Przejdź do treści

Kwas gamma-linolenowy (GLA)

Kwas gamma-linolenowy (GLA)
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Zapotrzebowanie dobowe: nieustalone

Rola: wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega- 6 o działaniu przeciwzapalnym.

Zastosowanie: łagodzenie objawów alergii (egzemy, astmy) i reumatoidalnego zapalenia stawów; obniżanie wysokiego ciśnienia krwi i rozrzedzanie krwi; wspomaganie prawidłowego funkcjonowania i nawilżenia skóry.

Objawy niedoboru: sucha skóra, skłonność do alergii.

Skutki nadmiaru: bóle głowy, mdłości, ból brzucha, biegunka; działanie prozapalne, zwłaszcza w przypadku niedoboru składników takich jak niacyna, wit. B6, C, magnez, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3. Przeciwwskazania do stosowania suplementacji GLA to m.in. padaczka i zwiększone ryzyko rozwoju raka prostaty. GLA nasila działanie leków rozrzedzających krew, m.in. przeciwzakrzepowych i aspiryny.

Źródła: olej z nasion: ogórecznika, wiesiołka dwuletniego, czarnej porzeczki; olej rydzowy (z lnianki); spirulina. Należy chronić je przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dlaczego diety nie działają? – 5 psychologicznych powodów

7 najlepszych diet na 2018 rok

Stres działa jak śmieciowe jedzenie

Poczytaj dla zdrowia

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Dietetyczka kontra singielka na zakupach

6 najgorszych nawyków żywieniowych

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

10 zagrożeń drastycznych diet

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca