Przejdź do treści

Młodość tkwi w jelitach. Chcesz być zdrowa i zdrowo (oraz powoli) się starzeć? Zadbaj o jelita!

brzuch
Młodość tkwi w jelitach Sebastian Arning/Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kasia Dziurska
Kasia Dziurska o swoich doświadczeniach z Hashimoto: myślałam, że jestem niezniszczalna [WIDEO]
Poradnik, który przynosi ulgę. „Pokonaj endometriozę. Jak wygrać z chorobą i zacząć żyć na nowo” dr Iris Kerin Orbuch oraz dr Amy Stein już w księgarniach
Szpital w Indiach
„Czarny grzyb” atakuje pacjentów z COVID-19. Liczba zainfekowanych osób rośnie
kobieta po szczepieniu na covid
Skutki uboczne szczepionek na COVID-19 – które występują najczęściej? Porównanie
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Superzdrowi staruszkowie przypominają trzydziestolatków – dowodzą badania. Trudno to stwierdzić na pierwszy rzut oka, bo podobieństwo dotyczy mikroflory jelitowej. Osoby w wieku nawet stu lat mogą mieć podobny skład mikrobiomu co „młodzieńcy” w trzeciej dekadzie życia – o ile wyróżniają się dobrym stanem zdrowia.

Jelita

Jelita to narząd, który przez długi czas pozostawał niedoceniany, nawet przez lekarzy. Dziś ze znaczenia ich sprawności dla ogólnego stanu organizmu zdaje sobie sprawę większość osób interesujących się zdrowym stylem życia, jednak wciąż warto przypominać o tej zależności. Okazuje się, że kondycja jelit powiązana jest nie tylko z aktualnym samopoczuciem, ale również z tempem i jakością starzenia się. Wskazuje na to badanie przekrojowe opisane na łamach „mSphere”, czasopisma wydawanego przez Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne.

Bujna flora kluczem do zdrowia

W przedsięwzięciu koordynowanym przez zespół naukowców z China-Canada Institute wzięło udział ponad tysiąc mieszkańców Chin z różnych grup wiekowych. Najmłodszy uczestnik miał trzy lata, najstarszy – ponad sto. Wszyscy z nich cieszyli się bardzo dobrym stanem zdrowia i nie byli obciążeni historią chorób rodzinnych. Analiza składu mikrobiomu ich jelit dała kilka ciekawych rezultatów.

Po pierwsze, okazało się, że flora bakteryjna bardzo zdrowych osób w podeszłym wieku jest podobna do mikroflory obecnej u trzydziestolatków. Po drugie, największe różnice w składzie mikrobiomu jelit pojawiają się w grupach wiekowych do dwudziestego roku życia. Po trzecie, po trzydziestym roku życia skład mikroflory jelitowej u osób zdrowych zmienia się w niewielkim stopniu. Po czwarte, mikrobiom wykazuje większą zmienność u mężczyzn niż u kobiet.

– Główny wniosek płynący z badania jest taki, że jeśli jesteś fenomenalnie zdrowy w wieku 90 lat, twój mikrobiom jelitowy nie będzie się znacząco różnił od mikrobiomu trzydziestolatka – mówi prof. Greg Gloor, jeden z autorów badania. Naukowcy nie są w stanie stwierdzić, czy „młody” mikrobiom jest przyczyną, czy raczej następstwem dobrego stanu zdrowia, zwracają jednak uwagę na jego kluczową cechę: różnorodność.

Zarówno zdrowi trzydziestolatkowie, jak i superzdrowi staruszkowie mieli bujną mikroflorę jelitową, która – zdaniem Gloora – stanowi biomarker zdrowego starzenia się, na podobnej zasadzie jak niskie stężenie „złego” cholesterolu jest wskaźnikiem sprawności układu krążenia. Istnieje więc spora szansa, że podtrzymywanie różnorodności życia bakteryjnego jelit w zaawansowanym wieku przekłada się na dobrą kondycję organizmu.

Co wpływa na mikrobiom?

Wyniki kanadyjsko-chińskiego badania są o tyle zaskakujące, że w dotychczasowych analizach zwracano raczej uwagę na postępujące zmiany w mikrobiomie osób starszych. Wynikają one m.in. z osłabienia wielu funkcji fizjologicznych w starzejącym się ustroju, które przekłada się na zubożenie składu mikroflory jelitowej o pożyteczne drobnoustroje.

Między innymi te z rodzaju Bifidobacterium, które chronią układ pokarmowy przed inwazją patogenów, poprawiają wchłanianie składników odżywczych, biorą udział w tworzeniu hormonów i neuroprzekaźników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią one jednak tylko skromny fragment jelitowego „ekosystemu”. By zdać sobie sprawę, jak złożony i bogaty jest mikrobiom bytujący w naszych trzewiach, warto wiedzieć, że dotychczas opisano ponad tysiąc gatunków bakterii żyjących w dolnych rejonach ludzkiego układu pokarmowego.

Istnieje wiele analiz wskazujących na korelację między składem flory jelitowej a rozmaitymi zmianami klinicznymi związanymi z podeszłym wiekiem, takimi jak przewlekłe stany zapalne, zespół słabości, choroby jelit czy miażdżyca. Nie jest jasne, w jakim stopniu zależność ma charakter przyczynowo-skutkowy. Wiadomo natomiast, że skład i różnorodność mikrobiomu to wypadkowa rozmaitych czynników, z których najbardziej oczywistym jest dieta. Inne, zapewne nie mniej istotne, to: poziom aktywności fizycznej, środowisko życia, zwyczaje higieniczne, przyjmowane leki oraz czynniki, których nie możemy zmienić, ponieważ należą do przeszłości: sposób odżywiania w okresie niemowlęcym i dziecięcym oraz flora bakteryjna, z którą przyszliśmy na świat.

Choć w kwestii wpływu bakterii na nasze zdrowie wciąż wiemy relatywnie mało, nie błądzimy tak zupełnie po omacku. Kluczowy wniosek płynący z badań firmowanych przez China-Canada Institute oraz wielu innych dotyczących wpływu drobnoustrojów jelitowych na nasz organizm, jest następujący: jeśli chcemy być zdrowi i zdrowo (oraz powoli) się starzeć, powinniśmy dbać o jelita i „wielokulturowość” zamieszkujących je mikroorganizmów.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia

Rak brodawki Vatera – przyczyny, objawy, leczenie

Kasia Dziurska

Kasia Dziurska o SIBO: Nagle mój brzuch zaczął wyglądać, jakbym była w ciąży. Nie wiedziałam, o co chodzi [WIDEO]

Krwawienie z przewodu pokarmowego – przyczyny i leczenie

Szczęście rodzi się w… jelitach! Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest

W jaki sposób hormony wpływają na stan naszych jelit? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia

Kobieta

„Ok. 40-50 proc. chorujących na Hashimoto zmaga się z niezdiagnozowanymi chorobami jelit” – alarmują autorki „Ogarnij Hashimoto”

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy warto robić badania mikrobioty jelitowej? Odpowiada biotechnolożka Ewa Kowalska

Jak się kochać, gdy chore są jelita? Wielu problemom można zaradzić

Agata Młynarska / zdj. Andreas Szilagyi, MWMEDIA

„Nie chcę, żeby było po mnie widać chorobę” – mówi Agata Młynarska, która zmaga się z chorobą Leśniowskiego-Crohna

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

chora na COVID-19

Koronawirus a mikrobiota. „Osoby hospitalizowane z powodu COVID-19 miały inny skład bakterii jelitowych”

Jelito cienkie – długość, budowa, funkcje. Jak o nie dbać?

Drogi żółciowe – budowa, rola w organizmie, choroby

Jelito grube – budowa, funkcje w organizmie, choroby

Wypadanie odbytnicy – przyczyny, objawy, leczenie

Kobieta

„Łatwo może dojść do zakażenia przez przeniesienie z własnego jelita grubego, jak i przez skażoną wodę oraz żywność”, ostrzega biotechnolog Dawid Polak

Jesteś aktywna fizycznie? Twoje jelita też na tym korzystają

Przetoka odbytu – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Tomografia komputerowa jamy brzusznej – ile trwa, kontrast

Blastocystoza – objawy, przyczyny, leczenie i profilaktyka

Najpopularniejsze

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?