Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Mrożone tartaletki z awokado

Mrożone tartaletki z awokado
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Smaczliwka wdzięczna – czy może być bardziej urocza nazwa dla owocu?! A to właśnie druga nazwa awokado. Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tego zielonego pestkowca, musi koniecznie spróbować naszego przepisu. Będzie i śliwka, i twaróg, i orzechy. Samo zdrowie!

Mrożone ciasto z awokado to ciekawy przepis dla fanów tego owocu. Zachęcamy też do spróbowania osoby, którym wydaje się, że awokado nie jest kompletnie dla nich. Nie każdemu pasujący smak awokado w połączeniu z serem i syropem klonowym nie jest tak bardzo wyczuwalny. Surowy orzechowy spód dodaje chrupkości, a słodka śliwka sprawia, że deser jest wyjątkowy. Taka przekąska syci i chłodzi w gorące dni.

Wszyscy wiemy, że awokado jest zdrowe. To przede wszystkim bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Oprócz tego zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Regularne spożywanie awokado ma dobry wpływ na pracę serca i ciśnienie krwi. Oprócz tego korzystnie wpływa na oczy, układ nerwowy i poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w witaminy C, A, E, K, B6 i kwas foliowy. Zawiera wapń, żelazo, magnez, potas oraz magnez. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się w daniach wytrawnych i słodkich. Doskonale zastępuje masło.

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado
- 80 g chudego twarogu
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy jednej limonki
- szczypta soli
- 150 g orzechów ziemnych niesolonych (mogą być każde inne)
- 8-10 sztuk suszonej moreli
- 2 śliwki

Przygotowanie:

Morele zalej ciepłą wodą i odstaw na 30-40 minut. Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Morele odcedź i za pomocą widelca rozgnieć na puree. Połącz z orzechami i solą. Uzyskaną masą wyłóż foremki i wstaw do zamrażalki. W tym czasie do miksera wrzuć obrane i wypestkowane awokado, twaróg, syrop i sok z limonki.  

przepis-na-mrozony-deser-z-awokadoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką konsystencję. Przełóż do foremek, udekoruj pokrojonymi śliwkami i wstaw do zamrażalki na 40-60 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz chłodne i przechowuj w lodówce.

przepis-na-mrozony-deser-z-awokadoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna...
Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Odżywczy koktajl z awokado

Koktajle warzywno-owocowe to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Warto wzbogacić...
Koktajle warzywno-owocowe to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Warto wzbogacić je o awokado – bogate w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Pijmy na zdrowie!