Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zupa... orzechowa!

Zupa... orzechowa!
Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

Zupa z orzechów włoskich z rozgrzewającą nutą imbirową to doskonałe danie na długie zimowe popołudnia. Ma dość gęstą konsystencję, głęboki orzechowo-kokosowy smak, przez który delikatnie przebija się nuta imbiru. W dodatku bardzo szybko i łatwo się ją przygotowuje.

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które dobroczynnie wpływają na układ krążenia, ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo. Obniżają także ciśnienie krwi, przez co obniżają ryzyko zawału serca. Są także bogate w fosfor, który pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz B6. Jedzmy więc na zdrowie!

Zupa z orzechów włoskich

przepis na zupę z orzechów włoskich

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 g orzechów włoskich (bez łupinek)
- 200 ml mleka kokosowego
- kawałek imbiru o długości około 2 cm
- sól, pieprz
- opcjonalnie: bagietka do podania

Wykonanie:

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy około 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, wsypujemy do wysokiego garnka i miksujemy blenderem ręcznym lub malakserem. W zależności od tego, jak drobno je posiekamy, taką konsystencję zupy otrzymamy: bardziej, lub mniej gładką.

Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty na tarce kawałek imbiru, gotujemy. W miseczce mieszamy mleko kokosowe, dodajemy do niego dwie łyżki zupy, mieszamy. Zahartowane mleko dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub ulubionym pieczywem.



Karolina Polkowska - miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kiszone buraki, i moc jest z wami!

Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodajemy je do listy zdrowych, poprawiających...
Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodajemy je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiście je według sprawdzonej receptury i delektujcie się nowym smakiem. To naprawdę proste.

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Terrina to bardzo popularna francuska przekąska. Jest prosta w przygotowaniu. To trochę taka nasza wytrawna...
Terrina to bardzo popularna francuska przekąska. Jest prosta w przygotowaniu. To trochę taka nasza wytrawna galaretka. W jej skład może wchodzić tak naprawdę wszystko, co lubimy.

Zupa idealna na zimę

Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki...
Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki przepis! Zupa dyniowa z akcentem orientalnym, całkowicie wegańska. Pyszna!

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie...
Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. W zimowe dni aromatyczna wersja kremu marchewkowego z chili i imbirem będzie idealna!