Wykryto niebezpieczne bakterie w kimchi. Mogą powodować sepsę
![Kimchi](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/kimchi-zawiera-grozne-bakterie-hello-zdrowie-1140x708.jpg)
się ten artykuł?
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Ohio odkryli, że w popularnej koreańskiej kiszonce występują groźne bakterie. „Jeśli takie szczepy dostaną się do krwiobiegu, mogą powodować zakażenie krwi lub sepsę, której nie da się leczyć antybiotykami” – ostrzega prof. Hua Wang , główna autorka badania.
Niebezpieczne bakterie w kimchi
Kimchi, koreański przysmak składający się ze sfermentowanych kiszonych warzyw, wkradł się na nasze stoły. Z powodzeniem dodajemy go do zup, dań mięsnych czy wegetariańskich albo traktujemy jak przekąskę. Kimchi nie tylko pasuje do wielu potraw, ale również uważane jest za superzdrowe. Jak jednak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio w Stanach Zjednoczonych, kimchi może zawierać bakterie oporne na antybiotyki.
Eksperci prowadzili w tym zakresie badania od 20 lat. Główna autorka badania prof. Hua Wang oraz jej współpracownicy szukali takich bakterii w 10 rodzajach kimchi oraz czterech serach rzemieślniczych kupowanych w lokalnych lub krajowych sklepach bądź w restauracjach japońskich i koreańskich w stanie Ohio. Naukowcy w dziewięciu produktach kimchi i we wszystkich serach odkryli mikroby oporne na antybiotyki, których odpowiedzialne są za choroby jelit.
„Takie bakterie mogą znajdować się na surowych warzywach lub w wodzie użytej do przygotowania potrawy, a fermentacja przyspiesza ich rozwój” – mówi prof. Wang, cytowana przez „New Scientist”.
Badacze podkreślają, że niektóre z bakterii mogą dostać się do krwioobiegu i w ten sposób prowadzić do rozwoju poważniejszych schorzeń, takich jak sepsa.
„Jeśli takie szczepy dostaną się do krwiobiegu, mogą powodować zakażenie krwi lub sepsę, której nie da się leczyć antybiotykami” — ostrzega prof. Wang.
„Oporność na antybiotyki to główny problem, przed którym stoi ludzkość”
Naukowcy swoje wnioski przetestowali następnie na grupie 36 uczestników. Połowie badanych zalecono stosowanie diety bogatej w żywność pochodzenia roślinnego, a drugiej grupie dietę bogatą w żywność fermentowaną. Po 10 tygodniach u osób, które jadły więcej fermentowanej żywności, w stolcu wzrósł poziom genów związanych z bakteriami opornymi na antybiotyki. Nie zaobserwowano zmian w grupie żywności niefermentowanej.
Jak wskazali naukowcy, na niekorzystne działanie bakterii w szczególności narażone są osoby z problemami układu trawiennego lub odpornościowego. Wynika to z tego, że to one częściej sięgają po produkty fermentowane po przebytej kuracji antybiotykowej. Kimchi nie powinny także spożywać osoby z takimi dolegliwościami, jak refluks, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego, a także kobiety karmiące piersią.
Prof. Wang podkreśla, że z pewnością identyczne wnioski przyniosą badania przeprowadzane na innych fermentowanych produktach, takich jak kapusta kiszona czy kombucha. Ekspertka zaleca, by zachować ostrożność w spożywaniu kiszonek.
„Oporność na antybiotyki to główny problem, przed którym stoi ludzkość” – podsumowała.
Zobacz także
![Gorączka u dzieci / istockphoto](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/istock-1136031917-e1581328749948-850x489.jpg)
„Gorączka nie jest absolutnym wskazaniem do podawania antybiotyku” – pisze Mama Pediatra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/11/cmd_annakazjakaolszewska1-850x425.jpg)
„Coraz częściej mamy do czynienia z gruźlicą lekooporną” – alarmuje pulmonolog lek. Anna Kazjaka-Olszewska i tłumaczy, dlaczego ta choroba jest wciąż groźna
!["Czosnóżka" - niepokojący trend w leczeniu jesiennych infekcji](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/09/adobestock_634141756x-850x439.jpeg)
„Czosnóżka” ma uchronić przed jesiennymi infekcjami. Pediatrzy przestrzegają przed tym trendem
Polecamy
![Niedoczynność tarczycy - dieta przy autoagresji układu immunologicznego.; na zdjęciu kobieta jedząca lunch- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/10/adobestock_333029171-kopia-850x566.jpg)
Niedoczynność tarczycy – dieta. Co jeść podczas choroby?
![Ashley Park](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/ashley-park-przeszla-wstrzas-septyczny-hello-zdrowie-gettyimages-1719378883-850x506.jpg)
Ashley Park trafiła do szpitala. Gwieździe „Emily w Paryżu” groziła śmierć po infekcji
![Przemyslaw Matras / archiwum prywatne](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/przemyslaw-matras-1-kopia-850x425.jpg)
„Bardzo wielu pacjentów nabywa niedożywienia w szpitalu. Są oddziały, gdzie niedożywienie sięga 80-90 proc.” – alarmuje dr Przemysław Matras z Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
![Anna Niedużak przed i po operacji](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/09/image_6483441-kopia-1-kopia-3-850x455.jpg)