Przejdź do treści

Jak wybrać dobry probiotyk?

probiotyki brzuch
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wydawałoby się, że wybór probiotyka to prosta sprawa. Jednak w Polsce możemy dostać wiele probiotyków złej jakości. Jak wybrać ten odpowiedni?

Probiotyki w Polsce mają się słabo – wykazała to niedawna analiza przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli. W wielu badanych próbkach (suplementach diety z grupy probiotyków) odkryto nieprawidłowości, takie jak obecność szczepów bakterii niewskazanych w składzie, niższą niż deklarowana liczbę bakterii probiotycznych, a w jednej z próbek odkryto nawet zanieczyszczenie bakteriami chorobotwórczymi (konkretnie – kałowymi!).

Chociażby z tego powodu nasza wiedza na temat probiotyków powinna być szersza. Bo nie sztuką jest kupić probiotyk. Sztuką jest wiedzieć, czy ten konkretny jest dla nas właściwy. Na rynku jest mnóstwo preparatów zawierających w składzie „dobre” bakterie, jednak nie mają one zawsze jednakowych właściwości, a niektóre wręcz nie przynoszą korzyści.

Czym kierować się podczas wyboru probiotyku?

Jaki szczep?

Na opakowaniu szukajmy nie tylko informacji o rodzaju (np. Lactobacillus) i gatunku bakterii (np. Lactobacillus rhamnosus), ale również szczepie wyrażonym kodem literowo-cyfrowym (np. Lactobacillus rhamnosus HN001). Właściwości probiotyczne zależą właśnie od szczepów, dlatego jeśli kupujemy gotowy produkt w postaci suplementu lub preparatu farmaceutycznego, powinniśmy znaleźć na nim dokładną informację.

W artykule „Probiotyki – za i przeciw” dr Moniki Wanke-Rytt z Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeczytamy, że aby szczep mógł być uznany za probiotyczny musi między innymi osiągnąć swoje docelowe miejsce, najczęściej przewód pokarmowy, a co za tym idzie powinien być odporny na działanie obniżonego pH i obecność kwasów żółciowych. Dlatego powinny to być szczepy sprawdzone w badaniach klinicznych.

Wiarygodne miejsce zakupu

Wybierajmy aptekę, nie internet. Nie kupujmy suplementów niewiadomego pochodzenia. Wystarczy spojrzeć na wynik kontroli NIK, aby mieć pewność, że niektórym sprzedawcom zdecydowanie nie można wierzyć.

Data ważności

Im bliżej terminu ważności, tym dobrych bakterii może ubywać, wówczas nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki. Jeśli produkt jest przeterminowany, możliwe, że nie ma już żadnych właściwości probiotycznych. Narodowy Instytut Leków oceniał probiotyki w czasie od produkcji do końca terminu ważności, w celu określenia, czy liczba bakterii jest stabilna z biegiem czasu. Aż 50 na 56 próbek nie posiadało stabilności liczby żywych bakterii.

Wraz z upływem czasu, jeszcze w okresie przydatności do spożycia, następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie – przeczytamy.

Odpowiednie opakowanie i przechowywanie

Pamiętajmy, bakterie probiotyczne to organizmy żywe, są podatne na różne czynniki i nie istnieją wiecznie. Są wrażliwe m.in. na światło i temperaturę. Opakowanie powinno uniemożliwiać dotarcie do środka promieniowania UV (np. ciemne szkło), a my powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie. Niektóre preparaty trzeba trzymać w lodówce, o czym informację znajdziemy w ulotce.

Odpowiednia dawka

Na opakowaniu probiotyku szukajmy również informacji o tym, jaką liczbę bakterii zawiera. Według niektórych źródeł, w większości sytuacji klinicznych skuteczna dawka to 5 –10 x 109 CFU (ang. colony forming units, jednostek tworzących kolonie), a w przypadku S. boulardii — 250-500 mg/dzień (za: Probiotyki w Polsce — kiedy, jakie i dlaczego?).

Kapsułka probiotyku trzymana w palcach

Probiotyk probiotykowi nierówny

Naukowcy wciąż badają, jaki probiotyk na co zadziała, ale mamy już pewną wiedzę na ten temat. Na przykład:

– kiedy przyjmujesz antybiotyk, dobre będą preparaty z Lactobacillus rhamnosus GG i/lub Saccharomyces boulardii. Dzięki nim unikniesz biegunki związanej z antybiotykoterapią.

podróżujący narażeni na wymioty z powodu jedzenia czy wody złej jakości mogą przyjmować szczepy: Saccharomyces boulardii, Lactobacillus  acidophilus lub Bifidobacterium bifidum.

– jeśli nie tolerujesz laktozy to eksperci polecają np. Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus i Streptococcus thermophilus – te bakterie wytwarzają laktazę, enzym który pomaga jelitom trawić i absorbować laktozę.

– na wrażliwe jelito można sięgnąć po preparaty ze szczepami Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum DSM9843 lub Bifidobacterium bifidum MIMBb75. Wspomagają perystaltykę, zwalczają wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.

– przy wyprysku naukowo udowodnioną skuteczność mają m.in. Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus fermentum. Łagodzą swędzenie i łuszczenie skóry, zwłaszcza u dzieci.

– dla lepszej odporności skuteczne powinny być bakterie Bifidobacterium animals lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM –  badania dowodzą, że mogą być skuteczne podczas przeziębienia, m.in. skracając czas jego trwania.

– w leczeniu infekcji intymnych efektywność potwierdzoną w badaniach mają np.: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14.

Jak widać, nie każdy preparat będzie dobry przy antybiotykoterapii i nie każdy wzmocni naszą odporność. Jeśli kupujemy probiotyk, najlepiej poradźmy się farmaceuty.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol