Przejdź do treści

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Autorki Karmię piersią, jem zdrowo/ fot. Bartek Syta
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Autorki Magdalena Czyrynda-Koleda oraz Monika Stromkie-Złomaniec to mamy oraz dietetyczki z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami. Wspólnie prowadzą poradnię oraz blog „Z kaloriami na pieńku”. ,,Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji” to pierwsza w Polsce książka, która profesjonalnie i szeroko omawia temat żywienia zarówno matki, jak i dziecka w czasie laktacji.  Ukaże się już 28 kwietnia nakładem Wydawnictwa Oficyna 4eM. Hello Zdrowie objęło ją swoim patronem medialnym! 

Karmię piersią, jem zdrowo

„Teoretycznie instrukcja karmienia piersią jest prosta. Potrzebujesz jedynie dziecka i piersi. Zdolność do laktacji każda z nas otrzymała od natury i nie ma tu znaczenia, czy masz małe piersi, czy duże. Uwierz nam, proszę – twój organizm jest w stanie wykarmić dziecko, które właśnie trzymasz na rękach bądź jeszcze nosisz pod sercem. Z jednej strony jest to więc dla nas naturalne, z drugiej zaś zarówno poród, jak i laktacja są czymś zupełnie nowym dla kobiety oraz dziecka i chwilę potrwa, zanim się wzajemnie dotrzecie” – piszą autorki we wstępie.

Dietetyczki w łatwy i przystępny sposób opisują mechanizm laktacji, skąd bierze się mleko w piersiach oraz jak postępować po urodzeniu dziecka, by z powodzeniem karmić przez długie miesiące.

Pytania „Czy masz wystarczająco mleka w piersiach?”, „Czy Ania/Jaś się najada?” i „Dlaczego nie przesypia całej nocy?” już nie poddadzą w wątpliwość Twoich matczynych umiejętności. Sercem książki są rozdziały poświęcone wpływie diety mamy na powstający pokarm. Temat, na którym rzekomo zna się każda babcia, ciocia, wujek i sąsiadka. Koniec z tym!

Teraz to Ty będziesz wiedziała najlepiej co z Twojej diety naprawdę może zaszkodzić dziecku, a co jest zaleceniem wyssanym z palca. Autorki – jako matki i jako dietetyczki – wspierają, radzą i dzielą się swoim doświadczeniem z tego niesamowitego okresu. W książce znajdziesz też smaczne – i co najważniejsze – szybkie i proste w wykonaniu przepisy na posiłki dla mamy oraz całej rodziny.

„Po pierwsze, jeśli jesteś młodą mamą, to niczego nie musisz. Oczywiście poza byciem mamą. I od tego nie ma już odwrotu! Teraz maluszek bardzo potrzebuje ciebie, budujecie więź i nie ma dla niego znaczenia, czy jesteś w piżamie, czy umalowana w dżinsach i T-shircie. Ma być wygodnie tobie i innym nic do tego” – podkreślają autorki nawiązując do komentarzy, jakie słyszą młode matki na temat spędzania całego dnia w piżamie i tego, że należy przecież wziąć się w garść.

Jestem po to, by razem z przyszłą mamą doprowadzić do szczęśliwego zakończenia - mówi położna Izabela Rychlik

Książkę poleca m.in. Izabela Dembińska, położna, autorka bestsellerowych poradników „Rodzić można łatwiej” i „Pierwsze chwile z noworodkiem.

„Kompleksowy poradnik dla każdej świeżo upieczonej mamy! Warto po niego sięgnąć nawet już podczas ciąży. Autorki w prosty sposób opisują proces laktacji i podpowiadają jak radzić sobie z pojawiającymi się w tym czasie z typowymi trudnościami i niepokojami. Wyjaśniają także w jaki sposób młoda mama powinna komponować swoje jedzenie i obalają mity o „diecie kobiety karmiącej”. W książce nie zabrakło także przepisów.

Ta książka to kompendium wiedzy, które powinno być dostępne w każdej szkole rodzenia oraz na oddziałach położniczych. To pozycja obowiązkowa dla mam i babć, które chcą wspierać kobietę w nowym etapie życia”

O autorkach

Jak Magdalena Czyrynda-Koleda oraz Monika Stromkie-Złomaniec same o sobie piszą:

„Jesteśmy dietetyczkami po studiach wyższych. Możesz pomyśleć, że się chwalimy, ale jak grzyby po deszczu pojawiają się pseudospecjaliści, którzy po miesięcznym kursie tytułują się dietetykami. Absolutnie nie należymy do tej grupy. Magda ukończyła dietetykę na SGGW w Warszawie, Monika zaś dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pięć lat niełatwych studiów już dawno za nami, jednak to praca w gabinecie i lata praktyki nauczyły nas, jak przekazywać wiedzę i pracować z pacjentami”

Ekspertki od kilku lat prowadzą wspólnie poradnię dietetyczną w Warszawie „Z Kaloriami na Pieńku” i blog „Z kaloriami”. Ich podopieczni to głównie kobiety z zaburzeniami hormonalnymi, niejednokrotnie długo starające się o dziecko, w związku z czym obie dietetyczki poszerzają swoją wiedzę w zakresie niedoczynności tarczycy i Hashimoto, PCOS oraz insulinooporności.

„Wymieniamy się doświadczeniami i szukamy najskuteczniejszych rozwiązań. Mimo że swoje ciąże mamy dawno za sobą (Magda ma 7-letniego syna, a Monika 11-letniego), z chęcią na nowo podjęłyśmy temat ciąży, laktacji i rozszerzania diety dziecka. Praca w gabinecie i rozpisywanie jadłospisów to nasze codzienne przyjemne obowiązki, ale swoją wiedzą dzielimy się także, prowadząc szkolenia i webinary. Odbiorcami są młodsi i starsi, pracownicy korporacji oraz dzieci w szkole. Promowanie zdrowych nawyków żywieniowych to nasza pasja, ale też misja. Tylko my, dietetyczki, wiemy, w jak wielu sytuacjach odpowiednio dobrana strategia żywieniowa może przynieść często niespodziewane przez pacjentów efekty. Bez wątpienia daje nam to energię do działania” – dodają.

Premiera książki już 28 kwietnia 2021 roku. Hello Zdrowie jest jednym z jej patronów medialnych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Oficyna 4eM (@oficyna4em)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zalecano jedzenie jednego posiłku na dobę, unikanie wody, ćwiczenia i częste chodzenie nago. Jak kiedyś leczono otyłość

Biegunka po jedzeniu – co powoduje biegunki poposiłkowe?

Co oznacza burczenie w brzuchu i jak mu zapobiec?

Tłuszcz trzewny – redukcja, poziom, pomiary. Jak spalić tłuszcz?

Kobieta

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Czym są nukleotydy, jakie mają właściwości i kiedy warto je suplementować?

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Maggie Maurer

Modelka pokazała zdjęcie, na którym karmi piersią dziecko za kulisami pokazu mody. „To jedyna rzecz, która się liczy”

Aleksandra Żebrowska odpiera ataki internautów. Pokazała, jak karmi piersią w nietypowym miejscu

Aleksandra Żebrowska odcina się hejterom. Pokazała, jak karmi piersią w nietypowym miejscu

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

„Bardzo duży biust stygmatyzuje. Pacjentki są często 'schowane’, mają zgarbioną postawę ciała” – o pomniejszaniu piersi mówi chirurg plastyczna lek. med. Marta Lechowicz-Wilińska

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

dna moczanowa

Jak pozbyć się kwasu moczowego i co podwyższa jego stężenie? Wyjaśniamy

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Jak przygotować ciało i psychikę do ciąży? /fot.Pexels

Jak przygotować ciało i psychikę do ciąży?

Dieta łagodząca objawy PMS, czyli co jeść, żeby mniej cierpieć

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kontrowersje wokół karmienia piersią przez transseksualne matki. Wskazany przez znaną organizację lek może być niebezpieczny dla noworodków

„Mama w pracy”. Zofia Zborowska pokazuje kawałek macierzyństwa, który dla wielu wciąż jest tabu