Przejdź do treści

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Kwas alfa-linolenowy (ALA)
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Zapotrzebowanie dobowe: 1–2 g dziennie; 4 g dla osób niespożywających tłustych ryb morskich.

Rola: wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, w organizmie przekształcany do EPA i GLA; działanie przeciwutleniające.

Zastosowanie: nadciśnienie i zwiększone ryzyko zawału; uzupełnienie diety wegańskiej.

Skutki nadmiaru: nadmierne rozrzedzenie krwi i zwiększone ryzyko krwotoku, zwłaszcza podczas przyjmowania leków rozrzedzających krew. Przeciwwskazania do zwiększania spożycia ALA to m.in. cukrzyca, schizofrenia, historia raka prostaty w rodzinie.

Źródła: tłuszcz z nasion oleistych, takich jak m.in. siemię lniane, zimnotłoczony olej lniany; olej rzepakowy, orzechy włoskie i pestki dyni oraz wyciskany z nich olej; olej z pachnotki zwyczajnej; tofu; szpinak i inne zielone warzywa liściaste. Poziom ALA w tych produktach maleje pod wpływem działania światła i tlenu oraz ogrzewania.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

Dlaczego diety nie działają? – 5 psychologicznych powodów

7 najlepszych diet na 2018 rok

Stres działa jak śmieciowe jedzenie

Poczytaj dla zdrowia

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Dietetyczka kontra singielka na zakupach

6 najgorszych nawyków żywieniowych

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

10 zagrożeń drastycznych diet

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca