Przejdź do treści

Serniczki na zimno z awokado

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
gettyimages
Jak pozbyć się cellulitu? Kosmetolożka zdradziła swój sekret
istockphoto.com
„Gdy kobieta pokazuje światu spoconą pachę to przeważnie jest to nieestetyczne” – dwie aktywistki poruszyły ważny temat
istockphoto.com
Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!
istockphoto.com
Jak polubić swoją pracę?
Nie uciekaj od smutku

Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie nasze serniczki, takiego deseru jeszcze nie jedliście!

Awokado wyróżnia delikatny smak, który trudno porównać do czegoś innego, no i kremowa konsystencja. Na świecie można spotkać aż tysiąc pięćset odmian tego owocu!

Awokado to prawdziwa bomba składników odżywczych – źródło witaminy A (wzmacnia układ odpornościowy), B3 (odpowiada za pracę mózgu), D (wzmacnia kości), E (zwalcza wolne rodniki), K (odpowiada za krzepliwość krwi), F (przeciwdziała infekcjom), biotyny (wpływa na stan skóry i włosów). Awokado to także świetne źródło potasu, błonnika i kwasu foliowego.

Nie od dziś wiadomo, że awokado to źródło zdrowego tłuszczu, a kwas oleinowy zawarty w owocu pomaga obniżyć cholesterol. Jeśli jednak nie przepadamy „maślaną” konsystencją, warto sięgnąć po olej z awokado – to również źródło kwasów omega-3 i omega-9. Ciekawostką jest to, że pestka też jest jadalna i zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż miąższ owocu. Niestety, ze względu na garbniki, jest dość gorzka i należy spożywać ją z umiarem.

Poza klasycznymi połączeniami z limonką, chilli czy truskawkami, awokado smakowo pasuje też do: bekonu, serów z niebieską pleśnią, kawy, winogron, grejpfruta, orzechów laskowych, tłustych ryb czy ananasa. Warto także łączyć awokado z marchwią, szpinakiem, jarmużem, sałatą, papryką czy morelami – dodatek awokado do tych produktów sprawia, że karotenoidy w nich występujące wchłaniane są przez nasz organizm dużo lepiej, niż gdyby awokado pominąć.

Jeśli macie ochotę na wyjątkowo zdrowy i pyszny deser i przy okazji chcecie sprawdzić, jak w takiej roli odnajdzie się awokado, wypróbujcie serniczki. Już sam kolor sprawia, że ślinka cieknie, a pomyślcie, że smakują tak, jak wyglądają…

Serniczki na zimno z awokado

Zdjęcie: Marta Kornak

Serniczki na zimno z awokado  – składniki na spód (na 2 serniczki)

– 50 g płatków owsianych
– 1 łyżeczki kakao
– 1/2 łyżeczki miodu
– 25 g oleju kokosowego

Serniczki na zimno z awokado – składniki na masę:

– 300 g miąższu awokado
– 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
– sok z 1 limonki
– 30 g oleju kokosowego, roztopionego
– 35 g miodu
– 1 kiwi

Serniczki na zimno z awokado – przygotowanie:

Wszystkie składniki spodu sernika miksujemy w malakserze i wsypujemy na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównujemy spód dłonią i wstawiamy do lodówki, by zastygł.

Składniki górnej warstwy (poza kiwi) miksujemy na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.

Zobacz także: 3 przepisy na guacamole

Marta Kornakautorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Gotuje zdrowo i pokazuje, że dania bez mięsa nie muszą być nudne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem. Pyszne, pożywne i orzeźwiające danie na lato

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień