Przejdź do treści

Młodość tkwi w jelitach

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca
Lacoste wypuściło wzruszającą reklamę o destrukcyjnej kłótni dwojga zakochanych
Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Kiedy dziecięcą gondolę zamienić na spacerówkę i czym się kierować? Podpowiada na Instagramie Mama Fizjoterapeutka

Superzdrowi staruszkowie przypominają trzydziestolatków – dowodzą niedawne badania. Trudno to stwierdzić na pierwszy rzut oka, bo podobieństwo dotyczy mikroflory jelitowej. Osoby w wieku nawet stu lat mogą mieć podobny skład mikrobiomu co „młodzieńcy” w trzeciej dekadzie życia – o ile wyróżniają się dobrym stanem zdrowia.

Jelita to narząd, który przez długi czas pozostawał niedoceniany nawet przez lekarzy. Dziś ze znaczenia ich sprawności dla ogólnego stanu organizmu zdaje sobie sprawę większość osób interesujących się zdrowym stylem życia, jednak wciąż warto przypominać o tej zależności. Okazuje się, że kondycja jelit powiązana jest nie tylko z aktualnym samopoczuciem, ale również z tempem i jakością starzenia się. Wskazuje na to badanie przekrojowe opisane na łamach „mSphere”, czasopisma wydawanego przez Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne.

Bujna flora kluczem do zdrowia

W przedsięwzięciu koordynowanym przez zespół naukowców z China-Canada Institute wzięło udział ponad tysiąc mieszkańców Chin z różnych grup wiekowych. Najmłodszy uczestnik miał trzy lata, najstarszy – ponad sto. Wszyscy z nich cieszyli się bardzo dobrym stanem zdrowia i nie byli obciążeni historią chorób rodzinnych. Analiza składu mikrobiomu ich jelit dała kilka ciekawych rezultatów. Po pierwsze, okazało się, że flora bakteryjna bardzo zdrowych osób w podeszłym wieku jest podobna do mikroflory obecnej u trzydziestolatków. Po drugie, największe różnice w składzie mikrobiomu jelit pojawiają się w grupach wiekowych do dwudziestego roku życia. Po trzecie, po trzydziestym roku życia skład mikroflory jelitowej u osób zdrowych zmienia się w niewielkim stopniu. Po czwarte, mikrobiom wykazuje większą zmienność u mężczyzn niż u kobiet.

– Główny wniosek płynący z badania jest taki, że jeśli jesteś fenomenalnie zdrowy w wieku 90 lat, twój mikrobiom jelitowy nie będzie się znacząco różnił od mikrobiomu trzydziestolatka – mówi prof. Greg Gloor, jeden z autorów badania. Naukowcy nie są w stanie stwierdzić, czy „młody” mikrobiom jest przyczyną, czy raczej następstwem dobrego stanu zdrowia, zwracają jednak uwagę na jego kluczową cechę: różnorodność. Zarówno zdrowi trzydziestolatkowie, jak i superzdrowi staruszkowie mieli bujną mikroflorę jelitową, która – zdaniem Gloora – stanowi biomarker zdrowego starzenia się, na podobnej zasadzie jak niskie stężenie „złego” cholesterolu jest wskaźnikiem sprawności układu krążenia. Istnieje więc spora szansa, że podtrzymywanie różnorodności życia bakteryjnego jelit w zaawansowanym wieku przekłada się na dobrą kondycję organizmu.

Co wpływa na mikrobiom?

Wyniki kanadyjsko-chińskiego badania są o tyle zaskakujące, że w dotychczasowych analizach zwracano raczej uwagę na postępujące zmiany w mikrobiomie osób starszych. Wynikają one m.in. z osłabienia wielu funkcji fizjologicznych w starzejącym się ustroju, które przekłada się na zubożenie składu mikroflory jelitowej o pożyteczne drobnoustroje. Między innymi te z rodzaju Bifidobacterium, które chronią układ pokarmowy przed inwazją patogenów, poprawiają wchłanianie składników odżywczych, biorą udział w tworzeniu hormonów i neuroprzekaźników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią one jednak tylko skromny fragment jelitowego „ekosystemu”. By zdać sobie sprawę, jak złożony i bogaty jest mikrobiom bytujący w naszych trzewiach, warto wiedzieć, że dotychczas opisano ponad tysiąc gatunków bakterii żyjących w dolnych rejonach ludzkiego układu pokarmowego.

Istnieje wiele analiz wskazujących na korelację między składem flory jelitowej a rozmaitymi zmianami klinicznymi związanymi z podeszłym wiekiem, takimi jak przewlekłe stany zapalne, zespół słabości, choroby jelit czy miażdżyca. Nie jest jasne, w jakim stopniu zależność ma charakter przyczynowo-skutkowy. Wiadomo natomiast, że skład i różnorodność mikrobiomu to wypadkowa rozmaitych czynników, z których najbardziej oczywistym jest dieta. Inne, zapewne nie mniej istotne, to: poziom aktywności fizycznej, środowisko życia, zwyczaje higieniczne, przyjmowane leki oraz czynniki, których nie możemy zmienić, ponieważ należą do przeszłości: sposób odżywiania w okresie niemowlęcym i dziecięcym oraz flora bakteryjna, z którą przyszliśmy na świat.

Choć w kwestii wpływu bakterii na nasze zdrowie wciąż wiemy relatywnie mało, nie błądzimy tak zupełnie po omacku. Kluczowy wniosek płynący z badań firmowanych przez China-Canada Institute oraz wielu innych dotyczących wpływu drobnoustrojów jelitowych na nasz organizm, jest następujący: jeśli chcemy być zdrowi i zdrowo (oraz powoli) się starzeć, powinniśmy dbać o jelita i „wielokulturowość” zamieszkujących je mikroorganizmów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

5 rzeczy, które trzeba wiedzieć o IBS

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

kobieta w białej kurtce biegnie szosą

Jesteś aktywna fizycznie? Twoje jelita też na tym korzystają

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Czujesz pustkę i masz wrażenie, że czegoś Ci brakuje? Przestań szukać na siłę

Hanna Stolińska-Fiedorowicz z sokiem

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kobieta z papierem toaletowym w dłoni

Wpływ stresu na gospodarkę pokarmową. Dietetyczka: jelita to nasz drugi mózg

Top 10 produktów na leniwe jelita

5 sposóbów na problemy z płodnością u mężczyn

Ciemna strona inteligencji emocjonalnej

Nie usuwaj migdałków! (Chyba że naprawdę musisz)

Tylko nie wstawaj lewą nogą

Dlaczego wciąż jestem singlem?

Piwko po treningu? Lepiej nie…

Dr Google cię nie wyleczy

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

Inteligencja jako źródło cierpień

Żywność przeciwko alergii

Przepis na lidera: skromność z… narcyzmem

Dbaj o zdrowie bez przesady