać dokładny skład spożywanego produktu. Substancje konserwujące, barwniki, wzmacniacze smaku, zagęszczacze to dodatki, które stosuje się w produkcji żywności od wielu lat. To one sprawiają, że produkt jest dłużej zdatny do spożycia, aromatycznie pachnie, ma intensywny smak. Ale czy wiemy, co dokładnie znaczy literka „E”?

Sztuczne dodatki do żywności mogą powodować lub nasilać problemy zdrowotne, między innymi: alergie, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny.  Związki chemiczne w żywności mogą również przyczyniać się do wzrostu ilości substancji toksycznych w organizmie.

Jeśli w składzie produktu pojawia się litera „E” jest to informacja, że część składników w danym produkcie nie występuje naturalnie. Trzy cyfry po symbolu to kategoria, do której dany składnik jest zaliczany. Może to konserwant, barwnik, spulchniacz, wzmacniacz smaku.

Symbole E tworzą kilka grup:

numery 100-199 to barwniki;
numery 200-299 – konserwanty;
numery 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
numery 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.;
numery 500-599 – środki pomocnicze;
numery 600-699 – wzmacniacze smaku;
numery 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne;
numery 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto

Większość produktów oznaczonych literą „E” staje się szkodliwa, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Szczególnie należy unikać produktów z grupy barwników, które występują między innymi w sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych, dżemach, napojach gazowanych, zupach w proszku, gumach do żucia, galaretkach, wyrobach cukierniczych, słodyczach.

Jeśli zastanawiasz się, czy w produktach, które spożywasz, znajdują się konserwanty, zwróć uwagę na skład: soków owocowych, galaretek, napojów, sosów warzywnych, konserw rybnych, koncentratów pomidorowych, margaryny, wiórek kokosowych, przypraw, wędlin.

5 dobrych konserwantów

Substancjami odpowiedzialnymi za intensywne doznania smakowe są wzmacniacze smaku. Są one w grupie oznaczonej „E” 600-699. Znajdziesz je w produktach, takich jak: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli.

Wzmacniacze smaku dodawane są także do produktów mięsnych, rybnych i warzyw. Są to najczęściej pochodne kwasu glutaminowego (E620), kwasu guanylanowego (E626) oraz kwasu inozynowego (E630).

Substancje słodzące

Popularne napoje zero oraz dietetyczne produkty są bogactwem chemii, zwłaszcza substancji słodzących. Jedną z nich jest aspartam, oznaczony E 951. Spożywany często, w dużych ilościach może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, a także raka piersi.

Zobacz także: „Jakby lekarz chciał mi powiedzieć, że jestem za młoda na raka”

Inną substancją słodzącą jest sacharyna, oznaczona jako E954. Znajduje się w dietetycznych produktach mlecznych, sokach owocowych bez cukru, wyborach cukierniczych, piwie bezalkoholowym, dżemie, marmoladzie, galaretkach, sosach, konserwach rybnych, pieczywie, płatkach zbożowych.

Zachęcamy do bycia świadomym konsumentem i czytania etykiet produktów. To ważne, aby mieć wpływ na nasze zdrowie, wybierając mądrze – dla siebie i bliskich.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

Gorące kąpiele – zdrowe czy nie?

Jak zniszczyć sobie odporność latem? To wcale nie takie trudne

Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj

Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Pękające naczynka na udach i łydkach to zmora wielu z nas. Dermatolook wie, jak z nimi walczyć

istockphoto.com

Filtry słoneczne hamują syntezę witaminy D? Ekspert Kosmetyczny: bzdura, bzdura, bzdura!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

pływalnia basen

Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?

gettyimages.com

Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

Pani Łuska: zaakceptowałam łuszczycę, żeby mi się lepiej żyło

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

yoga twarzy joga

Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks

istockphoto

Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

dziewczyna z lodami

Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

kolor oczu

Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog