Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Tarta z jesiennymi owocami

Tarta z jesiennymi owocami
Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

To ostatnie śliwkowe dni, więc jedzmy ich jak najwięcej. Śliwki to nasz polski superowoc. Prócz tego, że doskonale smakują, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i B. Zawiera w sobie dużo błonnika, sodu, wapnia, potasu i fosforu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. O wartościach jabłek napisano już tomy. Tutaj przeczytacie o tym, dlaczego to jedne z najzdrowszych owoców. Orzechy usprawniają pracę mózgu i podnoszą odporność.

Że będzie zdrowo, już wiecie. Teraz pora przekonać się na własnym podniebieniu, jak będzie pysznie!

Tarta z jesiennymi owocami

przepis na tarte z jesiennymi owocami

Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Składniki:

- kruche ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- + masło do posmarowania formy

owoce:

- 30 śliwek
 -1 jabłko
- 2 figi
- garść żurawiny
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- kubek orzechów włoskich

*prostokątna foremka (ok. 12 x 35 cm). Jeśli nie macie prostokątnej formy, użyjcie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy zróbcie 2 razy więcej ciasta i przygotujcie 2 razy więcej owoców.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki, zimne masło, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy (możemy przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować). Wykładamy ciastem dno foremki i boki. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Podpiekamy ciasto przez ok. 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Pokrojone owoce mieszamy ze sobą, dodajemy miód i cynamon. Dodajemy orzechy. Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie owoce z orzechami i całość ponownie zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli macie ochotę, spód podpieczonego ciasta możecie posmarować kajmakiem i na kajmak wyłożyć owoce wraz z orzechami.


 

Joanna Matyjek - to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Jesień smakuje orzechami

Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy...
Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko, makaron z dynią z orzechami…. Czego chcieć więcej?

Razowe galette z gruszkami

Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne...
Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto.

Tarta z musem z kaszy jaglanej

Pewnie myślisz, że nie da się przygotować ciasta, które będzie i zdrowe, i smaczne. Nieprawda! Wystarczy...
Pewnie myślisz, że nie da się przygotować ciasta, które będzie i zdrowe, i smaczne. Nieprawda! Wystarczy tuczące składniki deseru zastąpić zdrowymi. Tak zrobiliśmy, przygotowując tartę z musem jaglanym, z dodatkiem jeżyn, śliwek i mięty. Wyszło przepysznie!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego....
Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać!