Przejdź do treści

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

owoce
Kwas gamma-linolenowy (GLA)/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joanna Jaworska
Joanna Jaworska: jeśli po porodzie ciśniemy brzuszki, to tylko pogarszamy sytuacje
"Zwal*ć konia", "wyczochrać brochę"? "Skończmy z wulgarnymi, prześmiewczymi określeniami" - apeluje seksuolożka
„Wyczochrać brochę”? Skończmy z wulgarnymi, prześmiewczymi określeniami – apeluje seksuolożka
CIR i eksperci reagują na stanowisko episkopatu ws. szczepionek. "Szczepienia ratują życie"
CIR i eksperci reagują na stanowisko episkopatu w sprawie szczepionek. „Szczepienia ratują życie”
Czy koronawirus znajduje się w kurzu? „Byliśmy zaskoczeni” – mówią naukowcy o wynikach badań
Moczenie nocne u dzieci i dorosłych – przyczyny, leczenie

Kwas gamma-linolenowy GLA to kwas tłuszczowy omega 6. Jest to niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, który nie może być syntetyzowany wraz z organizmem i musi być dostarczony wraz z dietą. Kwas gamma linolenowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Kwas GLA wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego.

Kwas gamma-linolenowy – co to jest?

Kwas gamma-linolenowy to kwas tłuszczowy z grupy omega 6. Jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który musi być dostarczony wraz z dietą, gdyż organizm nie syntetyzuje go w wystarczających ilościach. Ten kwas tłuszczowy jest w organizmie człowieka prekursorem prostaglandyn.

Rola kwasu gamma-linolenowego w organizmie

Kwas gamma-linolenowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega- 6 o działaniu przeciwzapalnym. Najistotniejsze właściwości prozdrowotne kwasu GLA to:

Dzienne zapotrzebowanie na kwas gamma-linolenowy

Nie ustalono dobowego spożycia kwasu gamma-linolenowego. Nie oznacza to, że kwas ten nie jest nam potrzebny. Należy dostarczać go bezpośrednio ze źródeł dietetycznych, a w niewielkich ilościach związek ten może być syntetyzowany w organizmie z kwasu linolenowego.

Źródła kwasu gamma-linolenowego w diecie

Najbogatszym dietetycznym źródłem kwasu gamma-linolenowego jest olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki, olej rydzowy (z lnianki), spirulina. Należy chronić je przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.

Konsekwencje zbyt niskiego spożycia kwasu gamma-linolenowego

Zbyt niskie spożycie kwasu gamma linolenowego może zwiększać ryzyko rozwoju alergii, stanów zapalnych, a także sprzyja pogorszeniu kondycji skóry, jej przesuszeniu i podrażnieniu. Mogą pojawić się głębokie zmarszczki, utrata elastyczności skóry. Rany skórne mogą goić się znacznie dłużej.

Zbyt wysokie spożycie kwasu gamma-linolenowego

Trudno jest przedawkować z naturalnych źródeł kwas gamma linolenowy. Preparaty (suplementy diety) zawierające ten kwas tłuszczowy, przyjmowane w nadmiarze mogą wywołać takie efekty uboczne jak:

  • bóle głowy
  • mdłości
  • ból brzucha
  • biegunka
  • działanie prozapalne, zwłaszcza w przypadku niedoboru składników takich jak niacyna, wit. B6, C, magnez, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3.

Przeciwwskazania do stosowania suplementacji GLA to m.in. padaczka i zwiększone ryzyko rozwoju raka prostaty. GLA nasila działanie leków rozrzedzających krew, m.in. przeciwzakrzepowych i aspiryny.

Bibliografia:

Sergeant S. i in., Gamma-linolenic acid, dihommo – gamma linolenic, eicosanoids and inflammatory processes; Eur J Pharmacol, Aug 2006

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

orzechy brazylijskie

Selen – właściwości, niedobór i przedawkowanie, źródła

Produkty bogate w molibden

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

Miedź

Miedź – właściwości, źródła nadmiar i niedobór w organizmie

suplement diety

Mangan – właściwości, nadmiar, niedobór, źródła w diecie

Nawyki żywieniowe dziecka - jak je zmienić?

Nawyki żywieniowe dzieci – dobre i złe. Zmiana nawyków na zdrowe

owoce morza

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

produkty spożywcze

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

pasta do zębów

Fluor – właściwości, źródła, niedobór i szkodliwość fluoru

Najpopularniejsze

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Saturacja — czym jest i jaką zbadać?

Saturacja – czym jest i jak ją zbadać? Jaki jest prawidłowy poziom saturacji?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?