Przejdź do treści

Dieta na cholesterol. Jakie produkty pomogą pozbyć się złogów?

wyniki
Fot. designer491/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia
Odgłosy, które doprowadzają do szału. Czy to mizofonia?
STOP Barierom. Ruszyła kampania zwracająca uwagę na problemy niepełnosprawnych
7 rzeczy, którymi nieświadomie pogarszasz chorobę lokomocyjną dziecka
„Wyrazy miłości dla mam zawstydzających mnie za występ na stand upie”. Amy Schumer świetną ripostą odpowiada na hejt

Cholesterol jest cząsteczką pełniącą szereg ważnych funkcji w organizmie. Jednak tylko wtedy, gdy jest na odpowiednim poziomie. Wysoki poziom tego związku we krwi może doprowadzić do groźnych dla zdrowia i życia powikłań, ponieważ powstałe z nadmiaru złogi będą blokować naczynia krwionośne. Kluczowym elementem do ich pozbycia się z organizmu jest dieta cholesterolowa i zwiększenie aktywności fizycznej.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Stosowana na obniżenie cholesterolu dieta powinna być uboga w tłuszcze i bogata w błonnik, ponieważ dzięki niemu będzie możliwe szybkie wydalanie złogów bez konieczności włączenia terapii farmakologicznej. W codziennym menu „cholesterolowca” nie powinno zabraknąć cennych kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz leczniczych przypraw. Co może jeść, a czego powinien unikać chory z wysokim poziomem cholesterolu?

Brzydka cera? Winna dieta

Cholesterol – co to jest?

Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym i jednym ze składników błon komórkowych w ludzkim organizmie. Dla człowieka jest niezmiernie ważną cząsteczką, ponieważ bierze udział w procesie produkcji hormonów nadnerczy oraz płciowych i jest niezbędny do produkcji witaminy D3. Cholesterol jest wytwarzany przez organizm, ale tylko w niewielkich ilościach. Ponieważ największa jego ilość jest dostarczana wraz z pożywieniem, bardzo ważna jest dieta niskocholesterolowa, która utrzyma go na prawidłowym poziomie. Sam w sobie cholesterol nie jest szkodliwy, a wręcz jest potrzebny. Szkodzi jedynie jego nadmiar. Wysoki poziom cholesterolu w organizmie odkłada się w ścianach naczyń w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), czego skutkiem jest utrudniony przepływ krwi i niedotlenienie innych narządów. Ich obecność w naczyniach zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu lub zawału serca zakończonego nagłym zgonem.

Cholesterol całkowity jest podzielony na frakcje, o których również warto wspomnieć. Składa się z:

  • Cholesterolu LDL – jest to tzw. „zły cholesterol”, który nagromadzony przyczynia się do powstania blaszek miażdżycowych;
  • Cholesterolu HDL – czyli „dobrego cholesterolu”. Im go więcej we krwi, tym mniejsze ryzyko choroby naczyniowej.
  • Trójglicerydów, które zamieniają tłuszcze w energię. Jeśli jest ich zbyt dużo, przekształcają się w tkankę tłuszczową.

Wysokiego cholesterolu można się pozbyć farmakologicznie, stosując leki na obniżenie lipidów, ale chory musi je zażywać do końca życia. Nagłe odstawienie powoduje wzrost poziomu frakcji LDL i trójglicerydów do niebotycznych rozmiarów. Dieta na obniżenie cholesterolu będzie równie skuteczna, jeśli chory będzie przestrzegał zasad. Są one opisane w zawierającej produkty dozwolone przy wysokim cholesterolu diecie. Tabelę można otrzymać od lekarza.

Zobacz także

Jak obniżyć cholesterol dietą, czyli co wolno jeść…

Stosowana przy wysokim cholesterolu dieta powinna być niskotłuszczowa. Posiłki muszą być częste i niezbyt obfite. W jadłospisie powinny się znaleźć kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, ponieważ ich działanie powoduje wzrost frakcji dobrego cholesterolu (HDL). Najlepszym wyborem jest oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy dodawany do sałatek. Jakie jeszcze produkty powinna zawierać skuteczna dieta obniżająca cholesterol?

  • ryby – w diecie przy wysokim cholesterolu poleca się je szczególnie, ponieważ dzięki zawartym w nich kwasom tłuszczowym obniżają ciśnienie krwi i regulują poziom trójglicerydów. Spożywanie ryb kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Osobom mającym problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu zaleca się makrelę, pstrąga, łososia, halibuta i sardynki;
  • chude mięso;
  • pieczywo razowe, makaron razowy;
  • warzywa – zwłaszcza strączkowe, takie jak cieciorka, fasola, groch, soczewica. Należy je wprowadzić do diety antycholesterolowej, jeśli osoba chora nie lubi ryb. Zawierają białko i błonnik, który jest kluczowym elementem diety na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów;
  • chudy nabiał i produkty mleczne zawierające żywe kultury bakterii;
  • jaja – mimo że zawierają cholesterol, są bardzo pożądanym produktem w diecie na zbicie cholesterolu, o ile przyrządza je się na miękko;
  • produkty z dużą zawartością rozpuszczalnego błonnika, takie jak owsianki, jabłka, gruszki czy suszone śliwki. Pomagają obniżyć zły cholesterol i zapobiegają jego wchłanianiu do krwi;
  • przyprawy, takie jak cynamon albo kurkuma;
  • czerwone wino;
  • orzechy włoskie, migdały;

Przy podwyższonym cholesterolu dieta powinna stać się codzienną rutyną, podobnie jak niewielki wysiłek fizyczny. Dzięki temu chory może uniknąć leczenia farmakologicznego. Z codziennego jadłospisu muszą zniknąć: tłuste mięso, podroby, tłuste sery oraz modyfikowane margaryny i przetworzona żywność.

Bibliografia

Przytrzymaj
i odkryj

Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej, Dobra dieta na zły cholesterol, online: wiml.waw.pl.
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. Wł. Biegańskiego w Łodzi, Dieta niskocholesterolowa - zalecenia żywieniowe dla pacjentów.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

kobieta leży na stole do masażu i korzysta z talasoterapii

Talasoterapia – co to jest i jak działa? Czy zabiegi talasoterapii są skuteczne?

leki psychotropowe w postaci tabletek wysypane na stół

Działanie leków psychotropowych. Przebieg leczenia, skutki uboczne, efekty

Badanie psychologiczne u psychologa

Jak wyglądają badania psychologiczne kierowców oraz w wojsku?

kobieta cierpiąca na abulię spogląda z balkonu na ulicę

Abulia jako przykład zaburzeń woli i aktywności złożonej

kobieta dotyka szyi aby sprawdzić, czy nie znajdują się na niej wole tarczycy

Wole tarczycowe – jakie są przyczyny powiększenia się tarczycy?

Badanie mające sprawdzić czy chory potrzebuje kolostomii

Czym jest kolostomia i jak wygląda życie po zabiegu? Wskazania do wykonania kolostomii

kobieta pokazuje w jaki sposób wykonywać sztuczne oddychanie

Resuscytacja krążeniowo-oddechowa – jak wykonać sztuczne oddychanie i masaż serca?

Kobieta trzymająca trzęsące się ręce innej kobiety

Od czego trzęsą się ręce – czyli przyczyny i sposoby leczenia przypadłości

lekarze wykonujący zabieg kauteryzacji

Co to jest kauteryzacja? Wskazania do wykonania zabiegu i jego przebieg

Starsza kobieta z otępieniem

Otępienie – czym jest? Przyczyny i objawy chorób otępiennych

kobieta obejmuje za dłoń osobę cierpiącą na atetozę

Co to jest atetoza? Objawy oraz leczenie zaburzeń neurologicznych

Płaczące dziecko cierpiące na zaburzenia integracji sensorycznej

Zaburzenia integracji sensorycznej – jakie są ich przyczyny i jak z nimi walczyć?

Wykonywane procesu defibrylacji

Defibrylacja – czym jest ten zabieg i w jakim celu się go wykonuje?

ilustracja przedstawiająca adenowirus

Co to jest adenowirus? Charakterystyczne objawy i leczenie

Komar zakażający człowieka febrą

Febra – jakie są przyczyny i objawy żółtej gorączki? W jaki sposób można zarazić się febrą?

Chłopiec z zespołem Williamsa kulący się pod ścianą

Zespół Williamsa – jakie są przyczyny i objawy tej genetycznej choroby?