Przejdź do treści

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

owoce
Kwas gamma-linolenowy (GLA)/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Red Lipstick Monster pokazała swoje zdjęcie w kostiumie kąpielowym – bez retuszu i filtra. „W końcu ktoś pokazuje prawdziwość kobiet”
Cztery zarzuty o napaść na tle seksualnym. Czy to koniec Kevina Spaceya?
Nietypowa bielizna do seksu oralnego. Agencja Żywności i Leków powiedziała TAK
Marianna Gierszewska wystąpiła w kampanii reklamowej bielizny z widoczną stomią. „Na długi czas zupełnie odcięłam się od swojego ciała”
Nimfy kleszczy – chociaż wyglądają jak niegroźne pieprzyki, mogą przenosić wiele niebezpiecznych chorób

Kwas gamma-linolenowy GLA to kwas tłuszczowy omega 6. Jest to niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, który nie może być syntetyzowany wraz z organizmem i musi być dostarczony wraz z dietą. Kwas gamma linolenowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Kwas GLA wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego.

Kwas gamma-linolenowy – co to jest?

Kwas gamma-linolenowy to kwas tłuszczowy z grupy omega 6. Jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który musi być dostarczony wraz z dietą, gdyż organizm nie syntetyzuje go w wystarczających ilościach. Ten kwas tłuszczowy jest w organizmie człowieka prekursorem prostaglandyn.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rola kwasu gamma-linolenowego w organizmie

Kwas gamma-linolenowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega- 6 o działaniu przeciwzapalnym. Najistotniejsze właściwości prozdrowotne kwasu GLA to:

Dzienne zapotrzebowanie na kwas gamma-linolenowy

Nie ustalono dobowego spożycia kwasu gamma-linolenowego. Nie oznacza to, że kwas ten nie jest nam potrzebny. Należy dostarczać go bezpośrednio ze źródeł dietetycznych, a w niewielkich ilościach związek ten może być syntetyzowany w organizmie z kwasu linolenowego.

Źródła kwasu gamma-linolenowego w diecie

Najbogatszym dietetycznym źródłem kwasu gamma-linolenowego jest olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki, olej rydzowy (z lnianki), spirulina. Należy chronić je przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.

Konsekwencje zbyt niskiego spożycia kwasu gamma-linolenowego

Zbyt niskie spożycie kwasu gamma linolenowego może zwiększać ryzyko rozwoju alergii, stanów zapalnych, a także sprzyja pogorszeniu kondycji skóry, jej przesuszeniu i podrażnieniu. Mogą pojawić się głębokie zmarszczki, utrata elastyczności skóry. Rany skórne mogą goić się znacznie dłużej.

Zbyt wysokie spożycie kwasu gamma-linolenowego

Trudno jest przedawkować z naturalnych źródeł kwas gamma linolenowy. Preparaty (suplementy diety) zawierające ten kwas tłuszczowy, przyjmowane w nadmiarze mogą wywołać takie efekty uboczne jak:

  • bóle głowy
  • mdłości
  • ból brzucha
  • biegunka
  • działanie prozapalne, zwłaszcza w przypadku niedoboru składników takich jak niacyna, wit. B6, C, magnez, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3.

Przeciwwskazania do stosowania suplementacji GLA to m.in. padaczka i zwiększone ryzyko rozwoju raka prostaty. GLA nasila działanie leków rozrzedzających krew, m.in. przeciwzakrzepowych i aspiryny.

Bibliografia:

Sergeant S. i in., Gamma-linolenic acid, dihommo – gamma linolenic, eicosanoids and inflammatory processes; Eur J Pharmacol, Aug 2006

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów - alarmują naukowcy

Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów – alarmują naukowcy

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

MCV – morfologia, wyniki, norma. MCV podwyższone i za niskie

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Kobieta leżąca w łóżku

9 możliwych przyczyn krwawienia po seksie

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

×