3 min.
Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

Kwas gamma-linolenowy (GLA)/iStock
Kwas gamma-linolenowy GLA to kwas tłuszczowy omega 6. Jest to niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, który nie może być syntetyzowany wraz z organizmem i musi być dostarczony wraz z dietą. Kwas gamma linolenowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Kwas GLA wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego.
Spis treści
Kwas gamma-linolenowy – co to jest?
Kwas gamma-linolenowy to kwas tłuszczowy z grupy omega 6. Jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który musi być dostarczony wraz z dietą, gdyż organizm nie syntetyzuje go w wystarczających ilościach. Ten kwas tłuszczowy jest w organizmie człowieka prekursorem prostaglandyn.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Rola kwasu gamma-linolenowego w organizmie
Kwas gamma-linolenowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega- 6 o działaniu przeciwzapalnym. Najistotniejsze właściwości prozdrowotne kwasu GLA to:
- łagodzenie objawów alergii (egzemy, astmy)
- łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów
- normalizacja wysokiego ciśnienia krwi
- rozrzedzanie krwi
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania i nawilżenia skóry.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas gamma-linolenowy
Nie ustalono dobowego spożycia kwasu gamma-linolenowego. Nie oznacza to, że kwas ten nie jest nam potrzebny. Należy dostarczać go bezpośrednio ze źródeł dietetycznych, a w niewielkich ilościach związek ten może być syntetyzowany w organizmie z kwasu linolenowego.
Źródła kwasu gamma-linolenowego w diecie
Najbogatszym dietetycznym źródłem kwasu gamma-linolenowego jest olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki, olej rydzowy (z lnianki), spirulina. Należy chronić je przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.
Konsekwencje zbyt niskiego spożycia kwasu gamma-linolenowego
Zbyt niskie spożycie kwasu gamma linolenowego może zwiększać ryzyko rozwoju alergii, stanów zapalnych, a także sprzyja pogorszeniu kondycji skóry, jej przesuszeniu i podrażnieniu. Mogą pojawić się głębokie zmarszczki, utrata elastyczności skóry. Rany skórne mogą goić się znacznie dłużej.
Zbyt wysokie spożycie kwasu gamma-linolenowego
Trudno jest przedawkować z naturalnych źródeł kwas gamma linolenowy. Preparaty (suplementy diety) zawierające ten kwas tłuszczowy, przyjmowane w nadmiarze mogą wywołać takie efekty uboczne jak:
- bóle głowy
- mdłości
- ból brzucha
- biegunka
- działanie prozapalne, zwłaszcza w przypadku niedoboru składników takich jak niacyna, wit. B6, C, magnez, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3.
Przeciwwskazania do stosowania suplementacji GLA to m.in. padaczka i zwiększone ryzyko rozwoju raka prostaty. GLA nasila działanie leków rozrzedzających krew, m.in. przeciwzakrzepowych i aspiryny.
Bibliografia:
Sergeant S. i in., Gamma-linolenic acid, dihommo – gamma linolenic, eicosanoids and inflammatory processes; Eur J Pharmacol, Aug 2006
Udostępnij ten artykuł znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.02.2023
„Toksyczna pozytywność to rodzaj filtra blokującego rzeczywistość” – mówi Tomasz Żółtak, psycholog i psychoterapeuta

31.01.2023
Kamila Belczyk-Panków dostała nerkę od swojej mamy. „Nie chciałam jej narażać. A dla niej to było naturalne. Dziś żyję każdym dniem”

28.01.2023
Pozostawiano macicę niezaszytą, uważając, że zrośnie się dzięki naturalnym skurczom. Jak kiedyś robiono cesarskie cięcie

25.01.2023