Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Sakiewki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik, białko, cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy A, K, magnezu oraz manganu. Sporą ilość witaminy C, E, żelaza, witamin z grupy B, miedzi oraz potasu.

A wszystko to sprawia, że mają korzystny wpływ na nasze serce, układ krążenia, skórę, włosy oraz cerę. A ponieważ przy tym są pyszne, polecamy je i jako danie objadowe, i jako przekąskę.

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

ryzowe sakiewki_przepis

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

- 1 opakowanie okrągłego papieru ryżowego
- 2-3 średnie buraki
- 2 szklanki świeżego szpinaku lub roszponki
- pesto z bazylii i migdałów (przepis poniżej)

Pesto:

- 2 duże garści świeżych liści bazylii
- 50 g migdałów (blanszowanych lub w płatkach)
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Buraki szorujemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200°C. (można to też zrobić przy okazji pieczenia czegoś innego, a następnie przechować buraki w lodówce do czasu przygotowania sakiewek, maks. 5-7 dni).

Ostudzone i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, myjemy i dokładnie osuszamy szpinak oraz bazylię.

Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w małym pojemniku blendera/robota kuchennego i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby, aby pesto było odpowiednio płynne, dodajemy więcej oliwy.

Wylewamy odrobinę wody na talerz obiadowy i kładziemy na nim arkusz papieru ryżowego. Po kilkunastu sekundach delikatnie go podnosimy i układamy na drugim, suchym talerzu. Na środek arkusza układamy listki szpinaku, a na nich pokrojonego buraka, całość delikatnie polewamy pesto (ok. 1 łyżeczkę). Chwytamy za brzegi papieru i formujemy sakiewkę, delikatnie zakręcamy jej końce i związujemy jakąś zieleniną, np. łodygą tymianku, bazylii lub zielonej pietruszki.

Układamy na półmisku wyłożonym szpinakiem i powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.

Sakiewki serwujemy od razu i aby zachowały odpowiednią konsystencję i świeżość, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed konsumpcją.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Pasta kanapkowa na jesień - z burakiem

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z...
Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Szpinak – i moc jest z tobą!

Pamiętacie Popeye’a? To postać z komiksu i filmu animowanego. Marynarz z mięśniami jak bochenki chleba,...
Pamiętacie Popeye’a? To postać z komiksu i filmu animowanego. Marynarz z mięśniami jak bochenki chleba, o nadludzkiej sile i złotym sercu, swą tężyznę zyskiwał, gdy zjadł szpinak! Sprawdźcie, jak przygotować to warzywo mocy, by stało się jednym z ulubionych dań.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając...
Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!

Ravioli z pokrzywą, szpinakiem i ricottą

Ravioli ‒ klasyka włoskiej kuchni. Jego przyrządzenie polega na starannym wyrobieniu ciasta, rozwałkowaniu...
Ravioli ‒ klasyka włoskiej kuchni. Jego przyrządzenie polega na starannym wyrobieniu ciasta, rozwałkowaniu go, zawinięciu farszem i ugotowaniu. I gotowe! To naprawdę jest proste. Jeśli będziesz się trzymać naszej instrukcji, z pewnością wszystko się uda. Nasze wegetariańskie nadzienie smakuje mistrzowsko!