Przejdź do treści

Czy to co jesz w ciąży, wpływa na smaki dziecka po urodzeniu? Położna Kasia podzieliła się niesamowitą ciekawostką

Żywienie w ciąży / istockphoto
Żywienie w ciąży / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Poszukujesz dodatkowej motywacji do zdrowego odżywiania w ciąży? Mamy dla ciebie propozycję. „Smak pożywienia przenika do płynu owodniowego, który z kolei jest regularnie połykany przez dziecko…” – cytuje Katarzyna Płaza-Piekarzewska, znana w mediach społecznościowych jako „Położna Kasia”. To co jesz w ciąży, wpływa na smaki dziecka po urodzeniu. 

Położna Kasia

Katarzyna Płaza-Piekarzewska to położna prowadząca konto „Położna Kasia” na Instagramie. Jak sama o sobie pisze: „Z wykształcenia i pasji magister położnictwa. Certyfikowany Doradca Laktacyjny. Instruktor Masażu Shantala. Praktykę zawodową zdobywa pracując ze „świeżo upieczonymi” rodzicami i ich dziećmi na oddziale noworodkowym w jednym z warszawskich szpitali.”

Specjalistka pisze też bloga, na którym podejmuje wiele tematów związanych z ciążą, porodem i macierzyństwem. Od niedawna na jej kanałach w mediach społecznościowych można śledzić tzw. „wyzwania wiedzowe”. Położna codziennie stara się wrzucać na swojego Instagrama ciekawostkę merytoryczną, związaną z okresem ciąży, porodu i połogu. Tak jest i tym razem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

BESTSELLER
Mama
WIMIN Myślę o dziecku, 30 kaps.
59,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Mama
Estabiom Mama, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Mama
Naturell Folian Forte, 30 tabletek
14,25 zł

Smaki dziecka po urodzeniu

– Dziś mam dla kobiet w ciąży niesamowitą ciekawostkę, która może stać się dodatkową motywacją do zdrowego odżywiania w ciąży.

„Smak pożywienia przenika do płynu owodniowego, który z kolei jest regularnie połykany przez dziecko.(…) W 2011 roku Julie Menella, psychobiolożka z Monell Chemical Senses Center z Filadelfii, przeprowadziła eksperyment na dwóch grupach kobiet w ciąży.

Pierwsza grupa została poproszona o picie soku marchewkowego w trzecim trymestrze ciąży, druga grupa piła w tym czasie wodę. Sześć miesięcy później urodzonym niemowlętom zaoferowano płatki wymieszane z sokiem marchewkowym, a ich reakcje zostały sfilmowane podczas jedzenia. Dzieci kobiet pijących sok marchewkowy zjadały więcej płatków o smaku marchewki i wyglądało na to, że te płatki również bardziej im smakują niż dzieciom, którym ten smak nie został „przedstawiony” przed urodzeniem” – pisze Katarzyna Płaza-Piekarzewska, czyli Położna Kasia na Instagramie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Szczęśliwego nowego roku i wspaniałych dni 2020 roku ? Ten rok rozpoczynam wyzwaniem wiedzowym dla kobiet w ciąży ? Mam plan codziennie opublikować ciekawostkę merytoryczną. Dziękuję za pomoc w wyborze szablonu grafiki. Wygrała propozycja nr 2 ❤️ Na drugim miejscu była nr 3. Teraz zbieram propozycje tematów jakie powinnam poruszyć w wyzwaniu wiedzowym. ? Napisz w komentarzu lub na InstaStories. Mam prośbę też o polecenie jednej znajomej wyzwania. Wystarczy, że w komentarzu ją zobaczysz ? Zachęcam do zostawiania ❤️ i komentowania. Przypominam, że dzięki temu wiem, że coś jest trafionym pomysłem ? Później najlepsze zdjęcie trafi do the best nine 2020 ? P.S.: Trzymajcie jutro za mnie kciuki ✊ #wpisypołożnejkasi #rodzew2020 #bedemama #brzuchatka #brzuszek #mamawdwupaku #będęmamą #ciąża #jestemwciąży

Post udostępniony przez Katarzyna Płaza-Piekarzewska (@polozna_kasia)

Jedzenie w ciąży – co sądzą internautki?

Pod postem pojawiło się wiele ciekawych opinii.

„Znajoma przed świętami urodziła i usłyszała od lekarki w szpitalu, że nie może w pierwszych tygodniach jeść cebuli, bo zmienia smak mleka (żegnajcie pierożki ruskie z cebulką), no i faktycznie nie je… Ja się pytam czy przez całą ciążę też nie jadła cebuli? Bo przecież smak wód płodowych też zmienia! Nie potrafiła logicznie odpowiedzieć. Nie rozumiem dlaczego do niektórych w ogóle nie przemawiają argumenty wieloletnich badań naukowych tylko wierzą babciom i ciociom, które wychowywały dzieci 30 lat temu…”

„Zdecydowanie, mój syn je tak, jak ja w ciąży – zarówno jeśli chodzi o smaki jak i o nawyki, typu pory czy częstotliwość posiłków”

„Słyszałam o tym i w pełni się podpisuję pod tymi badaniami. Całą ciąże jadłam kwaśne produkty, non stop ogórki kiszone – teściowa nie nadążała z produkcją. Moje dzieci UWIELBIAJĄ kwaśną zupę ogórkową, kwaśnicę i wszystko co „wytrawne”’ – czytamy w komentarzach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dna moczanowa

Jak pozbyć się kwasu moczowego i co podwyższa jego stężenie? Wyjaśniamy

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Jak przygotować ciało i psychikę do ciąży? /fot.Pexels

Jak przygotować ciało i psychikę do ciąży?

Krótkie wędzidełko – co to jest, kiedy należy je podciąć i jak przebiega zabieg?

Dieta łagodząca objawy PMS, czyli co jeść, żeby mniej cierpieć

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Postbiotyki - czym są? / pexels

Postbiotyki. O tym, czym są, gdzie je znajdziemy i czy warto się nimi zainteresować, mówi Ewa Kowalska

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Kwas moczowy we krwi – badanie, niskie i wysokie stężenie

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Szczaw

Kwas szczawiowy – źródła, właściwości antyżywieniowe, dzienna dawka

Szczawiany

Szczawiany – wpływ na zdrowie. Co neutralizuje szczawiany?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

×