Przejdź do treści

Na zielono – lody szpinakowe

Na zielono - lody szpinakowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!

Wielu z nas ma kiepskie wspomnienia dotyczące szpinaku, szczególnie z dzieciństwa, kiedy to dostawaliśmy niezbyt apetycznie wyglądającą zieloną papkę. Szpinak jednak warto jeść, głównie ze względu na wartości odżywcze i moc witamin. Jest on doskonałym źródłem magnezu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C i E. Badania dowodzą, że regularne spożywanie tego warzywa chroni przed miażdżycą. Ponadto szpinak ma właściwości antynowotworowe.

Przemycajmy więc szpinak do różnych dań, nawet jeśli nie przepadamy za jego smakiem, bo zmiksowany na przykład z bananem jest praktycznie niewyczuwalny. Banany zawierają naturalne cukry, więc znakomicie sprawdzają się jako słodka przekąska. Dzięki temu dostarczają sporo energii na długi czas. W ich skład wchodzą węglowodany i błonnik, który dobrze wpływa na trawienie. Owoce te po zamrożeniu i zmiksowaniu przypominają konsystencją lody, dlatego to właśnie banany są bazą do naszej wegańskiej propozycji.

Odczaruj z nami szpinak!

Składniki:

– 3 banany
– 3‒4 garści szpinaku
– kilka listków mięty
– chlust wody (opcjonalnie)
– łyżkę soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej banany pokrój w plasterki, rozłóż w odstępach na desce albo tacce i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie przełóż do woreczka i ponownie umieść w zamrażarce. Następnego dnia umyj i osusz szpinak. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Do bananów wciśnij sok z cytryny, dodaj miętę i szpinak. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli ciężko się miksuje, dodaj chlust wody. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przelej całość do pojemnika i zamroź. Lody możesz podawać w zwykłej miseczce albo w rożku. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado