Przejdź do treści

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

świąteczne jedzenie
Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych Toa Heftiba/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Dietetyczka kliniczna, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, w rozmowie z Hello Zdrowie wyjaśnia, co jeść przed świętami i w trakcie, by uniknąć problemów żołądkowych. Ekspertka podpowiada, jak w prosty sposób odchudzić wigilijne dania, by nie były tak ciężkostrawne oraz co zrobić, kiedy mimo wszelkich zaleceń i tak nabawimy się niestrawności.

Co zrobić dziś, by polepszyć swój stan żołądka na święta?

Przede wszystkim, żeby nasz żołądek prawidłowo funkcjonował, powinniśmy jeść mało i często. I warto zacząć już teraz. Sugerowałabym wprowadzić łagodniejszą dietę, bo doskonale wiemy, że praktycznie wszystkie potrawy wigilijne są ciężkostrawne. Nasz organizm przed świętami potrzebuje odpoczynku, wtedy lepiej poradzi sobie z trawieniem świątecznych grzeszków. Polecam gotowane warzywa i raczej koktajle owocowe, niż same owoce.

Z jakich owoców najlepiej zrobić koktajle?

Praktycznie ze wszystkich, które rzecz jasna tolerujemy. Jeżeli ewidentnie czujemy, że boli nas żołądek czy mamy nasilone biegunki po jakichś konkretnych owocach, to najlepiej żebyśmy z nich zrezygnowali. Mogą nimi być przede wszystkim jabłka i gruszki, bo one szybko fermentują. Lepiej zamiast nich sięgnąć po banany i cytrusy, bo są bezpieczne dla jelit.

Co jeszcze warto ograniczyć, a co włączyć do diety?

Mniej mięsa i jaj, więcej ryb. Zmniejszyć spożycie białka, bo mamy go w większości za dużo w diecie i w świątecznych daniach również jest go sporo. Polecam kuchnię roślinną – zupy i leczo warzywne, pieczone warzywa, kasza z warzywami. Majonez, śmietana, tłuste sery również warto zastąpić lżejszymi odpowiednikami. Można postawić na jogurty, kefiry, maślanki, bo mają dużo probiotyków.

Mówi się, że kiszonki są takim naturalnym probiotykiem, który zapewnia odpowiednią florę bakteryjną naszym jelitom? Czy warto po nie sięgać w okresie przedświątecznym?

Oczywiście, są nawet tolerowane przy zespole jelita nadwrażliwego. Natomiast to, po jakie kiszonki powinniśmy sięgać, zależy od tego, jaką mamy postać – czy biegunkową, czy zaparciową. Jeśli biegunkową, to raczej rezygnujemy z kapusty kiszonej, a sięgamy bardziej po ogórki, pomidory, kalafiory, cytryny czy buraki kiszone. Przy zaparciowej można jeść kapustę kiszoną, bo ona działa pobudzająco na jelita. Zawsze jednak warto obserwować organizm, bo ta tolerancja u każdego może być inna.

Co zrobić, żeby świąteczne dania nie były dla nas tak obciążające?

Przed kolacją wigilijną dobrze jest zjeść sobie kisiel z siemienia lnianego, bo on dobrze działa na jelita. Przede wszystkim warto odejść od tej tradycji nakazującej zjedzenie 12 dań. Myślę, że dla naszego żołądka najlepszą opcją byłoby nie próbować aż tylu różnych potraw, a jeśli już musimy, to nałożyć sobie każdej dosłownie po łyżeczce. Wiadomo, że na co dzień osoba, która dba o regularność posiłków, raczej nie stawia na tak bogate kolacje jak kolacja wigilijna. Przy regularnym odżywianiu zachowany jest dobowy rytm wypróżnień. Raptowne dostarczenie do organizmu sporej ilości pokarmu sprawi, że jelita będą pobudzone. Jeśli jednorazowo zjemy dużo, to biegunka jest gwarantowana.

Co można zjeść bez wyrzeczeń z tego świąteczno-wigilijnego stołu?

Na pewno możemy pozwolić sobie na barszcz, na pierogi, ale niekoniecznie z kapustą . Jeśli lubimy wigilijną kapustę, to musi być ona naprawdę dobrze sparzona, wygotowana wręcz, żeby nie podrażniała żołądka. Można zrezygnować z grochu w kapuście. Również z grzybów, bo są ciężkostrawne. Sałatka jarzynowa z małą ilością majonezu jest w porządku. Ryby gotowane, pieczone, w galarecie tak. Smażone w panierce nie, ponieważ jelita bardzo nie lubią smażonych potraw. Darowałabym sobie mączne rzeczy typu kutia i racuchy. I nie przesadzałabym z ciastami, bo są naszprycowane sporą ilością dodatków – bakalie, owoce suszone, kakao, czekolada. Przygotowując świąteczne wypieki, warto zastąpić mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą, cukier świeżymi owocami – dodać pomarańcze, zetrzeć banana. Postawić po prostu na lżejsze ciasta.

stół świąteczny

Czy wigilijne dania również można zastąpić zdrowszymi odpowiednikami?

Barszczyk można zjeść bez uszek. Pierogi zrobić na mące orkiszowej. Śledzia w jogurcie a nie w śmietanie czy oleju. Karpia można upiec a nie usmażyć. Rybę zamiast smażyć, zrobić w galarecie. Do sałatki jarzynowej nie dodawać majonezu tylko jogurt. Kompotu z suszu nie słodzić.

Doskonale wiemy, że przy stole czasami zdarza nam się zapomnieć o wszelkich zaleceniach i najzwyczajniej w świecie „popłynąć” z ilością i różnorodnością dań. Dorobiliśmy się niestrawności i co teraz? Co może nam pomóc?

Zdecydowanie wszelkiego rodzaju herbaty ziołowe na bazie rumianku czy kopru włoskiego, które pomogą nam oczyścić organizm z toksyn i pobudzą trawienie. Picie dużej ilości wody między posiłkami. Postawienie na – znów – dietę roślinną, żeby odciążyć nasze jelita i dostarczyć jedynie witamin i składników mineralnych. Myślę, że warto zrezygnować z ryb i mięsa, bo było tego dużo w święta i za chwilę dojdzie kolejna dawka w Sylwestra. Nie pić alkoholu i nie jeść tych wszystkich ciast, które zostały nam po świętach. To, co zostało najlepiej zamrozić i zjadać później w małych ilościach. Stosować róże przyprawy, które również pomogą nam złagodzić niestrawność. Przy biegunce zaleca się łagodne przyprawy takie jak bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Jakie produkty warto stosować przy postaci biegunkowej, a jakie przy postaci zaparciowej?

Przy biegunkach na pewno warto sięgać po banany, jagody, gorzką czekoladę, bo te produkty mają właściwości lekko zapierające. Wzbogacić jelita o probiotyki, czyli dobrej jakości jogurty naturalne. W ogóle suplementacja probiotykiem, to jest bardzo ważna rzecz zarówno przy zaparciach jak i biegunkach. Natomiast przy typowych zaparciach trzeba postawić na to, żeby było dużo błonnika pokarmowego, czyli dużo surowych warzyw. Warto obserwować się, bo zaparciom mogą dodatkowo towarzyszyć wzdęcia i wtedy należy rezygnować z jabłek i gruszek, które mogą nasilać wzdęcia.

Hanna Stolińska-Fiedorowicz z butelkami soków

Archiwum prywatne

Po świętach – mówiąc kolokwialnie – nieco rozciągnęliśmy sobie żołądki, więc na warzywach zbyt długo nie wytrzymamy. O co warto wzbogacać dietę?

O produkty pełnoziarniste, typu wszelkiego rodzaju kasze, ryż brązowy, makaron razowy, ciemne pieczywo. Przy biegunkowej postaci chleb na zakwasie, płatki owsiane – tylko błyskawiczne, nie górskie. Bardziej drobne kasze. Nie gryczana, tylko jaglana, jęczmienna czy komosa ryżowa. Przy biegunkach ryż może być biały.

Czy po świętach warto zastosować jakiś detoks?

Nie, bo nasz organizm głupieje. Przed świętami tej porcji żywieniowej nie otrzymywał za dużo, w trakcie świąt był skok, więc jak po świętach zagwarantujemy mu kolejny spadek, to nie będzie wiedział, co ma robić. Po takich obfitych świętach nasz organizm musi wrócić do dawnego rytmu, musimy jak najszybciej zacząć się normalnie wypróżniać, dlatego nie robimy żadnych głodówek. Wracamy do starych, dobrych zaleceń żywieniowych z dużą ilością warzyw, jako podstawy piramidy żywienia i wszystko będzie w porządku. Toleruję tylko detoks, który jest zdrową dietą opierającą się w 70 proc. na produktach pochodzenia roślinnego.

Co szkodzi naszym jelitom i dlaczego dbanie o nie jest tak ważne?

W jelitach znajdują się bakterie probiotyczne, które regulują wiele procesów zachodzących w naszym organizmie . Mówi się, że jelita to drugi mózg, bo są połączone z układem nerwowym, więc to, co jemy, ma wpływ na to, jak się czujemy zarówno pod kątem fizycznym jak i psychicznym. Jelitom szkodzi cukier, produkty wysoko przetworzone, słone, tłuste, smażone.


Hanna Stolińska-Fiedorowicz – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję między innymi lidera zadania dotyczącego nadwagi i otyłości w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy.  Autorka książek „Jelito drażliwe. Leczenie dietą’” oraz „Insulinooporność. Leczenie dietą”. Obecnie pisze pracę doktorską pt. „Wybrane czynniki ryzyka wpływające na gęstość kości u kobiet w okresie okołomenopauzalnym”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

wyttrzewienie jelit

„Przyszłam na świat z wytrzewieniem jelit. Ta blizna uratowała mi życie. Jestem z niej dumna” – wyznaje Oliwia

Jakie objawy daje wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie i dieta

kolonoskopia - lekarka przy urządzeniu do kolonoskopii

Kolonoskopia – jakie są wskazania, jak przygotować się do badania?

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

5 sposobów na poprawę pracy jelit

5 sposobów na poprawę pracy jelit

Dieta FODMAP - na czym polega, produkty, tabela, przepisy

Dieta FODMAP – na czym polega? Czy każdy może skorzystać?

jelita

6 rzeczy, które pomogą zadbać o zdrowe jelita

awokado

SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego. Jaka dieta może pomóc?

Jelita a stres / istock

Jelita a stres – czy mają ze sobą coś wspólnego? Psycholożka i gastroenterolog wyjaśniają

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

brzuch

Młodość tkwi w jelitach. Chcesz być zdrowa i zdrowo (oraz powoli) się starzeć? Zadbaj o jelita!

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

zimowy spacer

Wychodź sobie zdrowie. O czym warto pamiętać w ciągu dnia?

kobieta z kanapką na wynos

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Nietrafiony prezent? Sprawdź, gdzie lub komu możesz go oddać

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Co na zgagę po świętach

„Zadbaj o siebie, skorzystaj z metod, które są ci znane. Spotkaj się ze znajomymi, wyjdź z domu, obejrzyj serial” – mówi socjoterapeuta Marcin Miller. Jak przetrwać świąteczny czas po rozstaniu?

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

kobieta święta

4 patenty na odpoczynek w święta

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę