Przejdź do treści

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób
Regeneracja wątroby - dieta, po alkoholu. Jak długo trwa? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wiemy już, że wątroba może regenerować się szybciej, a czasem bardzo leniwie lub w ogóle. Zapewniamy, że nie wystarczy ograniczyć tłuszcze w diecie, by jej ulżyć. Naukowcy odkryli, co działa najlepiej na regenerację wątroby.

Regeneracja wątroby – ile trwa?

Jeśli wątroba się sypie, to za tym pojawia się już cała kaskada problemów. Jednak, wydaje się, że nie martwimy się o nią tak jak chociażby o serce. Ten największy gruczoł ludzkiego organizmu coraz częściej cierpi z powodu naszej tak zwanej zachodniej diety – tłustej, nafaszerowanej cukrem i cholesterolem. Efekt? Coraz więcej ludzi ma uszkodzenia wątroby, które mogą w przyszłości prowadzić do marskości oraz raka tego narządu, ponieważ, chociaż wątroba regeneruje się od kilku do kilkunastu tygodni, przy nieodpowiedniej diecie robi to wolniej.

Regeneracja wątroby a dieta

Co jeszcze bardziej niepokojące, w tej grupie przybywa osób młodych. W Stanach szacuje się, że nawet 35 proc. dorosłych może mieć niealkoholowe stłuszczenie wątroby (to zmiany przypominające te u nadużywających alkoholu). Zdarzają się już także przypadki dzieci z tą przypadłością. Na szczęście możemy temu zapobiec. Profesor Donald Jump w pracy na łamach naukowego pisma PLOS ONE dowiódł, że ograniczenie tłuszczu i cholesterolu w diecie to zbyt mało, by zregenerować wątrobę. Najlepsze efekty daje za to… ograniczenie cukru!

Szybka regeneracja wątroby

Co na wątrobę?  Przejście na lekkostrawną dietę, nawet schudnięcie nie przyniosą tak dobrych efektów, jak samo ograniczenie cukru – wykazał prof. Jump w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanowym w Oregonie (USA). To pierwszy, może najważniejszy, krok w walce ze stłuszczeniem wątroby i innymi schorzeniami tego narządu, ale też krok zapobiegający tym chorobom. Szczególnie mowa o cukrze dodanym do jedzenia przez producentów (spore jego ilości mają napoje, jogurty, gazowane energetyki, ciastka, słodycze), zwłaszcza w postaci syropu fruktozowego. Warto zwracać na to uwagę na etykietach i omijać szerokim łukiem. Przynajmniej o tym kluczowym składniku coraz głośniej ostatnio alarmują naukowcy. Dlatego słodkie, to najlepiej sobie zostawić wspomnienia o cukrze. Nie tylko wątroba nam za to podziękuje!

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.