Przejdź do treści

Detoks jaglany. Czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie Jo Sonn/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

W XXI w. diety detoksykacyjne oparte na różnych produktach stają się coraz bardziej popularne. Jednym z nich jest detoks jaglany, który jako podstawę jadłospisu czyni jagłę, nazywaną częstą królową kasz. I choć opinie na jego temat są mocno podzielone, warto poznać założenia tej diety. Na czym ona polega?

Co to jest detoks jaglany? 

Detoks jaglany to rodzaj diety, która w zasadniczej części opiera się na spożywaniu kaszy jaglanej. Według entuzjastów stanowi on jednak nie tylko rodzaj diety oczyszczającej, ale z powodzeniem może stać się sposobem odżywiania na całe życie. Nie chodzi tu jednak o restrykcyjne trzymanie się zasad detoksu każdego dnia, ale o włączenie kaszy jaglanej do codziennych posiłków 

Dlaczego w ogóle warto ją jeść? Kasza jaglana to doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6) oraz witamin D, E i K. Jagła zawiera także sporo żelaza i miedzi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazuje właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych i jest zasadotwórcza, co oznacza, że pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Kasza jaglana znana jest także ze swojego rozgrzewającego działania, dlatego warto sięgać po nią jesienią i zimą.

Rodzaje detoksu jaglanego 

Wyróżnia się kilka rodzajów detoksu jaglanego, tj.: 

  • trzydniowy detoks jaglany, 
  • dwunastodniowy detoks jaglany, 
  • dwudziestojednodniowy detoks jaglany. 

Najczęściej stosowanym detoksem jest ten trwających 12 lub 21 dni. Na czym dokładnie polega? Istnieje kilka wersji. Część z nich zakłada spożywanie przez pierwsze doby wyłącznie zupy przygotowanej na bazie warzyw i jagły, a następnie wprowadzenie do menu warzyw i owoców w odmiennej postaci.  

Inne opierają się na jedzeniu czterech lub pięciu posiłków w ciągu dnia, zawierających kaszę jaglaną, ale to nie musi być zupa. Trzydniowy detoks jaglany jest najrzadziej polecaną formą diety opierającej się na jagle, choć niektórzy podkreślają, że może być on dobrym przygotowaniem do trwającego dłużej detoksu. Bez względu na to, który spośród wymienionych rodzajów diety wybierzesz, pamiętaj o kilku zasadach: 

  • co dzień na czczo wypij szklankę wody – niektórzy zastrzegają, że powinna być to woda alkaliczna, inni mówią, że z cytryną; 
  • codziennie zjedz łyżkę siemienia lnianego lub wypij przygotowany na jego bazie kleik; 
  • pij co najmniej dwa lity wody dziennie; 
  • zrezygnuj z kawy, napojów z kofeiną, herbaty, alkoholu, soków i napojów; 
  • wprowadź dwunastogodzinną przerwę pomiędzy kolacją a śniadaniem, by usprawnić proces regeneracji jelit; 
  • nieodłącznym elementem detoksu jaglanego jest aktywność fizyczna, ale i troska o odpowiednią ilość snu – w czasie trwania diety organizm może potrzebować go nieco więcej, warto więc tak zaplanować dzień, aby móc sobie pozwolić na odpoczynek.

Jakie są efekty detoksu jaglanego?  

Detoks jaglany definiowany jest jako dieta oczyszczająca i przywracająca niezbędną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jego celem jest także usunięcie toksyn oraz nadmiaru śluzu, zwłaszcza wtedy, gdy borykasz się z częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych.  

A czy detoks jaglany dla biegaczy to dobry pomysł? Zdaniem entuzjastów jagły to najlepszy sposób na detoksykację organizmu osób uprawiających ten sport. Kasza jaglana bogata jest bowiem w krzem, który uczestniczy w syntezie kolagenu, tak ważnego dla odpowiedniej pracy ścięgien i kości. 

Należy jednak zastrzec, że istnieje również spora grupa przeciwników detoksu jaglanego. Podkreślają oni, że oparcie diety na jednym produkcie prowadzi do monotonii i nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Komu dać wiarę? Warto zastanowić się nad wypróbowaniem różnych sposobów odżywiania, obserwować własny organizm i w taki sposób zaplanować optymalny dla swoich potrzeb jadłospis.

Mąka jaglana / istock

Detoks jaglany – przepisy 

Zaczynasz detoks jaglany i nie wiesz, co przygotować? Oto kilka pomysłów na smaczne dania z dodatkiem jagły. 

Zupa warzywna z kaszą jaglaną: 

  • ok. 50 g kaszy jaglanej, 
  • 5 marchewek, 
  • korzeń pietruszki, 
  • seler, 
  • przyprawy do smaku. 

Zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach i wrzuć do gotującej się wody. Powinna ona przykryć warzywa. Gotuj 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodaj kaszę i dopraw wybranymi przyprawami. Możesz sięgnąć po pieprz, kurkumę, zioła. Całość gotuj 7-10 minut, a następnie zostaw pod przykryciem. Dzięki temu jagła napęcznieje, a smaki staną się bardziej wyraziste.  

Budyń jaglany: 

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 
  • 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego. 

Ugotuj kaszę jaglaną w szklance mleka, a gdy będzie miękka, dodaj do niej pozostałe mleko. Zblenduj wszystko dokładnie na gładką masę. Możesz dodać do budyniu banana lub łyżkę masła orzechowego, według własnego uznania. Jaglany budyń to doskonały deser, którego nie musisz odmawiać sobie nawet podczas detoksu. 

 

Bibliografia: 

  1. Pycia K., Wyroby z kaszą jaglaną. Innowacja w branży piekarskiej i cukierniczej, Cukiernictwo i Piekarstwo 2017, 10.
  2. Zaremba M., Jaglany detoks. Kolejny krok, Wydawnictwo Pascal 2016.
  3. Zaremba M., Jaglany detoks. Oczyść swój organizm, Wydawnictwo Pascal 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?