3 min.
Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Grillowana ryba / istock
Dużo mówi się o tym, że ryby są zdrowe. Ale czy w ciąży dozwolone są ich wszystkie gatunki? Niekoniecznie. O tym, na co może sobie pozwolić przyszła mama, piszą dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie. Te informacje warto zapamiętać!
Spis treści
Ryby w ciąży
Jesteś w ciąży? Zastanawiasz się, czy możesz zjeść śledzie, które tak cię kuszą od kilku dni? A może nie wiesz, czy możesz sobie pozwolić na zjedzenie łososia na parze? Na wszystkie pytania odpowiadają dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie.
„Zalecane jest spożycie ryb minimum 2 razy w tygodniu. Uważa się bowiem, że taka ich ilość dostarcza DHA + EPA w ilości 250 mg/dobę. Należy jednak pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem, ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi, m.in. dioksynami.
Właśnie dlatego kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci powinny ograniczać spożycie ryb pochodzących z zanieczyszczonych źródeł. Dodatkowo należy ograniczać spożycie ryb drapieżnych” – wyjaśniają ekspertki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dozwolone ryby w ciąży
Jakie gatunki ryb są dozwolone w ciąży? Dietetyczki wymieniają:
- łosoś norweski hodowlany,
- dorsz,
- flądra,
- sardynki,
- sum,
- anchois,
- makrela atlantycka,
- morszczuk,
- pstrąg,
- szprot.
Dozwolone są również owoce morza:
- langusta,
- krewetki,
- ostrygi,
- kałamarnica,
- przegrzebki,
- krab, homar.
Dopuszczalne ryby w ciąży
Dietetyczki dodają, że maksymalnie raz w tygodniu kobiety w ciąży mogą spożywać również:
- śledzia,
- halibuta,
- okonia,
- karpia,
- makrelę hiszpańską,
- marlina.
Niezalecane ryby w ciąży
Jakie ryby są niezalecane do spożywania w ciąży?
- makrela królewska,
- łosoś bałtycki, wędzony,
- śledź bałtycki, wędzony,
- szprotki, wędzone,
- szczupak,
- gardłosz atlantycki,
- węgorz amerykański,
- tilapia,
- panga,
- płytecznik miecznik,
- tuńczyk,
- rekin.
Dietetyczki wyjaśniają również, że w ciąży bezwzględnie nie wolno jeść surowych ryb. Dlaczego? Są one bowiem źródłem wielu niebezpiecznych dla zdrowia (zarówno matki, jak i dziecka) bakterii chorobotwórczych i pasożytów. Zatrucie w ciąży, i łączące się z nim wymioty i biegunki, mogą prowadzić do odwodnienia. Zdarza się też, że surowe ryby i owoce morza mogą być źródłem listeriozy.
Holistycznie Zdrowi – Mama
Profil „Holistycznie Zdrowi – Mama” prowadzony jest przez dwie dyplomowane dietetyczki: Adriannę Kołodziej i Karolinę Kozioł. Specjalistki zajmują się w szczególności tematem żywienia w ciąży i w macierzyństwie, laktacją oraz rozszerzaniem diety wśród dzieci.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

29.03.2023
„Sami zapracowaliśmy na to, że wyżej cenimy wiedzę celebrytki niż profesora psychiatrii”. O fake newsach w kontekście zdrowia psychicznego mówi Marta Glanc, analityczka Stowarzyszenia Demagog

26.03.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

24.03.2023
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę

22.03.2023