Przejdź do treści

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Wiemy już, że wątroba może regenerować się szybciej, a czasem bardzo leniwie lub w ogóle. Zapewniamy, że nie wystarczy ograniczyć tłuszcze w diecie, by jej ulżyć. Naukowcy odkryli, co działa najlepiej.

Jeśli wątroba się sypie, to za tym pojawia się już cała kaskada problemów. Jednak, wydaje się, że nie martwimy się o nią tak jak chociażby o serce. Ten największy gruczoł ludzkiego organizmu coraz częściej cierpi z powodu naszej tak zwanej zachodniej diety – tłustej, nafaszerowanej cukrem i cholesterolem. Efekt? Coraz więcej ludzi ma uszkodzenia wątroby, które mogą w przyszłości prowadzić do marskości oraz raka tego narządu.

Co jeszcze bardziej niepokojące, w tej grupie przybywa osób młodych. W Stanach szacuje się, że nawet 35 proc. dorosłych może mieć niealkoholowe stłuszczenie wątroby (to zmiany przypominające te u nadużywających alkoholu). Zdarzają się już także przypadki dzieci z tą przypadłością. Na szczęście możemy temu zapobiec. Nie dalej niż miesiąc temu profesor Donald Jump w pracy na łamach naukowego pisma PLOS ONE dowiódł, że ograniczenie tłuszczu i cholesterolu w diecie to zbyt mało, by zregenerować wątrobę. Najlepsze efekty daje za to… ograniczenie cukru!

To pierwszy, może najważniejszy, krok w walce ze stłuszczeniem wątroby i innymi schorzeniami tego narządu, ale też krok zapobiegający tym chorobom. Przejście na lekkostrawną dietę, nawet schudnięcie nie przyniosą tak dobrych efektów, jak samo ograniczenie cukru – wykazał prof. Jump w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanowym w Oregonie (USA). Szczególnie mowa o cukrze dodanym do jedzenia przez producentów (spore jego ilości mają napoje, jogurty, gazowane energetyki, ciastka, słodycze), zwłaszcza w postaci syropu fruktozowego. Warto zwracać na to uwagę na etykietach i omijać szerokim łukiem. Przynajmniej o tym kluczowym składniku coraz głośniej ostatnio alarmują naukowcy. Dlatego słodkie, to najlepiej sobie zostawić wspomnienia o cukrze. Nie tylko wątroba nam za to podziękuje!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

Wielkanoc – survival dla wątroby

Gdy wątroba cierpi…

9 powodów, dla których potrzebujesz swojej wątroby

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

5 rzeczy, które po cichu niszczą wątrobę

5 rzeczy, które po cichu niszczą wątrobę

Ziołowe patenty na przejedzenie

Ziołowe patenty na przejedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Uwaga, wątroba woła o pomoc!

Uwaga, wątroba woła o pomoc!

Jedzenie, które chroni wątrobę

Jedzenie, które chroni wątrobę

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba